Roman Protasevici, primul mesaj pe rețelele de socializare. Spune că este bine, dar are fața plină de vânătăi

Ultima actualizare:

    Roman Protasevici, în centrul de detenție de la Minsk, bătut dar obligat să spună că totul este perfect legalSursa foto: captura Twitter
Roman Protasevici, în centrul de detenție de la Minsk, bătut dar obligat să spună că totul este perfect legalSursa foto: captura Twitter

Roman Protasevici, jurnalistul din Belarus arestat de autorități în urma deturnării unui avion, a postat primul său mesaj pe rețelele de socializare, după ce a fost capturat. El afirmă că este bine, dar, în realitate, are fața plină de vânătăi. Tatăl său este convins că tânărul a făcut aceste afirmații constrâns și că realitatea este alta. De altfel, filmul nu convinge pe nimeni, iar Europa reacționează dur impunând o serie de sancțiuni și restricții Belarusului.

Într-un video distribuit pe Twitter, Roman Protasevici apare aşezat în spatele unui birou de lemn, cu mâinile strânse în faţa lui, în incinta centrului de detenție. Poartă o haină cu glugă neagră şi pare să aibă vânătăi pe frunte. Roman priveşte drept în faţă la cameră şi susţine că este bine. Filmuleţul apare în contextul în care diverse rapoarte susţineau că Protasevicci este în spital, cu probleme grave de inimă. Iată mesajul jurnalistului a cărui poveste a făcut înconjurul lumii:

„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievici. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nici o problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este una corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”, scrie Mediafax.

AFLĂ AICI CINE SUNT PASAGERII CARE AU RĂMAS LA MINSK DUPĂ DETURNAREA AVIONULUI RYANAIR

Tatăl lui Roman: „Are nasul rupt. Are fața machiată. Este tulburat”

Pentru tatăl său, spusele lui Roman Protasevici în primul mesaj pe rețelele de socializare apărut după arestare, par a fi mai degrabă rezultatul unor constrângeri. „Probabil că are nasul rupt deoarece forma acestuia s-a schimbat și are multă pudră pe el. Toată partea stângă a feței sale este machiată. Nu sunt cuvintele lui și nu e nici intonația sa obișnuită. Vorbește foarte rezervat și puteți vedea că este tulburat. Și nu este pachetul său de țigări pe masă - nu fumează acea marcă de țigări. Deci, cred că a fost forțat. Fiul meu nu poate recunoaște că a creat tulburări de masă pentru că pur și simplu nu a făcut așa ceva”, a declarat Dzmitry Protasevici, tatăl activistului, potrivit presei internaționale.

Roman Protasevici este acuzat de terorism în Belarus

Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică care avusese loc la Atena și la care participase și lidera opoziției Svetlana Tikhanovskaya. Avionul care avea la bord 170 de pasageri ar fi trebuit să ajungă la destinație în trei ore, însă atunci când a început să se apropie de granița dintre Belarus și Lituania a fost interceptat de un avion de luptă MiG-29 și somat să se întoarcă din drum.

La 26 de ani, Roman Protasevici a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat. Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nextaâ, potrivit news.ro. Drept urmare, Roman Protasevici a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi, din noiembrie 2020 se află pe lista teroriştilor din Belarus.

CITEȘTE ȘIAvion Ryanair deturnat spre Minsk, la ordinul preşedintelui Lukaşenko, pentru arestarea unui jurnalist aflat la bord

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net