Mandat de arestare pe numele lui Donald Trump pentru asasinarea generalului Soleimani

donald-trump.jpg

donald trump profil
Iranul a emis un mandat de arestare pe numele președintelui american Donald Trump
foto: Getty Images

Iranul a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui american Donald Trump şi altor 35 de oficiali americani, pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani. Oficialii iranieni au cerut ajutorul Interpolului ca să pună mandatul în executare, a anunţat luni procurorul Teheranului, Ali Alqasimehr, citat de agenţia iraniană de presă Fars, relatează Reuters, citat de News.ro.

Mandatele de arestare pentru președintele Donald Trump și pentru alți 35 de oficiali americani au fost emise în baza unor acuzaţii de crimă şi terorism, precizează Alqasimehr.

Iranul a cerut Interpolului să emită ”notiţe roşii” cu privire la Trump şi alţi oficiali acuzaţi de Republica islamică de faptul că au participat la asasinarea lui Soleimani, a precizat procurorul.

Din acest grup fac parte oficiali civili şi militari, a anunţat Alqasimehr, fără să prezinte detalii.

Iranul va continua să facă demersuri în acest sens după ce Trump pleacă de la Casa Albă, a precizat el.

Citește și:

Cum justifică americanii uciderea lui Qassem Soleimani. «Pregătea o acțiune de anvergură»

Donald Trump amenință Iranul: «Am identificat 52 de obiective. Vom lovi foarte rapid»

Generalul Qassem Soleimani, ucis la Bagdad

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis la 3 ianuarie, într-un atac aerian american cu dronă, comandat de Donald Trump. Al doilea cel mai important lider iranian avea 62 de ani, iar în urmă cu 18 luni îl avertizase pe președintele american: "Domule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".

soleimani-afp2.jpg

qassem soleimani
Generalul Qassem Soleimani era al doilea cel mai important lider iranian
foto: AFP

 

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta despre o eventuală candidatură a lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

Loading...
 
 

Citește și

  • Asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani (62 de ani), vineri, în apropierea aeroportului din Bagdad, Irak, a aruncat planeta într-un haos de nedescris. Iranul ameninţă Casa Albă cu o ripostă fără precedent, Irakul somează trupele americane să părăsească teritoriul ţării, NATO a convocat ieri o conferinţă de urgenţă, Marea Britanie a trimis în regiune un submarin nuclear.

  • Zeci de mii de iranieni au ieşit în stradă la Teheran, luni (6 ianuarie), pentru a-l conduce pe ultimul drum pe generalul Qassem Soleimani, care a fost ucis într-un atac american săptămâna trecută. Fiica acestuia a anunţat că urmează "zile negre" pentru SUA, la doar o zi după ce Iran a decis să nu mai respecte condiţiile acordului nuclear impus în 2015 şi a oferit 80 de milioane de dolari recompensă pentru capul lui Donald Trump.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1