Guvernul a aprobat amenzi de două ori mai mari pentru neregulile în sănătate

Ultima actualizare:

    Fără echipamente de protecție, medicii ajung să fie contaminați cu noul coronavirus
Fără echipamente de protecție, medicii ajung să fie contaminați cu noul coronavirus

Amenzile pentru neregulile găsite în spitale s-au mărit. Cei care încalcă regulile privind preluarea şi tratarea bolnavilor, cele de igienă în spitale sau cabinete medicale ori fac rabat la calitatea materialelor riscă sancţiuni de două ori mai ca până acum.

Autorităţile din Sănătate speră că astfel vor fi mai puţine încălcări grave în sistem.

”La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat astăzi HG pentru modificarea și completarea HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

Documentul prevede dublarea sancţiunilor aplicate de inspectorii sanitari în unităţile sanitare cu paturi pentru nerespectarea regulilor, standardelor şi criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătăţii publice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ce nereguli vor fi amendate dublu

Potrivit proiectului normativ, a fost  dublat cunatumul sancţiunilor contravenţionale pentru următoarele abateri:

- nerespectarea circuitelor funcţionale și a compartimentelor şi seviciilor,- neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare,- neasigurarea depozitării şi păstrării în condiţii optime a articolelor sterilizare şi de unică folosinţă,- nerespectarea utilizării produselor biocide, dispozitivelor medicale,- necunoaşterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare,- neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naştere,- nerespectarea măsurilor pentru igiena pentru programului de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenței medicale,- neraportarea infecţiilor,- neasigurarea măsurilor antiepidemice,- neasigurarea şi neîntreţinera în condiţii de igiena a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi etc.

Cu cât crește amenda

Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei în cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgenţe, de acum sancţiunile s-au dublat: pot ajunge pana la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 de lei pentru persoanele juridice.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu aplică măsurile de prevenire și răspândire a bolilor transmisibile s-au dublat și au ajuns între 2000 si 6000 lei, iar pentru unitățile sanitare între 7000 lei și 10 000 lei.

De asemena, au fost introduse contravenţii noi şi sancţiuni contravenţionale pentru acordarea asistenței medicale de către personalul neautorizat sau care nu deţine cunoştiinţe şi abilităţi persoanele atestate prin documente emise de statul român, pentru nerespectarea protocoalelor clinice şi a ghidurilor de practică medicală, potrivit Ministerului Sănătății

Vor fi sancționate și cadrele sanitare care  nu vor respecta protocoalele şi procedurile în privinţa actului medical. Se vor da amenzi și pentru neasigurarea la nivelul unităţii sanitare a medicamentelor materialelor sanitare şi reactivilor necesari asigurării unui act medical de calitate dar și pentru neresăpectarea codului de etică şi deontolgie profesională de către personalul medico-sanitar.

În premieră, au fost stabilite și introduse sancţiuni contravenţionale cu amendă pentru fapte săvârşite de persoane fizice din cabinete medicale, laboratoare de analiză medicale şi a fost mărit cuantumul amenzilor contraventionale pentru persoanele fizie pentru nerespectarea normelor de urgenţă şi prim ajutor calificat,  nerespectarea normelor  privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi a nomelor de igienă, nerespectarea circuitelor funcţionale din laboratoarele de analiză medicale, neîndeplinirea măsurilor şi recomandărilor impuse de inspectorii sanitari, neanunțarea direcțiilor de sănătate publică despre modificările intervenite față de autorizația de funcționare, nerespectarea dispozițiilor privind avizarea publicității produselor, campaniilor de informare și educare pe teme legate de sănătatea publică.

“ Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unităţile sanitare cât şi din cabinetele individuale pentru respectarea normelor de sănătate. S- a dovedit faptul ca este nevoie si de măsuri coercitive pentru ca sistemul sa functioneze”, a declarat ministrul sănătăţii Sorina Pintea.

În anul 2018, inspectorii sanitari au efectuat 13 400 de controale ai au aplicat amenzi în valoare de 1 660 900 lei.

Citește și: 

80 de medici și asistente de la Maternitatea din Ploiești vor fi concediați

Lista neagră a Sorinei Pintea. Numele spitalelor care nu au investit banii alocați vor fi făcute publice

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net