Implicaţiile politice ale morţii preşedintelui polonez şi a şefilor armatei

Ultima actualizare:

Analiştii politici vorbesc despre un moment în care procesul politic este suspendat. Când rana se va cicatriza, polonezii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte.

Moartea preşedintelui Lech Kaczynski va marca întreaga campanie electorală care stă să înceapă în Polonia. Ţara are nevoie de un nou lider, iar noul preşedinte interimar, Bronisław Komorowski, preşedintele Seimului polonez, trebuie să le dea polonezilor şansa de a-şi alegeri acest lider. În două săptămâni trebuie să se anunţe data alegerilor şi apoi urmează încă două luni pentru campanie.

Partidul Lege si Justitie (PiS), formaţiunea politică întemeiată de cei doi fraţi Kaczynski, va trebui să vină cu o nouă propunere pentru cea mai inaltă funcţie în stat. Lech Kaczynski vroia să mai candideze pentru un nou mandat, chiar dacă nu era favoritul acestor alegeri. Întrebarea care stă acum pe buzele analiştilor este: cine va lua locul fostului preşedinte?

Favoriţii la preşedinţia Poloniei

Cele mai multe şanse la preşedinţie le are Bronisław Komorowski, preşedintele Seimului polonez, devenit acum şef interimar al statului. El candidează din partea partidului liberal Platforma Civică (PO), din rândurile căruia provine actualul premier Donald Tusk.

Partidul Platforma Civică şi formaţiunea politică a fraţilor Kaczynski înlăturau, în urmă cu şase ani, dominaţia politică a stângii foste comuniste.

Moartea şefilor armatei, mai gravă decât moartea preşedintelui

În aeronava prezidenţială se aflau şi mai marii armatei poloneze. Implicaţiile morţii lor ar putea fi mai profunde decât cele ale decesului preşedintelui republicii, avertizează experţi citaţi de CNN. "Va fi o schimbare de generaţie în armata poloneza. Soarta a făcut ca procesul să fie accelerat", a declarat analistul polonez Lena Kolarska-Bobinska.

Liderul polonez Lech Kaczynski a murit sâmbătă, după ce avionul în care se afla împreună cu soţia sa şi o delegaţie de înalţi oficiali s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul din Smolensk, din vestul Rusiei. La bordul aeronavei se aflau 97 de persoane, printre care vicepreşedintele Parlamentului, viceministrul de externe şi guvernatorul băncii naţionale.

Piotr Kaczynski, analist la Centrul pentru studii politice europene, a declarat că Polonia se confruntă cu "un cutremur politic". "Mulţi lideri au murit şi mai întâi trebuie să lăsăm să treacă acest moment de şoc. Dar realitatea este că fraţii Kaczynski (preşedintele Lech şi fratele său geamăn Jaroslaw, fost premier - n.red.) nu sunt foarte populari în Polonia", a explicat acesta.

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele Poloniei, vedetă de cinema la 12 ani - VIDEOCe a determinat prăbuşirea avionului preşedintelui polonez - FOTO

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net