Valeria Seciu este singură de Paşte, după ce fiul ei s-a călugărit

v118-19-vedete-roxanne-serb.jpg

2013. În ultimul ei rol, în filmul ”Roxanne”, alături de actorul Șerban Pavlu

Viaţa celebrei actriţe Valeria Seciu este demnă de scenariul unui roman. La 77 de ani, artista îşi duce bătrâneţile singură, după ce soţul ei, actorul Octavian Cotescu, s-a stins din viaţă, iar unicul lor fiu, Alexandru, a părăsit casa părintească pentru a îmbrăca hainele monahale.

Valeria a fost o actriţă cu o frumuseţe aparte şi cu un talent pe care l-au apreciat enorm iubitorii de teatru şi film şi care i-a fost încununat cu premii importante.

v218-19-vedete-fiu.jpg

Alexandru Cotescu

 

Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Premiul Uniter pentru întreaga carieră sau Premiul FNT sunt doar câteva trofee din palmaresul Valeriei Seciu, îndrăgită din piesele ”Livada de vişini” sau ”Regele Lear”. Dar astăzi, la cei 77 de ani ai doamnei scenei româneşti, trofeele şi titulaturile nu îi alină cu nimic dorul de soţul ei, celebrul Octavian Cotescu, care a încetat din viaţă în urmă cu 32 de ani, şi nici de fiul său, Alexandru, în vârstă de 49 de ani.

v318-19-vedete-7.jpg

1984. A fost ”Veta” în piesa ”O noapte furtunoasă”

 

Crăciunul, Paştele sau aniversările sunt momente care-i stârnesc lacrimile  şi nostalgia. Pe unicul său băiat îl vede destul de rar şi asta pentru că după moartea tatălui care l-a marcat profund, Alexandru Cotescu (n.r.- avea 17 ani când tatăl său s-a stins) a ales calea ortodoxiei.  A absolvit două facultăţi, una tehnică, apoi Teologia, şi a hotărât să-şi dedice viaţa slăvindu-l pe Dumnezeu.

v418-19-vedete-valeria.jpg

În tinereţe, era una dintre cele mai frumoase actriţe

În anul 2000, tânărul a plecat la Sfântul Munte Athos, mai precis la Mănăstirea Vatopedu din Grecia, şi a îmbrăcat hainele călugăreşti numindu-se Părintele Daniil. ”Am aflat că viaţa, în călugărie, nu-i aşa cum mi-o închipuiam înainte. În rest, căutăm toţi să devenim mai smeriţi decât suntem”, spunea acesta, într-un interviu.

v518-19-vedete-8.jpg

Pe scena Teatrului Mic, în urmă cu câţiva ani

 

Alexandru a muncit foarte mult la traducerea unei importante cărţi monahale, “Ederghetinos”, un volum de texte liturgice, apărut în jurul anilor 1700, în Grecia. Acesta a fost ucenicul Stareţului Efrem, unul dintre cei mai mari lider spirituali ai ortodoxiei. Cu trecerea timpului,  Valeria s-a resemnat cu ideea că-şi va vedea fiul tot  mai rar.

“El m-a pregătit că va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligaţi să-şi anunţe părinţii de alegerea făcută, să-i lase liniştiţi”, spunea Valeria Seciu într-un interviu.

v618-19-vedete-cotescu.jpg

1985. Soţul ei, Octavian Cotescu, a încetat din viaţă

 

În  2014, mama Părintelui Daniil a renunţat cu totul  la cariera actoricească. În ultimele interviuri, ea povestea cu nostalgie despre marea sa dragoste, Octavian Cotescu, care i-a fost profesor la Actorie: „Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav. Ne-am cunoscut într-un mod foarte romantic. Eu eram studentă, îndrăgostită moartă de profesorul ei. Dar şi profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Şi cu mult umor”, spunea ea, pentru lumeacredintei.com.
Fanii au putut-o admira pentru ultima dată în filmul ”Roxanne”, în 2013, unde a jucat alături de Șerban Pavlu. În iulie 2015, ea a fost răsplătită, pentru întreaga activitate, cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1