Uite cum poţi să-ţi plăteşti facturile!

Ultima actualizare:
Iată care sunt modalităţile de  plată a taxelor şi impozitelor
Iată care sunt modalităţile de plată a taxelor şi impozitelor

Lumină, telefon, gaze, internet şi cablu. Iar trebuie plătite facturile dar şi taxele şi impozitele de început de an. Dacă până acum ai plătit la casierie, află că există şi alte modalităţi de plată, fiecare cu avantajele şi dezavantajele ei. Iată la ce să te aştepţi când mergi să-ţi achiţi facturile.

Plata la casierie, poştă sau C.E.C.

Facturile la utilităţi precum gaze naturale, energie electrică, telefonie fixă şi mobilă, cablu tv şi internet precum şi taxele şi impozitele locale se pot plăti la caseriile instituţiilor respective, la poştă sau la C.E.C.

Avantaje - este un mod de plată sigur şi foarte simplu. La caserie nu este obligatoriu să prezinţi factura pentru că numele şi adresa ta figurează deja în baza de date a companiei respective. De la caserie vei primi o chitanţă ştampilată care atestă faptul că ţi-ai plătit factura. Tot aici poţi obţine tot felul de alte informaţii cu privire la abonamentul tău la cablu, lumină, gaze , telefon etc.

Dezavantaje - caseriile unde poţi plăti facturile sunt, uneori, departe de casa ta şi uneori trebuie să străbaţi oraşul pentru a-ţi achita dările. Mersul pe jos, statul în picioare în mijloacele de transport în comun, înghesuiala şi timpul pierdut pe drum sunt un mare inconvenient.

Un alt mare dezavantaj este statul la coadă în faţa ghişeului timp de zeci de minute. Nervi, stres, timp pierdut... Uneori, nici casiera nu este prea amabilă şi nici celelalte persoane care stau la coadă. Nu de puţine ori ai asistat la certuri şi discuţii de genul „De ce aţi intrat în faţă?"

Plata la bancomat (ATM-uri)

Avantaje - prin bancomat se pot achita aproape toate tipurile de facturi. Condiţia e ca tu să fii titularul unui card de debit în lei sau valută emis de băncile cu care furnizorul a încheiat un contract. Nu trebuie decât să găseşti un ATM şi să cunoşti numărul de cont şi numărul facturii. Chitanţa e apoi eliberată de bancomat. E o modalitate de plată simplă şi rapidă, iar tu eviţi statul la cozi în faţa ghişeelor.

Dezavantaje - uneori, e posibil ca bancomatul la care tu faci, de obicei, plăţile să fie defect şi să nu funcţioneze temporar. Există situaţii în care poţi rămâne chiar cu restanţe la utilităţi dacă nu pleci în căutarea unui alt bancomat disponibil. Pe de altă parte, şi în faţa ATM-urilor se stă la coadă, asta în cazul în care ai în faţa ta alte persoane care doresc să facă tranzacţii bancare.

Plata prin Direct Debit

Avantaje - Acest serviciu presupune încheierea unui acord între bănci şi clienţii acestora. Prin această convenţie, banca se angajează să-i plătească lunar clientului facturile la utilităţi, prin extragerea sumelor de bani din contul acestuia şi virarea lor în contul furnizorului. Pentru acest lucru, banca va primi din partea furnizorului, odată cu clientul, factura.Avantajul este că tu, practic, nu mai ai nimic de făcut decât să aştepţi, lună de lună, facturile. Banca se va ocupa de toate tranzacţiile în locul tău, iar această opţiune este gratuită.

Dezavantaje - este posibil ca uneori să nu dispui de suficienţi bani în cont, iar atunci plata nu se poate efectua. De asemenea, în situaţii în care ai nevoie de bani, este posibil să te decizi să întârzii plata unei facturi. În acest caz, îţi va fi imposibil deoarece nu tu faci tranzacţiile ci banca.

Plata Pay Point

Avantaje - Compania PayPoint oferă servicii de plată cu numerar sau cu cardul. Nu trebuie decât să te duci într-un magazin unde se efectuează astfel de tranzaţii şi să dai vânzătorului facturile. Vânzătorul va scana codul de bare şi va încasa banii. Apoi, îţi va da o chitanţă. În România există peste 2.000 de terminale pentru colectarea plăţilor situate în cadrul unor magazine locale, benzinării şi minimarket-uri.

Dezavantaje - cel mai mare dezavantaj al plăţii prin PayPoint e faptul că, uneori, scannerul care „citeşte" codul de bare de pe factură se poate defecta. Astfel, vânzătorul de la benzinărie sau supermarket (acolo unde există posibilitatea plăţii prin PayPoint) nu va putea să-ţi încaseze banii.

Iată care sunt modalităţile de plată a taxelor şi impozitelor

Prima tranşă a taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2011 se poate plăti până la 31 martie, iar a doua tranşă poate fi achitată până pe data de 30 septembrie. Iată pentru ce modalităţi de plată poţi opta.


    Iată care sunt modalităţile de  plată a taxelor şi impozitelor
Iată care sunt modalităţile de plată a taxelor şi impozitelor

Plata la ghişeu

Această modalitate de plată este recomandată persoanelor care au acumulat, de-a lungul timpului, dobânzi de întârziere. Această plată este, de asemenea, preferată de persoanele care doresc să plătească sume de bani provenite din amenzi de circulaţie.

Plata on-line

Se face de pe site-ul instituţiei furnizoare de utilităţi. Sistemul de gestiune electronică a taxelor şi impozitelor locale nu stochează sub nici o formă nici o informaţie despre datele cardului cu care se efectuează tranzacţia, datele proprietarului cardului, sumele disponibile în debit, codurile de activare sau codurile înscrise pe card. Astfel, plata on line este o modalitate de achitare a dărilor către stat rapidă şi foarte sigură. Dovada de plată îţi va fi furnizată pe o adresă de e-mail.

Plata prin E-banking

Se face de pe site-ul băncii la care eşti client cu condiţia ca acestă bancă să fie furnizoare de e-banking. Contribuabilul trebuie să deţină sau să încheie un contract cu una dintre băncile furnizoare de e-banking un abonament pentru serviciile electronice de plată prin Internet.

Plata prin POS

O altă modalitate de plată este plata folosind cardul de debit sau de credit, adică prin POS. Dacă doreşti să achiţi suma de bani pentru bugetul local prin POS va trebui să te prezinţi la sediul Serviciului Public Pentru Finanţe Publice Locale cu cartea de identitate şi cardul cu care doreşti să plăteşti.

Eşti proprietar? Plăteşte spaţiile comune ale blocului

Proprietarii de apartamente de bloc sunt obligaţi să achite consumul de energie termică pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză (spaţiile comune). Specialistul „Click!", Mihai Mereuţă, ne explică pe larg ce spune legea în acest sens.

În Legea Nr. 85/1992 se prevede că, în cazul în care într-o clădire sunt mai multe locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, odată cu dreptul de proprietate asupra acestora se dobândeşte şi obligaţia de a contribui la cheltuielile aferente. Acest drept de proprietate se dobândeşte indiferent de tronsonul, scara sau etajul la care este situat spaţiul cu altă destinaţie.

În prezent, obligaţia proprietarilor de apartament (cu sau fără repartitoare, debranşaţi, cu sau fără sisteme individuale de încălzire) de a contribui la plata cheltuielilor comune este specificată în mai multe legi printre care:

* Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, art.38: „Proprietarii apartamentelor individuale care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică plătesc o cotă parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză, proporţională cu cota indiviză".

* Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari nr.230/2007, art. 48: „Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună".

Citeşte şi:

Întreţinerea pe decembrie, dublă faţă de luna precedentă

Fără Certificat Energetic nu-ţi mai vinzi casa

Preţurile apartamentelor  stagnează anul acesta

Mai ai 6 luni  la dispoziţie  să-ţi asiguri  casa

Ne-aţi scumpit şi legumele din ciorbă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net