Soțul Anei Blandiana a murit. Cei doi au trăit o iubire incredibilă timp de 56 de ani

ana_blandiana_sot_romulus_rusan_foto_life.ro_.jpg

ana blandiana sot romulus rusan
Ana Blandiana și Romulus Rusan au fost împreună 56 de ani și s-au căsătorit după numai un an de relație
foto: life.ro

Jurnalistul și prozatorul Romulus Rusan, soțul poetei Ana Blandiana, a murit la vârsta de 81 de ani. Cei doi au vorbit recent despre povestea de dragoste pe care au trăit-o timp de 56 de ani, într-un interviu realizat de jurnalista Cristina Stănciulescu pentru Life.ro.

Academicianul Eugen Simion a confirmat moartea lui Romulus Rusan, jurnalistul și prozatorul care s-a numărat printre fondatorii organizației nonguvernamentale Alianța Civică. Rusan a fost căsătorit timp de 56 de ani cu poeta Ana Blandiana.

“Mă gândesc și la Ana Blandiana, poetă pe care o cunosc și pe care tocmai am primit-o în Academia Română. Acum suferă o lovitură foarte cruntă. Romulus Rusan a fost un om de cultură. După 1990, s-a consacrat unei activități politice și civice. I-am urmărit opera și acum, când trebuie să tragem linie, îmi dau seama că rămâne foarte mult în urma lui”, a declarat Eugen Simion pentru Antena 3.

Ana Blandiana și Romulus Rusan au vorbit despre povestea lor de iubire într-un interviu emoționant pentru Life.ro. Rusan a rememorat ziua în care a cunoscut-o pe aleasa inimii sale, pe vremea aceea în vârstă de numai 18 ani. „Am mituit un coleg, era Sf. Ion, îl chema Ion Rahoveanu, Dumnezeu să-l odihnească. I-am spus: «Dacă-mi faci cunoștință cu fata asta, plătesc eu toată consumația onomasticii». Atunci am făcut cunoștință și după aia am condus-o la gară”, a spus scriitorul.

„Și pe drum m-a cerut de soție. Mi-a făcut o impresie mizerabilă”, l-a întrerupt poeta. „Dar a funcționat ceva din prima clipă. Mamei i-am povestit despre el, dar nu i-am spus, pentru că m-am gândit că n-o să se spele niciodată de o asemenea neseriozitate”, a adăugat Blandiana.

Întrebat dacă în toți aceștia ani a fost gelos pe soția sa, Romulus Rusan a răspuns afirmativ. Ana Blandiana, însă, a intervenit: „Nu știu dacă a fost gelos, în orice caz, nu excesiv și nici pe departe cum ar fi fost normal, ca să zic așa. Dar ce este extraordinar este că nu a fost niciodaă invidios. Eu sunt conștientă că n-a fost ușor de-a lungul timpului să aibă o soție ca mine. N-a fost ușor, pentru că am avut tot timpul probleme, pentru că am devenit tot mai cunoscută, pentru că oamenii sunt răi și au tendința să-l jignească pe bărbatul care nu este considerat mult deasupra soției sale. Cred și nu exagerez spunând că dintre tiți colegii mei, indiferent cât de mari sau cât de celebri, el este singurul scriitor care n-am simțit niciodată că este invidios pe mine. Iar invidia este una dintre cele mai mari tare care m-a marcat de-a lungul vieții”.

Loading...

Citește și