Ce vor să facă cu banii Primăriei Capitalei. Priorități pentru anul 2021, la cererea consilierilor generali

Ultima actualizare:

    Pasajul de la Doamna Ghica a creat o adevărată dispută între primarul Nicușor Dan și consilierii generali de la USR-PLUS care consideră lucrarea o prioritate
Pasajul de la Doamna Ghica a creat o adevărată dispută între primarul Nicușor Dan și consilierii generali de la USR-PLUS care consideră lucrarea o prioritate

Primăria Capitalei are în 2021 un buget estimat la 5 miliarde de lei, din care doar 200 milioane lei sunt pentru investiții. Primarul Nicușor Dan a spus că din acești bani dorește să facă lucruri concrete, și nu spoiala fostei administrații, dar consilierii generali de la USR-PLUS vin cu o listă pe care o consideră prioritate.

Primăria Capitalei are în 2021 un buget estimat la 5 miliarde de lei, din care datorii din anii trecuți de circa două miliarde lei.

Subvențiile pentru căldură și transport cumulează 2,1 miliarde lei, din care 350 milioane lei din anii trecuți.

În ceea ce privește investițiile, din bugetul propriu se alocă doar aproape 200 milioane lei, din fonduri europene urmând să revină încă cel puțin 200 milioane lei.

Cele mai importante investiții în 2021 sunt: lărgirea străzii Prelungirea Ghencea - 10 milioane lei, termoficare - 140 milioane lei, consolidarea clădirilor cu risc seismic - 35 milioane lei. Dar Pasajul Doamna Ghica nu primește nici un ban pentru continuarea lucrărilor. Asta deși, acest obiectiv este văzut ca prioritate de către consilierii generali de la USR-PLUS. Ei solicită revizuirea Planului Urbanistic General, Spitalul Metropolitan, blocul de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea şi revizuirea Planului integrat de Calitate a Aerului.

”În contextul în care perioada următoare va fi rezervată discuţiilor şi dezbaterilor asupra bugetului capitalei pentru anul 2021, consilierii generali USR-PLUS consideră că există cinci direcţii prioritare pentru alocările financiare din acest an iar administraţia trebuie să facă toate eforturile pentru a putea susţine financiar aceste obiective investiţionale, chiar şi in condiţii de serioasă austeritate bugetară generată de datoriile preluate din mandatul trecut”, au afirmat reprezentanţii USR PLUS, potrivit news.ro. Aceștia și-au prezintat și argumentele pentru ceea ce consideră a fi priorităţi bugetare.

Pasajul Doamna Ghica și Supralărgirea Prelungirea Ghencea

Investiţiile iniţiate în Doamna Ghica (Pasaj) şi în Prelungirea Ghencea (Supralărgire) - cele două şantiere începute de fosta administraţie în mod iresponsabil, fară a dispune de resursele financiare pentru a le finaliza, crează în acest moment un disconfort major locuitorilor capitalei, blocajele de trafic şi cantităţile uriaşe de praf generate de lucrări fiind la ordinea zilei.

Cum oportunitatea nu mai poate face obiectul discuţiei, dat fiind că lucrările sunt deja începute, nu există o altă soluţie decât continuarea acestora, chiar şi în condiţiilele crizei financiare serioase pe care municipalitatea o traversează;

O nouă politică urbanistică

Revizuirea Planului Urbanistic General - capitala are nevoie stringentă de o nouă politică urbanistică, adaptată vremurilor curente, care să permită dezvoltarea coerentă şi responsabilă a oraşului şi să traseze reguli clare şi un cadru predictibil pentru cetăţeni si investitori, în egală masură.

Astfel, este esenţial ca etapele de revizuire a Planului Urbanistic General să fie parcurse cât mai repede iar municipalitatea trebuie să identifice şi să aloce fondurile necesare în acest sens.

Întârzierea este deja nepermis de mare iar faptul că astăzi ne confruntăm cu un asemenea haos urbanistic în oraş este şi rezultatul acestor bâlbâieli administrative, care durează de ani de zile şi au transformat proiectul într-un eşec.

Noua administraţie trebuie să facă toate eforturile pentru a finaliza Planul Urbanistic General în cel mai scurt timp posibil;

Bani pentru Spitalul Metropolitan

Spitalul Metropolitan - “Cel mai nou" spital public din Bucureşti a fost dat în folosinţă în 1978. În ultimii 40 de ani au fost realizate doar lucrări de modernizare, reparaţii, consolidări la cladirile existente. Nu a fost construit niciun spital nou in Bucureşti.

În acest context construirea unei noi unităţi sanitare cu paturi este absolut necesară şi va contribui la îmbunătăţirea accesului bucureştenilor la servicii medicale de calitate, de o complexitate crescută.

În acest an ne propunem revizuirea studiului de fezabilitate şi elaborarea proiectului tehnic pentru acest obiectiv major de investiţii;

Blocuri de locuințe sociale

Finalizarea blocului de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea - anul trecut am asistat cu toţii la spectacolul de campanie al fostei administraţii, care împărţea chei şi alocări de apartamente unor oameni necăjiţi, generând speranţe deşarte şi aşteptări uriaşe, deşi politicienii ştiau foarte bine că n-au alocat şi fondurile necesare pentru ca aceste investiţii să poată fi finalizate.

Consideram că, în ciuda situaţiei financire foarte precare în care se afla capitala, trebuie identificate cu prioritate fonduri pentru a finaliza blocul de locuinţe început şi neterminat, pentru ca familiile în cauză să se poată muta în locuinţele sociale promise.

Bucureştenii nu au nicio vină că politicieni fară scrupule, care ştiau că au în sertar facturi neplatite din 2019 către diverşi furnizori, le-au vândut iluzii iar noua administraţie, din care suntem parte, e datoare să identifice soluţii pentru aceasta problemă;

Plan integrat de Calitate a Aerului

Revizuirea Planului integrat de Calitate a Aerului - Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană. Din cauza poluării aerului, speranţa de viaţă a bucureştenilor este redusă, în medie, cu patru ani de zile, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Anul trecut instanţa a suspendat Planul Integrat de Calitate a Aerului pentru Bucureşti (PICA) si anul acesta trebuie refăcut, în procedură de urgenţă. Pentru aceasta este nevoie ca studiul de calitate a aerului, care stă la baza planului, să fie şi el reluat cu măsurători actualizate.

De asemenea, considerăm că trebuie avute in vedere şi măsuri intermediare de reducere a poluării aerului care să fie implementate până la actualizarea PICA. Planul propus la finanţare va trebui să conţină măsuri cuantificabile, cu obligaţii clare, cu acţiuni concrete pe fiecare măsură propusă, cu un calendar ambiţios dar realist pentru implementare şi cu o fundamentare pe date la zi.

De asemenea, planul este o obligaţie legală potrivit directivelor europene privind calitatea aerului.

Citește și: 

Nicușor Dan a anunțat că în 2021, Primăria Capitalei nu va da bani pentru Catedrala Neamului și Pasajul Doamna Ghica

Ce se întâmplă cu șantierele din București: Pasajul Doamna Ghica, Prelungirea Ghencea și parcarea de la Vergului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net