Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Albă. «Președintele României poate rezolva problema corupției»

trump_iohannis.jpg

klaus iohannis donald trump 2019
Este a doua întâlnire la Casa Albă între Klaus Iohannis și Donald Trump
Foto: Getty

În urmă cu doi ani, Donald Trump l-a invitat pentru prima dată pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă. În 20 august, președintele României și-a început a doua vizită oficială în Washington DC. Klaus Iohannis a readus în discuție problema vizelor de SUA pentru cetățenii români, însă Congresul SUA trebuie să ia o eventuală decizie pentru includerea României în programul Visa Waver. De asemenea, problema vizelor a fost adusă în discuție și din perspectiva reciprocității SUA-Uniunea Europeană.

UPDATE 22.30: Președintele Donald Trump a recunoscut meritele societății românești și ale lui Klaus Iohannis în lupta anticorupție. "Cred că este un om (n.r. Klaus Iohannis) care poate rezolva problema corupției în România și a făcut eforturi mari, din ce am auzit. Și cred că este omul care poate rezolva problema corupției. Sunt mai multe țări minunate, ca România, dar au o problemă uriașă cu corupția. Am auzit că ați făcut progrese uriașe", a spus Trump în fața jurnaliștilor

UPDATE 22.00 Președintele american Donald Trump a răspuns întrebărilor puse de jurnaliștii români.

Reporter: „Veți veni în România, domnule președinte?”

Donald Trump: „Este posibil.”

Reporter: „Când?”

Donald Trump: „Asta e ceva ce vom discuta.”

Reporter: „Ce părere aveți despre vizele pentru cetățenii români?”

Donald Trump: „Vă mulțumesc tuturor. E o onoare să fiu alături de președintele României, care este extrem de respectat și care a făcut o treabă bună. Aud că în România este o „perioadă politică” (campania pentru alegerile prezidențiale - n.r.), dar mă aștept să te descurci foarte bine, pentru că ești talentat și iubești oamenii. Am avut o relație grozavă cu România. Statele Unite și România se înțeleg mai bine ca niciodată și vreau să vă mulțumesc pentru asta. Avem multe schimburi comerciale cu România, sunt oameni foarte talentați. Cumpărăm – și ei cumpără. Avem mulți români în Statele Unite, oameni foarte muncitori și de succes. Vreau să vă mulțumesc că sunteți aici.”

Klaus Iohannis: „E o plăcere să fiu aici. O să subliniez că este grozav să revin aici, alături de dvs. Acum avem șansa de a vorbi despre parteneriatul nostru grozav. Este foarte important pentru noi și cred că am ajuns departe.”

Donald Trump: „Se întâmplă lucruri interesante și în țara dvs. O să avem o întâlnire importantă în curând. Aștept asta”, conform stirileprotv.ro.

UPDATE 21.30: „Avem o relație foarte bună cu România, mai bună ca oricând”, a declarat Donald Trump, în Biroul Oval, unde a avut convorbiri cu președintele Klaus Iohannis. Despre președintele României a spus că are „respect pentru ceea ce face el și pentru ceea ce se întâmplă în România”. Trump a adăugat că sunt foarte mulți români în Statele Unite, iar „americanii iubesc românii, au o relație foarte bună cu ei”. „Acum avem avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic dintre România și SUA. Facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO și cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a spus Klaus Iohannis, înaintea discuțiilor tete-a-tete, potrivit hotnews.ro.

iohannis_trump.jpg

ioahnnis trump casa alba
Iohannis și Trump au avut o întrevedere în Biroul Oval al Casei Albe
Foto: captură DIGI24

 

Marți seară, la ora 21.00 (ora 14.00 ora SUA), Iohannis s-a văzut cu omologul său la Casa Albă. Cei doi au trei mari teme pe agenda de discuții: problema vizelor pentru românii care vor să ajungă în SUA, investițiile în zona Mării Negre și prezența militarilor americani în România. 

trump_ioahnnis_america.jpg

trump iohannis casa alba
Președintele Iohannis, a doua oară la Casa Albă

Întâlnirea dintre Trump și Iohannis a fost, deocamdată, ferită de ochii publicului. Cei doi au fost văzuți doar intrând în reședința președintelui american.

 

Loading...

Citește și

  • iohannis si trump

    Președintele României, Klaus Iohannis, se află în vizită la Casa Albă, aceasta fiind cea de-a doua întâlnire cu omologul său american, Donald Trump. Iată care este programul întrevederii și subiectele care vor fi atinse în discuțiile dintre cei doi președinți de stat.

  • klaus iohannis donald trump 2017

    Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu Donald Trump la Casa Albă, în 20 august, a anunțat instituția prezidențială din SUA. Principalele teme de discuție între cei doi șefi de state vor fi provocările în materie de securitate, dar și mijloacele de a face parteneriatul româno-american mai profitabil pentru ambele părți, mai ales în materie de comerț și energie.