STUDIU Cât durează imunitatea naturală, obținută după trecerea prin COVID

Ultima actualizare:

    Imunitatea poate dura și 12 luniFoto: Shutterstock
Imunitatea poate dura și 12 luniFoto: Shutterstock

Vești bune de la cercetătorii britanici! Un studiu publicat în The Lancet arată că și persoanele care trec prin boală capătă o imunitate care durează de la câteva săptămâni până la 12 luni, în funcție de vârstă și de severitatea bolii.

Dacă imunitatea oferită de vaccin știm că durează până la 12 luni, iată că și cea „naturală”, dată de trecerea prin boală, durează luni bune. Potrivit Biziday, care citează The Lancet, persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii au anticorpi și după 8 luni de la infectare. Analizând mai multe studii, cercetătorii estimează o perioadă de imunitate de 8-12 luni, mai mică în cazul celor care au avut simptome ușoare (circa 5 luni). În schimb, cei asimptomatici își pot pierde toți anticorpii la doar 8 săptămâni de la infectare sau rămân cu cantități foarte mici.

Te mai poți reinfecta după ce ai făcut boala?

Da, și chiar poți face o formă mai gravă. Totuși acest risc e mai mic cu 80% față de persoanele care nu au deloc anticorpi. Datele din Anglia, colectate de la peste 30.000 de persoane, arată că reinfectarea a avut loc, în medie, la 5-6 luni, pentru angajații din sănătate.

Răspunsul imun oferit de vaccin este la fel de puternic ca în cazul celor care au trecut printr-o formă severă a bolii. Cea mai bună imunitate o au cei care au și trecut prin boală, s-au și vaccinat.

Trecerea prin boala COVID este, însă, riscantă

În afară de faptul că nu știi cât de agresiv e virusul în cazul tău, după boală mulți rămân cu sechele, iar recuperarea post-COVID poate fi anevoioasă, chinuitoare, poate și costisitoare. Cercetătorii britanici au analizat 38 de milioane de pacienți de COVID-19 din Anglia și Scoția și au descoperit că imunizarea prin vaccinare este 100.000 de ori mai puțin riscantă în dezvoltarea unor probleme de ordin neurologic (paralizie sau sindromul Guillain-Barre) față de efectele apărute după imunizarea prin boală. Trei milioane dintre cei 38 de milioane de pacienți studiați au dezvoltat probleme neurologice pe termen lung după ce au fost declarați vindecați de COVID-19. Printre simptomele identificate după vindecare menționăm: creșterea riscului apariției unei hemoragii cerebrale, pierderea echilibrului, vertij, tremurul mâinilor și al membrelor inferioare și dificultăți în vorbire cauzate de alterarea funcțiilor cognitive. Simptomele menționate au fost denumite de specialiștii americani ”COVID-19 lung” și pot dura peste 8-9 luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net