Bucureștiul intră în scenariul roșu? Capitala a depășit rata de 3 cazuri la mia de locuitori

scoala-copil-masca.jpg

copil cu masca in curtea scolii
În acest moment, în București este obligatorie purtarea măștii de protecție la 50 m de unitățile de învățământ
foto: Inquam Photos

Capitala a trecut de pragul de 3, privind incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, a anunțat duminică Grupul de Comunicare Strategică. Asta înseamnă că în Capitală ar putea intra în vigoare scenariul roșu, care presupune, printre altele, închiderea școlilor.

Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile și noile restricții stabilite de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Noile măsuri prevăd obligativitatea purtării măștii în spații deschise, dacă rata de infectare este mai mare de 3 la mie. Tot la o astfel de incidență, restaurantele și cafenele se închid. De asemenea, școlile ar urma să intre în scenariul roșu, la o astfel de rată a infectărilor.

Noi restricții peste pragul de 3 cazuri la mia de locuitori

În maximum 48 de ore de la atingerea acestei rate de infectare, comitetele judeţene/municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă constată situația, iar măsurile intră în aplicare automat, scrie Hotnews.ro.
Măsurile adoptate de Guvern, pe scurt:

  • Până la 3 la mie incidență, masca este purtată obligatoriu în spații aglomerate și la 50 m de școli.
  • De la 3 la mie incidență, masca este obligatorie în toate spațiile deschise.
  • De la 0 la 1,5 la mie incidență, restaurantele, cafenelele vor funcționa cu 50% capacitate.
  • La incidență între 1,5 si 3, restaurantele vor funcționa cu 30% capacitate.
  • De la incidență peste 3 la mie, restaurantele vor fi închise.
  • A rămas obligativitatea testării personalului din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență, o dată pe săptămână.
  • Evenimentele private rămân interzise pe plan național.
  • Referința va fi la cifrele de la evidenta populației, care se actualizează săptămânal.

Care este situația în alte județe

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor este următorul:

În zona de alertă se mai află județele Alba, cu un coeficient de 2,86 și Vâlcea, cu 2,97. Cele mai mici incidențe cumulate sunt în Argeș (0,62), Mehedinți (0,66) și Buzău (0,69).

Citește și:

Prefectul Capitalei anunță posibilitatea instituirii carantinei pe sectoare în cazul creșterii numărului de îmbolnăviri de Covid

 

Restricții în București din 7 octombrie: se închid restaurantele la interior și masca devine obligatorie în jurul școlilor

 

Loading...