Avion Ryanair deturnat spre Minsk, la ordinul preşedintelui Lukaşenko, pentru arestarea unui jurnalist aflat la bord

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Un avion Ryanair care zbura din Grecia în Lituania a fost redirecţionat către Minsk, opoziţia din Belarus spunând că s-a făcut astfel încât un jurnalist disident de la bord să poată fi arestat.

Cel care a dispus ca avionul să aterizeze la Minsk a fost preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, al cărui gest a determinat critici la nivel internaţional, transmite Reuters.

Canalul opoziţiei Nexta de pe Telegram a declarat că fostul său editor Roman Protasevici a fost reţinut Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Belarusul de o "acţiune urâtă"" şi a cerut eliberarea acestuia. Presa de stat din Belarus a relatat că avionul a fost deviat din cauza unei alerte de bombă, potrivit news.ro.

Lituania, stat membru al UE, a cerut Uniunii Europene şi NATO să reacţioneze, Germania a solicitat o explicaţie imediată, iar primul ministru al Poloniei a numit măsura drept ”un act condamnabil, de terorism de stat”. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acţiunea Belarusului este ”cu totul inacceptabilă”.

Avionul, care zbura de la Atena la Vilnius, aproape ajunsese în Lituania când a schimbat direcţia şi a fost escortat la Minsk, capitala Belarusului, după ce a raportat că ar avea explozibili la bord, potrivit unui tracker de zbor online şi agenţiei de ştiri de stat BelTA.

Oamenii legii din Belarus l-au luat din avion pe activistul Roman Protasevici, 26 de ani, şi l-au reţinut. El era plasat pe o listă de persoane căutate, după protestele de stradă de anul trecut, în urma alegerilor prezidenţiale în care Lukaşenko a fost declarat câştigător, în timp ce adversarii s-au plâns de fraudă electorală.

Lukaşenko a ordonat personal unui avion de război să însoţească Boeingul la Minsk, a relatat BelTA, potrivit căreia nu au fost găsiţi explozibili.

Ryanair a declarat că echipajul avionului a fost informat de Belarus cu privire la o potenţială ameninţare la adresa securităţii la bord şi a fost instruit să se îndrepte către cel mai apropiat aeroport, Minsk.

La putere din 1994, Lukaşenko a lansat o represiune violentă împotriva protestelor de stradă din 2020. Aproximativ 35.000 de persoane au fost reţinute din august, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului. Zeci de oameni au primit condamnări la închisoare.

Autorităţile afirmă că au fost lansate peste 1.000 de dosare penale. Protasevich este unul dintre fondatorii serviciului de ştiri de opoziţie NEXT, un canal Telegram care a devenit una dintre principalele surse de ştiri despre demonstraţiile din Belarus. Canalul de ştiri esteste ostil lui Lukaşenko şi ajută la coordonarea protestelor.

Politicianul de opoziţie din Belarus Svetlana Tsikhanouskaya, principalul rival al lui Lukaşenko la ultimele alegeri, a declarat că autorităţile din Belarus ”au pus în pericol siguranţa pasagerilor la bord şi a întregii aviaţii civile în scopul pedepsirii bărbatului care a fost redactor al celui mai mare canal independent din Belarus, Telegram”.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net