Coronavirus. Şase români de pe nava Diamond Princess au cerut repatrierea

Ultima actualizare:

    Pe vasul de croazieră Princess Diamond erau 17 români Sursa foto: EPA-EFE
Pe vasul de croazieră Princess Diamond erau 17 români Sursa foto: EPA-EFE

Șase cetățeni români aflați pe nava de croaziera Diamond Princess au cerut să fie repatriați. Ei se află pe nava de croaziera Diamond Princess din Japonia, la bordul căreia au fost depistate peste 600 de persoane infectate.

Nava Diamond Princess a ieşit joi din carantină. Astfel, pasagerii sănătoşi sunt liber să plece în ţările lor.  Statele Unite au evacuat deja cetăţenii americani care nu erau infectaţi şi care au acceptat să părăsească nava.

Şase dintre cetăţenii români aflaţi pe vasul de croazieră au solicitat să fie repatriaţi. Despre trei dintre ei se știa încă de miercuri că vor fi preluați din Japonia cu un avion, pe care autoritățile din Italia îl vor trimite pentru a-i recupera pe italienii de pe vas. Apoi, de la Roma, vor fi aduși în București cu un avion Spartan al Ministerului Apărării, potrivit stirileprotv. De la aeroport, cu o ambulanță de transport victime multiple vor fi duși direct în spațiul de carantină, unde vor sta 14 zile.

Conform protocolului, membrii echipajului vor purta costume de protecție, iar persoanele aduse din Japonia vor fi ținute în condiții de izolare.

Cel mai probabil și ceilalți trei români vor veni cu aceeași aeronavă.

UE va cofinanţa repatrierea cetăţenilor statelor membre

Uniunea Europeană a dispus cofinanţarea repatrierii cetăţenilor statelor membre aflaţi la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, plasat în carantină în Japonia din cauza coronavirusului Covid-19.

„Uniunea Europeană cofinanţează repatrierea cetăţenilor UE aflaţi la bordul vasului de crozieră Diamond Princess, ancorat în portul japonez Yokohama, prin intermediul zborurilor efectuate de Italia în cadrul Mecanismului UE de Protecţie Civilă”, a anunţat Comisia Europeană, potrivit Mediafax.

Prima aeronavă italiană a decolat deja spre Japonia, iar a doua va pleca în seara aceasta. Echipa medicală italiană va evalua pasagerii, iar cei care nu au virusul Covid-19 şi nu prezintă niciun simptom de îmbolnăvire vor fi preluaţi. După sosirea în Europa, pasagerii vor începe o nouă perioadă de carantină, organizată şi monitorizată de fiecare stat membru.

Români cu coronavirus

În total, pe nava de croazieră erau 17 români. La doi dintre ei au ieșit pozitive testele de coronavirus și sunt acum internați într-un spital din Tokyo. Precizările au fost făcute de ministerul român de Externe.

De asemenea, au fost înregistrate şi primele decese în rândul pasagerilor de pe nava Diamond Princess. Două persoane de peste 80 de ani au decedar din cauza infecţiei cu coronavirus.  Anunțul a fost făcut de ministerul nipon al Sănătății.

621 de persoane aflate la bordul navei de lux au fost depistate pozitiv la testul pentru coronavirus.

Între timp, continuă operațiunile de debarcare pentru pasagerii sănătoși, după ce a expirat perioada de carantină. 2000 de oameni sunt în continuare pe vas. Între ei, și 15 români.

În Bucureşti, doi români care au fost aduşi din China în urmă cu aproape două spătămâni, urmează să iasă din carantină. Ei sunt ţinuţi de 12 zile în izolare într-un loc secret. Starea lor de sănătate este bună şi nu prezintă simptomele infecţiei cu coronavirus.

Este posibil ca şi cei şase români să ajungă în acelaş spaţiu destinat carantinei cu coronavirus. Bilanțul deceselor din cauza virusului ucigaş raportat de China depășește 2100 de cazuri.

Citește și:

Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii

El s-a vindecat de coronavirus! Povestea inginerului din China care a invins virusul ucigaș

Leac pentru coronavirus din plasma persoanelor care s-au vindecat?

Atenție, tratamentele false pentru coronavirus vă pot ucide!

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net