Topul celor mai costisitoare uragane din istoria SUA

irma.png

uragan katrina america pagube morti
Uraganul de categoria 5 Irma a făcut ravagii

Uraganul Irma a ras tot ce i-a ieşit în cale. Dacă estimările analiştilor economici se vor adeveri este posibil ca acesta să devină cel mai costisitor uragan din istoria Statelor Unite ale Americii.

Uraganele Irma, care a ajuns duminică deasupra statului Florida, și Harvey, care a provocat inundații catastrofice în Texas, vor costa 290 de miliarde de dolari, sau 1,5 de puncte procentuale din PIB-ul SUA, potrivit serviciului meteorologic privat Accuweather, citat de AFP.

24-glob-foto1-6col-240-h_53758806.jpg


Fie vremea cât de rea, eu mă simt bine aşa!
Fotografii: EPA/Guliver/Gettyimages

“Noi am estimat că uraganul Harvey va fi catastrofa meteorologică cea mai costisitoare din istoria SUA, cu pagube estimate de 190 de miliarde de dolari, respectiv un punct procentual din PIB”, a afirmat CEO-ul și fondatorul Accuweather, Joel N. Myers.

uragan katrina america pagube mortiZoom
Uraganul Irma este cea mai mare furtună înregistrată din 1928 până azi; Cantităţi însemnate de precipitaţii au căzut peste insule; Vânturile de aproape 300 km/h au distrus tot ce au întâlnit în cale în St. Martin
fotografii: Guliver/Gettyimages/EPA

 

Accuweather a întocmit o listă impresionantă cu problemele care generează costuri atât de ridicate: întreruperea activității firmelor, șomajul în creștere pentru luni de zile, distrugerea infrastructurilor care va afecta transportul, pierderi în agricultură care vor fi resimțite în prețuri, creșterea prețurilor carburanților, pagubele produse mașinilor, caselor, antichităților și altor obiecte de artă.

Numai o parte din aceste costuri vor fi acoperite de firmele de asigurări, susține Joel Myers.

Topul celor mai costisitoare uragane din istoria SUA

1. Irma (2017): 122 -200 miliarde de dolari

2 Harvey (2017): 81-180 miliarde dolari

3. Katrina (2005): 160 miliarde dolari

4. Sandy (2012):  70,2 miliarde dolari

5. Andrew (1992): 47,8 miliarde dolari

Uraganul Katrina a fost un uragan care s-a format în 23 august 2005, în timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an şi care a cauzat distrugeri masive în Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic. Majoritatea pagubelor materiale şi a pierderilor de vieţi omeneşti au fost localizate în oraşul New Orleans, care a fost inundat după ce sistemul de diguri din zonă a cedat.

Alte distrugeri au avut loc în statele Mississippi şi Alabama, la distanţe de până la 160 km de centrul furtunii. Uraganul Katrina a omorât 1836 persoane, iar alte 135 au fost date dispărute.

Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană şi Statele Unite ale Americii.

uragan katrina america pagube morti

Uraganul Sandy a fost cel mai costisitor uragan din istoria recentă, depăşind pagubele provocate de uraganele Katrina din 2005 şi Irene din 2011. Pagubele au fost atât materiale, cât şi costuri suplimentare legate de anularea curselor aeriene şi a altor activităţi curente. S-au înregistrat cel puţin 110 de pierderi de vieţi omeneşti în SUA, Canada şi Caraibe.

Uraganul Andrew s-a format în 16 august 1992 şi s-a intesificat la categoria 5. Peste 63.500 de case au fost distruse complet, iar 65 de oameni au murit.

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Loading...

Citește și

  • Beyonce

    Cântăreața Beyonce (36 ani) a făcut o vizită în Houston și a servit mâncare celor care au fost loviți de uraganul Harvey. A afirmat că gestul ei reprezintă o sărbătorire a supraviețuitorilor. Decizia sa de a distribui alimente locuitorilor din Houston a venit la scurt timp după ce mass-media a acuzat-o că nu se implică suficient în acțiuni caritabile și că rămâne indiferentă la suferința semenilor.

  • 60 de milioane de oameni aşteptau îngroziţi aseară sosirea uraganului Sandy, care a făcut deja 67 de morţi înainte de a lovi coasta de nord-est a SUA. Unii spuneau că se aşteaptă să fie cea mai mare furtună care a lovit vreodată SUA.

  • Baschetbalistul american Kyndall Dykes, de la "U" Mobitelco BT Cluj, a povestit într-un interviu acordat site-ului echipei clujene despre experienţa sa în România, dar şi zilele cumplite din timpul uraganului Katrina, din New Orleans.