Presa străină, despre decizia CCR din România. Le Monde: „Să te protejezi de Covid-19 e anticonstituţional”

multime-aglomeratie.jpg

Aglomerație de oameni în piață
În plină explozie de coronavirus, în România bolnavii sunt lăsați să umble liberi pe străzi. Nu există o lege care să-i oblige să stea în carantină sau izolare
Citeste tot despre: 

Decizia CCR care prevede că izolarea la domiciliu și carantina nu sunt constituționale, a ajuns subiect de dezbatere în presa străină, provocând indignare dar și stupoare, asta în condițiile în care țara noatră se află pe primul lor în Europa la numărul de îmbolnăviri zilnice. Cotidianul francez „le Monde” a scris pe larg despre situația incredibilă creată la noi în țară.

O hotărâre a Curţii Constituţionale din România blochează măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti în vederea gestionării crizei sanitare cauzate de epidemia de covid-19, comentează cotidianul francez La Monde, aflăm de pe news.ro.

le-monde-online.jpg

Publicatia Le Monde, varianta online
Publicația „Le Monde” dezbate pe larg situația incredibilă creată în România
Sursa foto: Le Monde

„Ai simptome? Eşti testat pozitov cu covid-19? Ai fost spitalizat? Nicio problemă, în România Curtea Constituţională garantează tuturor bolnavilor infectaţi deplina libertate de mişcare”, scrie autorul Mirel Bran, în Le Monde. O hotărâre a înaltei jurisdicţii pronunţată la 2 iulie stabileşte că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este ”o adevărată privare de libertate” şi ”o restricţie a drepturilor fundamentale”.

Ce spune presa străină despre decizia CCR din România

Cu alte cuvinte, toate măsurile luate de Guvern în vederea controlării pandemiei covid-19 sunt considerate anticonstituţionale, scrie Le Monde. Românii spitalizaţi în urma unei contaminări cu covid-19 pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere. Astfel, peste 600 de bolnavi - dintre cei 7.810 spitalizaţi - s-au întors acasă, iar autorităţile nu mai au niciun mijloc legal să-i împiedice să intre în contact cu alte persoane. Hotărârea CCR privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a pandemiei covid-19, comentează Le Monde.

beatrice-mahler-manager-marius-nasta.jpg

Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din București, fotografie portret
Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din București a declarat că nu îi poate ține pe pacienții infectați cu coronavirus cu forța în spital

Directorul Spitalului Marius Nasta: „Nu putem să-i împiedicăm să plece!”

„Nu putem să-i împiedicăm să plece!”, declară directoarea Spitalului Marius Nasta de la Bucureşti, Beatrice Mahler, potrivit „Le Monde”. „Noi, medicii, încercăm să le explicăm riscurile la care se expun. Însă tânărul în vârstă de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a dat asigurări că nu va intra în contact cu alte persoane şi şi-a chemat părinţii, care au venit să-l ia”.

Premierul liberal Ludovic Orban este furios. Hotărârea CCR îi paralizează Guvernul şi îl privează de orice mijloace de gestionarea a epidemiei. „Nu este prima oară când Curtea Constituţională încearcă să ne împiedice să veghem la sănătatea şi la viaţa cetăţenilor noşti”, declara el la 4 iulie. „Curtea a anulat deja toate amenzile aplicate persoanelor care nu au respectat starea de urgenţă. Nu pot decât să le recomand românilor să respecte deciziile Guvernului pentru a se proteja pe ei înşişi. Nu ţineţi cont de hotărârile Curţii, fiţi responsabili până când Parlamentul ne dă o nouă lege”.

nelu-tataru-masca-de-protectie.jpg

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu mască de protecție
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara acum câteva zile că se cunoaște identitatea celor care au părăsit spitalele, dar autoritățile nu pot face nimic pentru a-i împiedica să plece acasă
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Le Monde: „Peste 600 de persoane infectate se plimbă libere pe străzi”

Apelul disperat al premierului nu le-a convins pe cele 600 de persoane infectate să rămână la spital. Ele s-au întors în familie şi se plimbă în deplină libertate, în timp ce numărul contaminărilor cu covid-19 creşte puternic. „Timp de câteva luni am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi”, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru. „Acum avem aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Hotărârea Curţii ne-a luat toate mijloacele de a acţiona şi ne complică misiunea. Avem identitatea bolnavilor care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic. Există oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor, dar a venit timpul să uităm politica. Nu este în joc un mandat politic, ci sănătatea populaţiei în următorii zece ani”.

Presa străină a comentat pe larg situația incredibilă creată în România, căci numai în România se putea întâmpla una ca asta. Pe de-o parte, CCR lasă Guvernul fără drept de decizie în ceea ce privește lupta împotriva coronavirusului, stabilind că izlarea și carantina sunt neconstituționale. Pe de altă parte premierul Orban îi sfătuiește pe români să nu țină cont de decizia Curții și să respecte în continuare recomandările autoritășilor. O situație fără precdent în Europa, care stârnește stupoare și indignare în timp ce pandemia reizbucnește parcă cu o și mai mare forță.

Loading...