Ziua învestirii lui Joe Biden. Noul președinte al SUA își preia mandatul într-o ceremonie atipică

joe-biden.jpg

joe biden discurs la washington
Cu o zi înainte de preluarea oficială a mandatului de președinte, Joe Biden a susținut un discurs în fața Memorialului Lincoln
foto: Getty Images

Zi mare pentru SUA! În 20 ianuarie, Joe Biden își preia mandatul de președinte. Democratul devine astfel al 46-lea lider al țării. Din cauza pandemiei de coronavirus, a evenimentelor de la Capitoliu și a atitudinii lui Donald Trump față de pierderea alegerilor, ceremonia de învestire capătă o aură cu totul diferită.

Primul discurs al lui Joe Biden în capitala SUA, Washington DC, a avut loc marți seară, 19 ianuarie, pe esplanada Memorialului Lincoln și a fost dedicat victimelor Covid-19. Acesta a ținut să-și exprime regretul față de pierderea celor peste 400.000 de vieți în lupta cu coronavirusul, în memoria cărora au fost aprinse 400 de lumini de-a lungul bazinului de la Memorialul Lincoln.

Democratul a fost însoțit de soția lui, Jill Biden, dar și de vicepreședintele Kamala Harris și de soțul acesteia, avocatul Doug Emhoff.

joe-biden.jpg

joe biden, jill biden, kamala harris si sotul ei în fata memorialului lincoln
Președintele-ales Joe Biden, soția lui, Jill, vicepreședintele Kamala Harris și soțul acesteia, pe esplanada Memorialului Lincoln
foto: Getty Images

Și discursul noului președinte a fost concentrat pe ideile de vindecare, mulțumire către personalul medical și amintire. "Dacă există îngeri în Rai, ei sunt asistente și infirmieri. Știm din experiența familiilor noastre ce-ați făcut pentru noi, curajul de care ați dat dovadă și durerea pe care ați absorbit-o de la ceilalți. Așa că vă mulțumim. Vă mulțumim. Ca să ne vindecăm, trebuie să ne aducem aminte. Uneori, amintirile sunt dureroase, însă doar așa ne putem vindeca. Este important să facem asta ca națiune. De aceea ne aflăm azi aici. Între apus și răsărit, să lăsăm luminile să strălucească în întuneric de-a lungul bazinului sacru și să ni-i amintim pe toți cei pe care i-am pierdut", a spus Joe Biden.

Ziua învestirii lui Joe Biden. Washington DC este o fortăreață

ziua-investirii.jpg

forte de ordine la washington
Capitala Washington DC este o adevărată fortăreață zilele acestea
foto: Getty Images

În general, National Mall, parcul care duce de la Memorialul Lincoln la Capitoliu, e plin de oameni în ziua învestirii preşedintelui. Însă anul acesta, zona e complet închisă, de teama coronavirusului, dar și pentru că ar putea avea loc proteste violente. Primarul DC, Muriel Bowser, a rugat americanii să nu vină în Washington pe 20 ianuarie şi să urmărească ceremonia de acasă. 

Chiar și așa, personalități politice și vedete vor fi prezente în momentul rostirii discursului inaugural. Lady Gaga va cânta imnul național. De obicei, preşedintele trebuie să meargă la mai multe evenimente în capitala SUA, dar ele nu vor avea loc din cauza pandemiei. În schimb, un concert va fi transmis la tv: gazdă este Tom Hanks, iar Justin Timberlake, Bon Jovi, John Legend, Demi Lovato şi mulţi alţi vor cânta live.

Donald Trump, marele absent de la ceremonia de învestire

donald-trump.jpg

Donald Trump
Donald Trump, protagonistul unui scandal de proporții în America
foto: Getty Images

Donald Trump, al 45-lea preşedinte al SUA, a anunţat că nu va participa la ceremonie şi că va pleca din Washington chiar în dimineaţa zilei de 20 ianuarie. El va fi unul dintre puţinii foşti preşedinţi care au făcut acest gest. Şi fiica lui, Ivanka, a spus că nu va merge, dar în general copiii preşedintelui care predă ştafeta nu sunt prezenţi.

În schimb, Bill Clinton, George Bush şi Barack Obama au anunţat deja că vor veni, absent fiind Jimmy Carter, care însă nu are voie să iasă în public în timpul pandemiei din cauza vârstei sale de 96 de ani.

Citește și:

Cine este Kamala Harris, prima femeie de culoare care a ajuns vicepreședinte

Alegeri SUA 2020. Cine este Jill Biden, profesoara care l-a salvat pe Joe Biden după moartea primei soții

 

 

 

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1