Președintele Klaus Iohannis, în vizită la Casa Albă. Iată despre ce vor discuta

Ultima actualizare:

    Președintele României, Klaus Iohannis, pune în discuție la Casa Albă problema vizelor pentru româniSursa foto: adevarul.ro
Președintele României, Klaus Iohannis, pune în discuție la Casa Albă problema vizelor pentru româniSursa foto: adevarul.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, se află în vizită la Casa Albă, aceasta fiind cea de-a doua întâlnire cu omologul său american, Donald Trump. Iată care este programul întrevederii și subiectele care vor fi atinse în discuțiile dintre cei doi președinți de stat.

Sosirea președintelui Iohannis la Casa Albă este programată pentru ora 14.00, ora locală (ora 21.00, ora României), la intrarea South Portico, potrivit hotnews.ro. Aici, președintele României urmează să fie întâmpinat de către preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Klaus Iohannis va semna în Cartea de Onoare și va avea loc prezentarea delegaţiilor în sala Diplomatic Reception de la Casa Albă.

De la ora 14.10 (21.10, ora României), sunt programate convorbiri tete-à-tête între cei doi lideri, în Biroul Oval, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor delegațiilor oficiale, la Cabinet Room.

La ora 15.30 (22.30, ora României) vizita este programată să se încheie, cei doi lideri luându-și rămas bun. Cel puțin în forma inițială, programul nu prevede vreo conferință de presă sau o declarație a celor doi lideri. 

Mizele întâlnirii

Apărare și Securitate

România își ia angajamentul de a asigura în continuare 2% din PIB pentru apărare, conform obligațiilor asumate de toate statele membre NATO. Însă, România își dorește din partea SUA o mai mare implicare în ceea ce privește securitatea în zona Mării Negre. În cadrul întrevederii vor fi discutate și aspecte legate de înzestrarea forțelor armate române cu armament și tehnică militară americană. Acest aspect se referă la încheierea de contractele semnate cu companii americane, în principal pentru programul de rachete de interceptare Patriot, realizat de compania americană Raytheon.

Pe de altă parte, România vrea ca SUA să staționeze mai mulți militari americani pe teritoriul românesc, ca o garanție de securitate sporită. „Vrem să discutăm despre numărul de soldați americani din România. Noi avem disponibilitate să găzduim efective mult mai mari”, a declarant Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, în fața jurnaliștilor acreditați.

Investiții în zona Mării Negre. Modificarea legii Offshore

Potrivit unor informații HotNews, Guvernul României așteaptă din partea companiei americane ExxonMobil decizia finală de investiție în Marea Neagră. Pe cealaltă parte, americanii au transmis că nu iau decizia finală de investiții până nu vine Guvernul cu niște ordonanțe de urgență care să modifice Legea Offshore și OUG 114/2018. În acest context, Klaus Iohannis spune că „România dorește ca ExxonMobil să rămână în proiectul din Marea Neagră (de exploatare a gazelor). Președintele crede că Guvernul Dăncilă are deschidere ca în lunile următoare să „repare anumite chestiuni care nu au fost bine gândite”, în privnța OUG 114/2018 și a Legii offshore, de care s-au plâns companiile energetice.

Mai mulți militari români în Afganistan

La solicitarea SUA, România a decis creșterea numărului de militari români în Afganistan. „Aici sunt chestiuni politice și emoționale”, a spus Iohannis. În prezent, România are 1.033 de militari în misiuni externe, din care 762 în Afganistan, în cadrul Resolute Support Mission (RSM), misiune a NATO.

Problema gazului rusesc

Statele Unite au îngrijorări, împărtășite și de România, privind dependența în creștere a Europei de gazul rusesc și de conducta Nord Steam II.

Spinoasa problemă a vizelor

Klaus Iohannis va readuce în discuție problema vizelor de SUA pentru cetățenii români, însă Congresul SUA trebuie să ia o eventuală decizie pentru includerea României în programul Visa Waver. De asemenea, problema vizelor va fi adusă în discuție și din perspectiva reciprocității SUA-Uniunea Europeană. În decembrie 2018, Comisia Europeană a reiterat apelul adresat Statelor Unite în sensul eliminării vizelor de călătorie pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru România.

Alți președinți români la Casa Albă

Iohannis a fost primul lider din estul Europei invitat la Washington de Donald Trump după câştigarea mandatului de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, a fost primul preşedinte român post-decembrist care a susţinut o conferinţă de presă la Casa Albă. Toţi ceilalţi preşedinţi români postdecembrişti au fost invitaţi oficial câte o dată la Casa Albă de către preşedintele SUA. Prima vizită oficială de după Revoluţie a unui şef de stat român la Washington a avut loc în 1998, atunci când Emil Constantinescu a fost invitat de Bill Clinton. În 2003, aflat la al doilea mandat, Ion Iliescu a primit o invitaţie oficială la Casa Albă, din partea preşedintelui George W. Bush. Ion Iliescu a mai fost invitat de preşedintele SUA la Washington în două ocazii, în 1993 şi 1995. A fost vorba despre vizite de lucru, şi nu despre "descinderi" oficiale la Casa Albă. Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat de omologul George W. Bush în martie 2005, imediat după începerea mandatului, dar prima invitaţie oficială la Casa Albă i-a fost adresată în iulie 2006. Preşedintele Băsescu a mai ajuns la Casa Alba şi în 2011, în timpul mandatului lui Barack Obama, dar nu a fost o vizită oficială, la nivel înalt. Singurul preşedinte român care a mai primit două invitaţii oficiale la Casa Albă este Nicolae Ceauşescu. Dictatorul român a ajuns la Washington în 1970 şi 1973, în timpul mandatului lui Richard Nixon.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/iohannis-dus-pe-munte-cu-un-duster-cu...

https://www.click.ro/news/lume/tablou-cu-bill-clinton-rochie-si-pantofi-...

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net