Un copil de 7 ani ani a murit sub ochii medicilor în lipsa unui defibrilator

Ultima actualizare:

    Ianis era elev în clasa pregătitoareFoto: arhivă personală
Ianis era elev în clasa pregătitoareFoto: arhivă personală

Caz revoltător la Iaşi. Un copil în vârstă de şapte ani din localitatea Paşcani şi-a dat ultima suflare chiar în faţa medicilor care încercau să-l resusciteze utilizând manevre clasice, în lipsa unui defibrilator. Aparatul era cinci etaje mai jos. Cazul a ajuns în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Suspect de varicelă, Ianis Iulian Mahu, un băieţel de şapte ani şi-a găsit sfârşitul în faţa medicilor. Povestea revoltătoare a început la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când pe corpul băiatului au apărut 2-3 bubiţe. Duminică, 24 noiembrie, la o zi de la apariţia erupţiei pe corp, bubiţele au început să se înmulţească, motiv pentru care părinţii şi-au dus copilul la medicul de familie. Acesta din urmă a pus diagnosticul: varicelă. Băiatul a fost tratat cu Nurofen şi Paracetamol, notează adevărul.ro. În următoarele două zile de la începerea tratamenului recomandat de medicul de familie, starea băiatului se îmbunătăţise, doar că, potrivit părinţilor, băiatul a început să se învineţească. Apoi s-a învineţit şi la faţă, şi pe buze. Speriaţi, părinţii au sunat la 112, cerând ajutorul medicilor. De la doar 1 kilometru distanţă, ambulanţa a ajuns în 17 minute. Până la sosirea medicilor, băiatul a fost găsit aproape inconştien şi a fost nevoie să fie conectat la oxigen. 

Aparatura necesară resuscitării, cărată pe scări de asistente

Ajuns la Spitalul Municipal Paşcani, băiatul a putut vorbi câteva minute cu medicii, timp în care i s-a administrat o perfuzie şi o pastilă. Însă, după zece minute, Ianis şi-a pierdut cunoştinţa. Medicii au apelat la manevre clasice pentru resuscitare. Defibrilatorul era la parter, iar băiatul de 7 ani se afla la etajul cinci al spitalului. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui“, a spus Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al băiatului, pentru Ziarul de Iaşi. După ce băiatul şi-a pierdut cunoştinţa şi au început manevrele clasice de resuscitare, medicul a cerut ajutorul şi altor cadre medicale. Aşadar, patru medici s-au chinuit încă două ore degeaba, starea băiatului nu se îmbunătăţea. Decesul băiatului a fost declarat în seara zilei de joi, 28 noiembrie. 

"Din rezultatele pe care le avem, putem spune că nu este o meningococemie. Deocamdată, la examenul pe lamă, au fost depistaţi bacili gram-pozitivi - stafilococ, streptococ...vom vedea. Analizele au trecut în etapa a doua, aceea de identificare prin cultură. Noi suspicionăm un şoc toxico-septic, dar mâine vom avea rezultatele finale”, a declarat pentru Adevărul Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Citeşte şi:

Copil în comă, dat afară din spital

De ce e obligatoriu să duceți copilul la spital când e deshidratat?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net