Prima Zi a Primăverii 2015. De ce e sărbătorită prima Zi a Primăverii astăzi

Ultima actualizare:

    Astăzi are loc prima zi a Primăverii 2015SURSĂ FOTO: adilabos.ro
Astăzi are loc prima zi a Primăverii 2015SURSĂ FOTO: adilabos.ro

Astăzi este oficial prima zi a Primăverii 2015 datorită evenimentului astronomic numit echinocțiu care va avea loc, mai exact, la ora 22:45GMT.

Prima zi a Primăverii 2015 debutează cu vreme într-adevăr frumoasă în toată țara, cer senin și soare pe cer, numai bine pentru a putea fi observată eclipsa de soare ce are loc în acest an exact în ziua echinocțiului.

Această zi este considerată oficial prima zi a Primăverii 2015 deoarece marchează momentul exact în care ziua va fi la fel de lungă ca noaptea, iar de aici înainte, ziua va avea durate doar mai lungi ca noaptea.

Prima Zi a Primăverii 2015 - Ce este mai exact echinocțiul

Echinocțiul reprezintă prima zi a Primăverii dar și prima zi din toamna adevărată, pe data de 23 septembrie. Mai exact, nu numai că începând din 20 martie ziua este tot mai lungă față de noapte, dar și poziția Soarelui pe cer este diferită.

Odată cu echinocțiul, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică. Acest lucru reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Prima Zi a Primăverii 2015 - de unde vine cuvântul 'echinocțiu'

Prima zi a Primăverii 2015 este marcată de echinocțiu, dar v-ați întrebat vreodată de unde vine această denumire ciudată din limba română? EI bine, cuvântul are origini latine.

Prima zi a primăverii era marcată prin cuvântul 'aequinoctiu' care e format din 2 cuvinte separate: 'aequus' care înseamnă egal și 'noctis' care înseamnă noapte. Mai exact, echinocțiu înseamnă exact ceea ce reprezintă și astronomic, egalitatea dintre zi și noapte.

Prima Zi a Primăverii 2015 - sărbătorită și de Google

Chiar și motorul de căutare Google marchează prima zi a Primăverii 2015 printr-un doodle special făcut doar din flori în locul literelor din celebrul logo. Toți cei care folosesc astăzi Google vor vedea atunci când deschid motorul de căutare acest logo stilizat prin care se marchează prima zi a primăverii 2015.

Prima zi a primăverii 2015 - o zi deosebită cu 3 evenimente astronomice

Prima zi a primăverii 2015 este mai deosebită ca cele din alți ani deoarece tot astăzi mai au loc două evenimente astronomice ieșite din comun. În primul rând este prima zi a primăverii, marcată de egalitatea dintre zi și noapte.

În al doilea rând tot astăzi are loc o eclipsă parțială de soare în juru prânzului. Nu în ultimul rând, la noapte veți putea admira Super-Luna, un eveniment astronomic nu foarte rar dar cât se poate de spectaculos. Luna se va afla la cea mai mică distanță posibilă față de Pământ și se va vedea pe cer mai mare ca de obicei.

Prima zi a primăverii 2015 - Ziua fericirii

Toată lumea este mai veselă atunci când vine Primăvara, însă prima zi a primăverii chiar coincide cu Ziua Fericirii. Mai exact, Ziua Internațională a Fericirii are loc tot în data de 20 martie. Este o sărbătoare oficială, stabilită de către ONU și dedicată fericirii mondiale.

Ca și cum nu era suficientă coincidența celor 3 fenomene astronomice: prima zi a primăverii sau echinocțiul, eclipsa de soare și Super Luna, tot în data de 20 martie se sărbătorește așadar Ziua Internațională a Fericirii.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Tudor Arghezi
cutremur napoli jpg
slabire medicament cura   foto pixabay jpg
sfintii imparati constantin si mama sa elena images jpeg
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net