Eclipsa de Soare 20 martie - lucruri mai puțin știute

Ultima actualizare:

    Eclipsa de Soare din 20 martieSURSĂ FOTO: adriana-astro.com
Eclipsa de Soare din 20 martieSURSĂ FOTO: adriana-astro.com

Eclipsa de Soare din 20 martie este un eveniment ce a trezit curiozitatea multora dintre voi, motiv pentru care sunt bine venite câteva informații mai puțin știute despre eclipse în general.

Eclipsa de Soare din 20 martie coincide în mod straniu cu alte două evenimente astronomice importante: echinocțiul care este considerat și prima zi a Primăverii, dar și Super Luna. Dintre cele trei, cel mai rar întâlnită este eclipsa de Soare.

Toți ne aducem aminte de eclipsa totală de soare din 11 august 1999 care a înregistrat maximul chiar la Râmnicu Vâlcea. Trebuie spus că eclipsa de Soare din 20 martie din acest an este doar una parțială, în timpul căreia cerul nu se va întuneca atât de tare precum la cea din 1999.

Eclipsa de Soare 20 martie - câte tipuri de eclipse există

Poate că nu știați dar există patru tipuri distincte de eclipsă de soare.

Eclipsa de Soare totală are loc atunci când Luna obturează complet lumina trimisă de Soare spre Pământ. Acest tip de eclipsă este vizibil doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului. Acest tip de eclipsă de Soare a avut loc în 1999 pe teritoriul României.

Un alt tip de eclipsă de Soare este cea inelară - apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Pe cer se vede un cerc luminos reprezentând marginile soarelui. Acest tip de eclipsă de Soare este extrem de rar.

Al treilea tip de eclipsă de Soare este cea hibrid. Este la fel de rar întâlnită precum eclipsa de Soare inelară și este o combinație între eclipsa totală și cea inelară, în unele zone de pe Pământ se vede Soarele acoperit complet, în altele se vede un cerc luminos.

Eclipsa de Soare din 20 martie se încadrează în cel de-al patrulea tip de eclipse: parțială. Soarele și Luna nu sunt aliniate exact, iar Luna obturează parțial razele Soarelui. Acest fenomen este întâlnit destul de frecvent în diferite zone ale Pământului.

Eclipsa de Soare 20 martie - de ce există mai multe tipuri de eclipse

Distanța dintre Pământ și Lună variază cu până la 6% față de distanța medie, acesta este motivul pentru care avem uneori eclipsă de Soare totală sau inelară. Atunci când mărimea aparentă a Lunii este mai mică pe cer față de cea a Soarelui, avem parte de o eclipsă de Soare inelară, care este extrem de rară.

Deși sunt fenomene astronomice cât se poate de spectaculoase, sunt destul de rare. În România următoarea eclipsă de soare vizibilă va fi abia în anul 2030 pe data de 1 iunie, iar următoarea după aceasta va fi o eclipsă de Soare totală care va avea loc abia ăn anul 2081, în 3 septembrie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net