Primăria Capitalei instituie noi reguli de curățenie în București. Cum vor fi igienizate străzile și trotuarele

spalarea-strazi-bucuresti.jpg

Primăria Capitalei vrea ca străzile să fie spălate mai des
Primăria Capitalei consideră că o condiție pentru reducerea poluării este spălarea tuturor arterelor și trotuarelor
Foto:g4media.ro
Citeste tot despre: 

Adio mături și perii mecanice. Străzile Capitalei vor fi curățate cu aspiratoare și vor fi spălate cu șampon. Sunt câteva dintre prevederile noii strategii de salubrizare a Bucureștiului, prin care autoritățile vor să anuleze cartonașul roșu dat de UE pentru nivelul ridicat de poluare din oraș

Primăria Municipiului București a lansat în dezbatere publică, în data de 29 mai, pentru o perioadă de 30 de zile, noul Regulamentul de organizare și funcționare a serviciilor publice de salubrizare în Municipiul Bucuresti. Acesta va fi aplicat firmelor de salubrizare care vor trebui să încheie noi contracte cu Municipalitatea cu noi obligații.

Noi reguli pentru salubrizarea stradală

Noul Regulament prevede în premieră ca în tot orașul să se facă salubrizare după aceleași reguli, care să nu mai varieze în funcție de sector sau zonă. Spălarea străzilor devine obligatorie dar frecvența va varia în funcție de gradul de poluare. În zonele cu trafic intens cum sunt marile bulevarde, piețele publice, intersecțiile, locurile unde se organizează târguri , spălarea se va face cel puțin o dată/zi. Restul arterelor vor fi spalate de 1-3 ori săptămânal. O altă noutate adusă de acest regulament este că se schimbă metoda de curățenie a trotuarelor și străzilor. Măturile, periile utilizate în prezent se vor inlocui cu aspiratoare, a căror mărime va varia în funcție de zonă. Toate utilajele care deservesc serviciul de salubrizare vor trebui să se încadreze în clasa de poluare minim EURO 4 şi vor fi dotate cu sistem GPS. Reprezentanții  autorităților locale vor avea acces în mod obligatoriu la softul de verificare și urmărire a sistemului GPS. Se propune majorarea amenzilor aplicate operatorilor care nu-și fac treaba de la 1.000 minim, 3.000 maxim acum, la 2.000 minim și 4.000 maxim în regulamentul nou.

sistem-colectare-diferentiata-deseuri.jpg

UE ne-a amendat pentur că nu colectăm diferențiat gunoiul
Sistemele de colectare diferențiată a deșeurilor vor trebui să fie prezente peste tot și să ia locul clasicelor coșuri de gunoi

Noi reguli pentru colectarea gunoiului menajer

Firmele de salubritate vor trebui să instaleze sisteme de colectare separată pe cinci categorii de deșeuri(fracții): deseuri biodegradabile, deseuri hârtie-carton, mase plastice, deșeuri de sticlă/metal, deșeuri reziduale. În prezent firmele de salubrizare colectează deșeurile împărțite în trei categorii: sticlă, hârtie, gunoi menajer. In cazul in care nu este posibil acest lucru din punct de vedere tehnic sau economic, devine obligatorie colectarea pe minim 2 fracții, umedă și uscată. Astfel clasicele coșuri de gunoi devin”ilegale”. 

Program fix pentru colectare deșeuri

Pe străzile pe care circulă mijloace de transport în comun ridicarea gunoiului se va face între orele 10.00-16.00. Pentru restul orașului ridicarea gunoiului se va face între orele 07:00 – 10:00 sau 16:00 – 19:00. Devine obligatoriu ca sacii depozitați pe domeniul public ce conțin deșeuri rezultate din activitatea de salubrizare stradală să fie evacuați în maxim 2 ore.

Ce se întâmplă cu deșeurile din constructii

Dacă aceste deșeuri nu pot fi valorificate, operatorul de salubritate are obligatia de a le transporta, în baza unui contract de prestări servicii, la instalaţiile de concasare/sortare/valorificare sau la depozitele conforme. Colectarea deşeurilor din construcţii se realizează numai în containere standardizate. În cazul deşeurilor din construcţii prin a căror manipulare se degajă praf, inclusiv la desfășurarea lucrărilor de demolare, se vor lua măsurile necesare de umectare sau orice alte măsuri, astfel încât să se evite răspândirea prafului în atmosferă.

Proiectul poate fi accesat pe site-ul www.pmb.ro. și după încheierea perioadei de dezbatere publică, va fi supus aprobării”Parlamentului” Capitalei

 

Citiți și

 

Ciudăţenie! Spală străzile cu şampon

 

Cum se face curățenia de primăvară în țările civilizate

Loading...

Citește și

  • Gabriela Firea și Costel Alexe au îngropat securea războiului

    Primarul General, Gabriela Firea și ministrul Mediului, Costel Alexe s-au întâlnit luni la Comitetul național anti-poluare și au stabilit primele măsuri în scandalul poluării din București. Gabriela Firea a anunțat că străzile vor fi spălate mai des iar poluarea din trafic va fi redusă prin programul Oxigen.

  • Curăţenia, mai ales în pragul Sărbătorilor, e o încercare dificilă. Iată câteva soluţii, trucuri şi secrete care te ajută să menţii curăţenia pentru mai mult timp.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1