«Am renunţat în ultima clipă la avionul morţii»

Ultima actualizare:
Preşedintele Lech Kaczynski  şi soţia sa Maria au murit în accident
Preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa Maria au murit în accident

Polonia plânge. Cu lumânări, flori şi fotografii în mână, zeci de mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului prezidenţial din Varşovia. Şeful statului, Lech Kaczynski, a murit sâmbătă într-un accident de avion. Cele mai fierbinţi lacrimi le-a vărsat însă fratele său geamăn.

Străzile Varşoviei sunt înecate în tristeţe. Toţi locuitorii, indiferent de simpatiile politice, au lacrimi în ochi şi sunt încă în stare de şoc după ce au aflat că o parte importantă din elita ţării, între care şi preşedintele Lech Kaczynski, a murit.

     Mai citeşte:         Implicaţiile politice ale morţii preşedintelui polonez şi a şefilor armatei         Rusia, Cehia, Ucraina şi Lituania în doliu naţional alături de Polonia - VIDEO         Martor al tragediei aviatice: «Erau părţi de cadavre peste tot!» - VIDEO         Preşedintele Poloniei a decedat după prăbuşirea unui avion în Rusia!         Băsescu: «Poporul român şi eu însumi ne alăturăm doliului poporului polonez»

Sirenele au sunat în toată ţara două minute, şoferii au coborât din maşini, oraşul a încremenit în semn de omagiu. Cel mai afectat de tragedie este însă fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski. Culmea, şi el trebuia să se afle în avionul morţii.

"Am renunţat în ultimul moment din cauza faptului că mama este în stare gravă" a spus el, conform ziarului polonez "Rzeszpospolita".

Jaroslaw este devastat, resimţind cu atât mai mult durerea din cauza puternicei legături pe care o avea cu fratele său. El a resimţit chiar şi de la distanţă şocul morţii lui Lech, dar s-a hotărât să se arate curajos.

A plecat urgent după tragedie la locul dezastrului, în pădurea morţii din apropiere de Smolensk (Rusia), unde a recunoscut trupul fratelui mort. Corpul soţiei acestuia nu a putut fi identificat.

Împietrit de durere, Jaroslaw s-a întors apoi imediat în Polonia, unde a fost transportat şi trupul neînsufleţit al preşedintelui, Lech Kaczynski.

Aeronava prezidenţială  s-a prăbuşit lângă Smolensk. Fratele geamăn al  preşedintelui a  venit la locul  dezastrului
Aeronava prezidenţială s-a prăbuşit lângă Smolensk. Fratele geamăn al preşedintelui a venit la locul dezastrului

Coincidenţa dispariţiei sale şi a principalilor lideri ai armatei polone în apropiere de Katin - locul unde 22.000 de oameni, elita polonă, au fost ucişi, din ordinul lui Stalin, în 1940 - a sporit sentimentele de durere şi consternare ale polonezilor.

Avionul s-a prăbuşit după trei încercări de aterizare

Avionul Tupolev 154, la bordul căruia se află preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, sâmbătă, în jurul orei 10.50, la circa 1,5 kilometri de aeroportul din Smolensk, în estul Rusiei.

Polonezii i-au adus un ultim omagiu  preşedintelui lor
Polonezii i-au adus un ultim omagiu preşedintelui lor

În catastrofă şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care se numără Prima Doamnă, Maria, preşedintele Băncii Centrale, şeful Statului Major şi alţi importanţi lideri polonezi.

Avionul nu a putut ateriza din cauza ceţii dense. La a patra tentativă de aterizare, aparatul de zbor a acroşat mai mulţi copaci şi a luat foc. Pilotul avionului Tupolev-154 care s-a prăbuşit se numea Arkadiusz Protasiuk, avea 36 de ani şi 1.939 de ore de zbor la activ.

Avionul lui  Băse are  36 de ani
Avionul lui Băse are 36 de ani

Copilotul, Robert Karol Grzywa, în vârstă tot de 36 de ani, avea 3.521 de ore de zbor la activ. Controlorii de zbor ruşi spun că pilotul a refuzat să asculte recomandările lor de a nu ateriza la Smolensk, din cauza ceţii.

Avionul lui Băse are 36 de ani

Şi şeful statului român a avut necazuri cu aeronava sa

Achiziţionat pe vremea lui Ceauşescu, acum 36 de ani, avionul prezidenţial al României este o vechitură pe roţi.

Tragedia aviatică de sâmbătă, ridică din nou problema securităţii avionului oficial al statului român.

Nu are voie să aterizeze noaptea pe nici un aeroport din UE din cauza zgomotului produs. Nu are sistem antirachetă. Nu are televiziune în timp real şi nici conexiune bună la internet.

În schimb are un dormitor cu 2 paturi, un birou, o baie şi un congelator de 60 de litri. Acesta este Boeingul 707 pe care l-au folosit în 36 de ani 4 şefi de stat şi care acum îl deserveşte pe Traian Băsescu. Şeful statului a avut parte de multe peripeţii cu aeronava prezidenţială.


    Avionul lui  Băse are  36 de ani
Avionul lui Băse are 36 de ani

Air Force One-ul românesc l-a făcut pe preşedinte să încalce protocolul, anul trecut, la summitul de la Bruxelles. Din cauza unei defecţiuni la bord, Băsescu a fost nevoit să se deplaseze cu alt aparat de zbor.

Fostul director al SRI, Costin Georgescu a mărturisit că pe vremea lui Emil Constantinescu s-a pus problema achiziţionarii unui avion nou, Boeing 757, dar a rămas la stadiul de intenţie. Un alt avion,tot second hand, ar costa 21 de milioane de dolari la care s-ar adăuga investiţii de aproximativ 3 milioane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net