Noul coronavirus va dispărea când se va încălzi vremea? Un specialist de la Harvard explică

Ultima actualizare:

    Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de Covid-10 (noul coronavirus)foto: Shutterstock
Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de Covid-10 (noul coronavirus)foto: Shutterstock

Cu peste 118.000 de persoane infectate cu noul coronavirus la nivel mondial și peste 4.200 de morți, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, însă mulți speră că răspândirea Covid-19 va putea fi oprită odată cu încălzirea vremii. Specialistul Marc Lipstich, de la Harvard, a demontat acest mit.

Deși ne putem aștepta la scăderi modeste ale contagiozității, o simplă creștere a temperaturii nu va stopa noul coronavirus, susține Marc Lipsitch, epidemiolog la școala de sănătate publică a Universității Harvard, citat de Hotnews.

De ce nu putem spune că vremea caldă va distruge noul coronavirus

  • Lipstich a dat exemplul unei rude a noului coronavirus, SARS. Acesta nu a dispărut de la sine, ci datorită intervențiilor și măsurilor de sănătate publică extreme din Hong Kong, Vietnam, Thailanda și Canada. Este vorba despre aceleași măsuri considerate acum de unii excesive: izolarea, carantina și distanțarea socială.
  • Specialistul afirmă, de asemenea, că este prematur să considerăm că noul coronavirus se va comporta asemenea răcelilor sezoniere, care sunt foarte puțin contagioase vara. Oamenii de știință nu au reușit să adune suficient de multe informații despre Covid-19, pentru a prezice cum se va comporta acest virus. Nu se știe dacă alte virusuri din familia coronavirusurilor, cum ar fi OC43, HKU1, 229E, sau NL63, sunt modele bune pentru analogiile cu noul coronavirus. În plus, unele virusuri sezoniere, cum ar fi OC43 și HKU1, sunt răspândite de mult timp, astfel că se comportă diferit față de un virus cu care organismul nu a mai avut niciodată de-a face.
  • Este adevărat că în țările cu climă temperată, aerul rece este un factor care contribuie la transmiterea gripei, dar în cazul coronavirusurilor nu se știe dacă se aplică. Un studiu recent sugerează că transmiterea este posibilă în climate diferite, iar un exemplu este Singapore, care deși se află aproape de ecuator, a avut o transmitere semnificativă. Pe de altă parte, există o diferență semnificativă între Singapore în luna februarie și o zonă temperată vara din punct de vedere al lungimii zilei, al numărului de radiații ultraviolete, la care se adaugă mulți posibili factori importanți pentru noul coronavirus de care specialiștii încă nu știu.
  • Școala este puternic asociată cu transmiterea virusurilor respiratorii și a celor care provoacă varicelă, rujeolă și gripă. Deocamdată, cercetătorii nu dețin suficiente informații legate de aspect în asociere cu COVID-19 deoarece s-au numărat puțini copii printre cazurile diagnosticate. Acest lucru poate însemna fie că aceștia nu se infectează ușor și că nici nu transmit cu ușurință, fie că nu au simptome severe după infectare și că mulți nici nu realizează, dar transmit totuși mai departe. Adevărul poate să fie și undeva la mijloc. Este foarte important ca specialiștii să afle aspectele acestei probleme pentru a stabili dacă închiderea școlilor ajută la controlul răspândirii COVID-19, dar și dacă vacanța de vară va fi un factor al reducerii răspândirii.
  • Infecțiile sezoniere se pot manifesta și în afara sezonului când acestea sunt noi. Virusurile noi au un avantaj temporar, acela că nu există persoane imune pentru că nimeni nu a mai intrat în contact cu ele. Virusurile vechi, care circulă de mai mult timp, nu infectează atât de mulți oameni pentru că un procent mare a dezvoltat imunitate. Virusurile vechi mai iau amploare doar în cele mai favorabile condiții, în acest caz iarna.

În concluzie, specialiștii au motive să creadă că COVID-19, precum alte betacoronavirusuri, se transmite mai rapid iarna decât vara, dar nu se știe care este mecanismul responsabil. Totuși, schimbarea va fi una modestă și nu va fi suficientă pentru stoparea totală a transmiterii. Pe baza analogiei cu gripa pandemică, probabil că COVID-19, fiind un virus nou, se va transmite ușor și în afara sezonului rece pentru că oamenii încă nu au dezvoltat imunitate la el.

Citește și:

Dr. Streinu Cercel: «Spirtul medicinal nu folosește la nimic». Care sunt dezinfectanții eficienți

Măsuri fără precedent luate de supermarketuri și hypermarketuri din cauza coronavirusului

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net