E oficial! RADET intră în faliment. Reacția premierului Ludovic Orban

Ultima actualizare:

    Bucureștenii se tem că vor rămâne fără apă caldă și căldură din cauza falimentului RDETfoto: arhiva Click!
Bucureștenii se tem că vor rămâne fără apă caldă și căldură din cauza falimentului RDETfoto: arhiva Click!

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) intră în faliment, după ce Curtea de Apel București a menținut, luni, decizia Tribunalului București, din luna aprilie. Primăria Capitalei a dat asigurări că a luat măsuri pentru a putea furniza agent termic. Premierul Ludovic Orban a anunţat că a vorbit cu ministrul Economiei să facă ce este necesar, astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi.

Asociațiile de proprietari transmit însă că situația este critică și spun că se așteaptă ca de acum cartiere întregi să rămână fără căldură, în plină iarnă. 

”Dacă ne luăm după lege, ei trebuie să asigure în continuare furnizarea. Nu contează faliment sau nefaliment. Nu se pot ascunde după cireș (...)  Trebuia să se întrebe cei răspunzători unde sunt banii. (...) Clienții sunt în proporție de 90% plătitori. Deci nu este problema clientului că nu și-a plătit facturile. Nu este un faliment normal, justificat.(...) Mai departe Primăria are obligația să asigure încălzirea. Cum o face? Treaba ei! Asociațiile de proprietari vor începe să țipe, să intre în panică. (...) Acum de fapt se trăiește la noroc. Ăia trebuie să asigure căldura. Acolo unde țeava mai ține, vor avea căldură. La ghinion, dacă se sparge, nu se mai poate asigura. Rând pe rând cartierele vor cădea, ca piesele de la domino și nu vor mai avea căldură și apă caldă”, a declarat Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, citat de RFI.

„Indiferent de sentința de astăzi, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală.”, a reacționat între timp primarul Gabriela Firea. 

RADET are datorii de aproape 4 miliarde de lei către producătorul de energie ELCEN și probleme serioase cu avariile tot mai dese, cauzate de infrastructura veche și de lipsa investițiilor în rețea.

Ludovic Orban: ”L-am sunat imediat pe ministrul Economiei” 

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni, după hotărârea Curții de Apel Bucureşti, că a vorbit cu ministrul Economiei să meargă la ELCEN şi să ia legătura cu autorităţile locale astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi.

”L-am sunat imediat pe ministrul Econoniei să se deplaseze la ELCEN, de asemenea să ia legătura cu autorităţile locale astfel încât să identificăm posibilităţile legale astfel încât să nu fie afectată alimentarea cu energie şi cu apă caldă a bucureştenilor”, a declarat Orban.

Judecătorii Curţii de apel Bucureşti au respins apelurile făcute în proces, menţinând decizia din aprilie 2019 a Tribunalului Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul regiei.

Citește și:

Când începe RADET furnizarea căldurii în locuințe

Click! îţi spune cum poţi reduce factura la căldură

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net