Parada măștilor la Summit-ul UE. Liderii Europei, măști de fițe, cu mesaje. Klaus Iohannis, mască de unică folosință

Ultima actualizare:

    Angela Merkel a avut mască respiratorie cu filtru de protecție KN95foto: EPA-EFE
Angela Merkel a avut mască respiratorie cu filtru de protecție KN95foto: EPA-EFE

Klaus Iohannis se întoarce victorios de la Summit-ul maraton de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu bogații Europei pentru planul de relansare economică postcoronavirus. Liderii UE au fost în centrul atenției și datorită măsurilor de protecție și de distanțare pe care le-au afișat. Salutul cu cotul și parada măștilor personalizate au fost cele mai savurate de fotoreporteri și de jurnaliști.

De vineri, toți ochii au fost ațintiți pe mișcările celor 27 de lideri europeni, care s-au întâlnit la Summit-ul de la Bruxelles. Dincolo de negocierile intense, ei au atras atenția și cu gesturile, acțiunile și metodele pe care le-au ales pentru a se proteja de noul coronavirus. După salutul cu cotul, intrat deja în rutina multora dintre noi, am asistat la o adevărată paradă a măștilor de protecție. Câțiva șefi de stat, printre care și președintele României, Klaus Iohannis (61 de ani), au ales cea mai simplă variantă de protecție, FFP1, adică masca igienică de unică folosință, de un leu. În schimb, majoritatea liderilor și-au personalizat măștile din pânză cu steagul țării lor, cum ar fi prim-ministrul Italian Giuseppe Conte, sau cu steagul țării și numele lor, cum a făcut prim-ministrul portughez, Antonio Costa.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen şi Preşedintele Consiliului European Charles Michel
Preşedinta Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen şi Preşedintele Consiliului European Charles Michel

Sărbătorita Angela Merkel s-a protejat de urări și de îmbrățișări

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a fost ceva mai precaută și s-a protejat cu FFP2 (sau KN95), probabil și pentru că mulți omologi de-ai ei s-au tot apropiat de ea să o felicite pentru aniversarea celor 66 de ani împliniți pe 17 iulie. Nu, nu s-au pupat, dar s-au salutat cot în cot, imaginea cu Merkel și Charles Michel, președintele Consiliului European, devenind virală. Angela Merkel a plecat de la Bruxelles cu valiza plină de cadouri. Potrivit “The Guardian”, ea a primit sticle de vin alb de Bourgogne de la Emmanuel Macron, ciocolată belgiană de la Charles Michel, un flacon de argint cu ulei de trandafiri de la premierul bulgar Boiko Borisov etc.

Diferență de 15 lei între măștile purtate de Merkel și Iohannis, dar nu asta e important, ci gradul de protecție
Diferență de 15 lei între măștile purtate de Merkel și Iohannis, dar nu asta e important, ci gradul de protecție

Premierii din Luxemburg și Cehia, măști cu mesaje personalizate

Platforma politico.eu scrie că măștile care au atras cu adevărat atenția au fost cele purtate de prim-ministrul din Luxemburg, Xavier Bettel și Andrej Babis, prim-ministrul Cehiei. Bettel și-a imprimat pe mască o pictogramă cu „Moien”, care înseamnă „Bună dimineața”, folosit colocvial în Luxemburg, iar Babis a purtat o mască pe care scria „Hack the Crisis”.

Aproape 80 de miliarde de euro pentru România

Acord istoric. Liderii europeni au reuşit, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, să ajungă la o înțelegere privind bugetul multianual şi pachetul de relansare economică post-coronavirus. Suma de 750 de miliarde de euro va fi împărțită între cele 27 de state membre UE, iar banii vor fi distribuiți sub formă de subvenții și împrumuturi. Klaus Iohanis a obținut pentru România 79,9 miliarde de euro și spune că banii vor fi folosiți “pentru reconstrucția țării”. “Această sumă va fi folosită pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice, dar o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a declarant Iohannis, potrivit News.ro.

Xavier Bettel
Xavier Bettel

La summit au participat liderii celor 27 de state UE, liderii celor trei instituții principale ale Blocului comunitar și alți trei sau patru oficiali de rang înalt de la Bruxelles. Anturajul fiecărui lider a fost limitat la șase persoane în loc de 19, cum se obișnuia în cazul celorlalte summituri. Potrivit AFP, summitul a fost organizat într-o sală de 330 de persoane, astfel încât cele aproximativ 30 de persoane prezente să poată respecta fără probleme distanțarea socială.

Care sunt diferențele dintre măștile FFP1 / FFP2 / FFP3 și cât costă

Site-ul de specialitate bizmed.ro a explicat diferența dintre măștile de protecție care se găsesc pe piață, iar noi am căutat prețul lor actual în magazinele online.

  • FFP1

Măștile respiratorii (ceea ce înseamnă că sunt confecționate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impuritățile) se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecție oferă. Primul este FFP1, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 4x OEL (limite de expunere ocupationala) sau 4x APF (factor de protecție alocat). Acestea sunt cea mai accesibilă opțiune și pot fi gasite peste tot. Masca FFP1 se mai numește masca igienică, de unică folosință, iar în acest moment un set de 50 de bucăți se găsește și la prețul de 40 de lei (0,8 lei bucata).

  • FFP2

Următorul este FFP2 (sau KN95) și acestea oferă mai multă protecție decât FFP1, la concentrații de până la 12x OEL sau 10x APF. Ele sunt echivalentul european al măștilor respiratorii N95 utilizate în SUA și acest tip îndeplinesc îndrumările de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceste măști sunt ceva mai scumpe, dar și mai eficiente. Se găsesc la prețul de 149 lei, 10 bucăți (14,9 lei bucata).

  • FFP3

Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt FFP3, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 50x OEL sau 20x APF. Aceasta este substanțial mai mare decât FFP1 și pot bloca atât aerosoli lichizi cât și solizi. Ghidurile actuale ale OMS stipulează măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi cu coronavirus). De asemenea, sunt deseori utilizate de către profesioniștii din domeniul sănătății atunci când manipulează substanțe chimice periculoase. Sunt și cele mai scumpe. O bucată costă 82 de lei.

Citește și:

Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să le știe toată lumea

Cum îți îngrijești fața dacă porți mască de protecție. Nu uita de crema cu SPF!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net