«Am reuşit! Europa este puternică!» Liderii UE, acord istoric de 750 de miliarde de euro, după summit-ul maraton

ursula.jpg

Preşedinta Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen şi Preşedintele Consiliului European Charles Michel
fotografii: EPA-EFE

Acord istoric după 4 zile de negocieri. Liderii europeni au reuşit, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, să ajungă la o înțelegere privind bugetul multianual şi pachetul de relansare economică post-coronavirus. Suma de 750 de miliarde de euro va fi împărțită între cele 27 de state membre UE, iar banii vor fi distribuiți sub formă de subvenții și împrumuturi.

Marţi dimineaţă, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a anunţat pe Twitter: „Acord!”. Şefii de state şi de guverne ale ţărilor membre Uniunii Europene au căzut de acord marţi dimineaţă (21 iulie) asupra planului prin care sunt împrumutaţi 750 de miliarde de euro ca răspuns la pandemia care a ucis 135.000 de oameni în Blocul Comunitar şi a afectat economia pe continent, scrie politico.eu, potrivit News.ro.
Fondul de relansare economică a UE, compus din granturi în valoare de 390 de miliarde de euro şi împrumuturi nerambursabile de 360 miliarde de euro, se adaugă bugetului pentru următorii şapte ani, Cadrul Financiar Multianual, de 1.074 de miliarde de euro, pentru care, de asemenea, liderii au ajuns la un acord comun. Astfel, pachetul financiar este de 1.820 de miliarde de euro.

Ursula von der Leyen: "Am negociat peste 90 de ore, dar a meritat"

Înţelegerea a fost încheiată marţi, la ora locală 05.30, astfel că acest summit a devenit cel mai îndelungat din istoria UE. La conferinţa de presă care a urmat, Michel a spus: „Am reuşit! Europa este puternică! Europa este unită”.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus la aceeaşi conferinţă că este „regretabil” că sumele pentru anumite domenii, precum programele de sănătate, au fost reduse în final. Ea a adăugat că, deşi UE este deseori acuzată că acţionează „puţin cam târziu”, acest lucru nu poate fi spus acum. „Am negociat timp de patru zile şi nopţi, peste 90 de ore, dar a meritat”, a spus ea. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat marţi, după summitul UE privind planul de stimulare a economiei, că a obţinut pentru România o sumă impresionantă.

Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca s-au opus acestei sume

Summitul a fost prima întâlnire fizică a liderilor UE de la impunerea izolării, în luna martie, şi a avut loc cu măsuri extraordinare de prevenire a răspândirii coronavirusului. Şefii de state şi de guverne au purtat de cele mai multe ori mască, s-au reunit în săli mari, care să permită distanţarea fizică, şi au fost nevoiţi să reducă delegaţiile la doar şase oficiali, de la 19, câţi erau de obicei.

În luna mai, Franţa şi Germania au propus un program de granturi în valoare de 500 de miliarde de euro, pe care Comisia Europeană l-a adoptat şi a adăugat 250 de miliarde de euro. La summitul început vineri, Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca s-au opus alocării acestei sume, preferând suplimentarea împrumuturilor, astfel că negocierile au fost prelungite.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1