Donald Trump amenință Iranul: «Am identificat 52 de obiective. Vom lovi foarte rapid»

donald-trump.jpg

donald trump
Donald Trump a transmis un avertisment dur liderilor de la Teheran
foto: Getty Images

Preşedintele Donald Trump este hotărât să nu permită ca situația din Orientul Mijlociu să escaladeze. După ce ayatollahul Khamenei, liderul suprem al republicii islamice, a amenințat că va răzbuna uciderea generalului Qassem Soleimani, Trump a avertizat Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran și că vor acționa foarte rapid și dur.

Donald Trump a avertizat, prin mai multe mesaje publicate pe Twitter, că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran şi că le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur" dacă Iranul atacă personal sau ţinte americane, informează BBC.

El a spus că unele din aceste obiective iraniene "sunt de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană". "Statele Unite nu mai vor ameninţări!", a scris președintele american pe Twitter.
Donald Trump a menţionat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an cu începere de la sfârşitul lui 1979 în ambasada Statelor Unite la Teheran.

 

 

Președintele american le răspunde astfel iranienilor, care au transmis că în raza lor de acțiune sunt 35 de ținte americane din Orientul Mijlociu, dar și orașul israelian Tel Aviv. Funeraliile generalului Qasem Soleimani vor începe duminică în Iran, ceremoniile fiind conduse chiar de liderul suprem al republicii islamice, ayatollahul Khamenei.

funeralii-soleimani-iran.jpg

funeralii qassem soleimani iran
Sicriul cu trupul neînsuflețit al generalului Soleimani a ajuns duminică în Iran
foto: AFP

 

Sâmbătă, sicriul generalului, considerat de Trump teroristul numărul unu al planetei, a fost purtat în procesiune prin Bagdad, în timp de mii de irakieni strigau ”Moarte Americii!”.

Generalul Qassem Soleimani, ucis la Bagdad

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis vineri, 3 ianuarie, într-un atac aerian american cu dronă, comandat de Donald Trump. Al doilea cel mai important lider iranian avea 62 de ani, iar în urmă cu 18 luni îl avertizase pe președintele american: "Domule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

soleimani-afp2.jpg

qassem soleimani
Generalul Qassem Soleimani era al doilea cel mai important lider iranian
foto: AFP

 

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

Citește și:

Cum justifică americanii uciderea lui Qassem Soleimani. «Pregătea o acțiune de anvergură»

Dinastia Shah: cum arăta Iranul înainte de Revoluția Islamică

 

Loading...
 
 

Citește și