Unirea, magazinul muncitoresc devenit mall de fiţe

6_1.5col-toata.jpg

1976 - Magazinul Unirea a fost construit în locul unor case locuite de comunitatea evreiască din Capitală
Foto: Facebook/Cartierul Evreiesc

Vârstnicii îşi amintesc cu admiraţie de vechiul Bucureşti. Tinerii îl descoperă, timid, în fotografiile de epocă. Primii s-ar întoarce oricând în timp. Ceilalţi n-au ochi decât pentru viitor. Privit obiectiv, Bucureştiul de altădată pare mai primitor decât cel de acum. Click! vă invită, printr-un serial inedit, să redescoperiţi oraşul pe care cu toţii l-am pierdut.

O emblemă a comerţului din anii ’70, Magazinul Universal Unirea a devenit, odată cu trecerea deceniilor, un loc de socializare pentru publicul tânăr. Acum nu mergi la Unirea doar să-ţi cumperi haine sau maşină de spălat, ci să te întâlneşti cu prietenii, să închei o afacere, să iei cina sau să joci popice. E un loc spre care lumea migrează fiindcă are farmec şi fiindcă e identificat mereu cu centrul oraşului de pe Dâmboviţa. În 1976, când a fost inaugurat, Magazinul Universal Unirea era vârful comerţului din oraş.

Dispus pe cinci etaje, cu subsol şi parter, magazinul oferea bucureşteanului tot ce-i trebuia în casă. La subsol funcţiona un „supermarket” cu o suprafaţă de 1.000 mp, unde găseai produse alimentare. Tot aici era şi un „fast-food”, unde te puteai delecta cu gustări şi răcoritoare. La parter era un spaţiu dedicat articolelor de mercerie, cosmetice şi marochinărie, precum şi porţelanuri. Etajul I era amenajat cu articole vestimentare pentru femei şi copii, iar etajul II era dedicat bărbaţilor. La etajul III se găseau articole de menaj, iar de la IV puteai cumpăra electronice şi electrocasnice. La V era un restaurant cu pereţi din sticlă. La etajul VI era o cofetărie.

6_2.2col-6cm.jpg

2017 - Unirea Shopping Center, o atracţie pentru cumpărături şi distracţii
FOTO: Sever Gheorghe

Azi, magazinul universal e un mall în toată regula, vizitat de peste 40.000 de oameni în fiecare zi. Unirea Shopping Center continuă să atragă vizitatori ca un magnet, datorită poziţiei sale centrală şi a poveştii sale, care nu s-a scris încă în totalitate.

Momente din istoria Unirea

  • 1976. Pe 2 septembrie avea loc inaugurarea.
  • 1986. Încep lucrările de modificare şi de extindere, prin adăugarea a două corpuri de clădire, aripile Călăraşi şi Splai. În acelaşi an e demolată Hala Unirii, din piaţa centrală, care exista aici din 1872. O nouă hală agroalimentară e construită pe Calea Călăraşilor. 
  • 1995. La 16 iunie, McDonalds deschide primul restaurant în România, la parterul magazinului Unirea. În prima zi, peste 15.000 de bucureşteni i-au trecut pragul.
  • 1998. Omul de afaceri Dan Adamescu (decedat) cumpără magazinul Unirea cu 14 milioane de dolari.
  • 2000. Apare un corp nou de clădire (corpul ZARA) şi e construită parcarea supraterană, cu şapte etaje.
  • 2007. În iunie, la etajul al patrulea al centrului comercial e deschisă o zonă de petrecere a timpului liber, cu restaurante şi jocuri pentru toate vârstele.
  • 2008. Unirea Shopping Center se extinde în Braşov, unde se deschide un alt magazin cu acelaşi nume.
  • 2016. Managementul magazinului Unirea inaugurează un pasaj pietonal de legătură cu staţia de metrou Piaţa Unirii 2.

I s-a schimbat numele

6_3.2col-6cm.jpg

Foto: Facebook/Cartierul Evreiesc

Iniţial, Unirea a fost botezat Magazinul Universal Central. Primul proiect tehnic, realizat de specialiştii Institutului Proiect Bucureşti, are drept siglă litera „C”, de la Central. Ulterior s-a renunţat la acest nume şi s-a optat pentru Magazinul Universal Unirea.  

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1