Dragnea la puşcărie. Cum va fi ales noul preşedinte al Camerei Deputaţilor

Ultima actualizare:

    Parlamentarii vor alege cine le va fi preşedintefoto: captura Facebook
Parlamentarii vor alege cine le va fi preşedintefoto: captura Facebook

Liviu Dragnea a fost arestat şi a fost dus la Penitenciarul Rahova. Camera Deputaţilor urmază să vacanteze funcţia pe care o ocupa liderul PSD. Conform regulamentului, grupurile parlamentare vor face propuneri, iar preşedintele Camerei Deputaţilor va fi ales candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Deja partidele au început să discute despre propunerile pentru înlocuitorul lui Liviu Dragnea. Surse politice susţin că Biroul Permanent va fi reunit foarte curând.

Politicienii se grăbesc să aleagă un nou preşedinte al Camerei Deputaţilor. Unii vor ca plenul Camerei să fie convocat cât mai curând. Printre cei care susţin că trebuie urgentată procedura de alegere a noului şef al CD este liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

„Conducerea Parlamentului ar trebui să convoace în această săptămână o şedinţă în plenul Camerei Deputaţilor pentru a alege un nou Preşedinte al Camerei. Este vital ca această instituţie esenţială să îşi poată recăpăta rolul firesc într-o democraţie, rol pe care Liviu Dragnea l-a subminat în mod constant pe tot parcursul mandatului său”, a transmis Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, Preşedintele acestui for din Parlament va fi ales prin vot secret cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Conform articolului 21 din acest regulamet, fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Procesul de alegere al Preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi de durată

Conform procedurilor, Parlamentul aşteaptă să primească o informare oficială cu privire la situaţia lui Liviu Dragnea. 

Ulterior, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor va decide vacantarea locului, iar apoi Comisia juridică va da un raport, care va fi votat în plenul Camerei.

După votul asupra vacantării locului, va urma aceeaşi procedură pentru desemnarea unui înlocuitor.

Va fi declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Însă dacă niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului prevăzut la art. 67 din Constituţia României, republicată”.

Liviu Dragnea a fost condamnat luni,d efinitiv, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman. El a fost dus, luni seară, la Penitenciarul Rahova, unde liderul PSD urmează să stea într-o perioadă de carantină de 21 de zile. După această perioadă autorităţile vor decide la ce penitenciar îşi va executa pedeapsa.

Aceasta este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum, când a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Lista înlocuitorilor lui  Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor

Partidele au început deja negocierile pentru preluarea șefiei Camerei Deputaților, funcție rămasă vacantă după condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare, transmite G4Media.

Surse politice susţin că opoziția încearcă să meargă cu un candidat comun. În acest context, liberalii ar putea-o propune pe Raluca Turcan, liderul deputaților liberali. Însă şi numele deputatului Ionuț Stroe este vehiculat prin cercuri din PNL.

Liderii PSD au stabilit, marți, în Parlament, la discuțiile din BPN, persoana pe care o vor susține să conducă interimar Camera Deputaților, după condamnarea lui Liviu Dragnea. Ar fi vorba despre Carmen Mihălcescu, potrivit stiripesurse.ro.

PSD ar avea de ales între Florin Iordache, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, și Marcel Ciolacu, aflat la un moment dat în tabăra puciștilor anti-Dragnea. Iar portivit Mediafax, funcţia sa de deputat ar putea fi preluată de consilierul judeţean din Teleorman Petre Cioabă.

Conform Realitatea TV, nu este exclus ca PSD să susțină o propunere venită din afara partidului, iar una dintre ele este deputatul Pro România, Sorin Cîmpeanu.

Fostul premier, Victor Ponta a declarat luni seară că nu este exclus să ocupe funcția de președinte de la Camera Deputaților.

În cadrul partidului se discută să fie adus la conducere un candidat din partea PRO România. ,,Am discutat cu toată lumea. Eu sunt la al patrulea mandat de deputat și nu e cineva cu care să nu mă cunosc. Noul președinte trebuie să aducă o stare de normalitate. O să avem un candidat de la PRO România. Nu am discutat cu colegii mei dacă voi candida eu. O să discutăm miercuri. Dacă mi se va propune să candidez la șefia Camerei, o să mă gândesc, discut cu colegii mei și o să văd.”, a mai spus Ponta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net