Singurul lucru de valoare din averea lăsată de Gică Petrescu

2_1.-4col-pian-gica-petrescu-465x390.jpg

Fiscul a inventariat bunurile celebrului artist şi le va scoate la licitaţie

A cântat o viaţă şi ne-a lăsat moştenire nenumărate şlagăre. Nu s-a îmbogăţit, a trăit decent, iar acest lucru se poate vedea şi în ziua de azi. În urma lui Gică Petrescu a rămas un apartament modest, fără bunuri de valoare. Click! a aflat că singurul obiect mai de preţ este pianul său la care a compus muzica de pahar.

Au trecut 11 de ani de la moartea legendarului Gică Petrescu, însă autorităţile nu au rezolvat nici până acum problema locuinţei sale. Nu a avut moştenitori, astfel că în toată această perioadă apartamentul cu trei camere, situat la etajul 1, de pe Bd. Regina Elisabeta, din Capitală, a fost lăsat de izbelişte. Deşi n-a mai locuit nimeni acolo, datoriile la întreţinere s-au tot acumulat, iar gândacii şi şobolanii au acaparat locuinţa. Până anul trecut, când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a intrat în posesia casei. A curăţat-o, a achitat datoria strânsă, 60.000 de lei, şi acum s-a apucat de inventariat bunurile artistului.

2_2.-4col-img_3692.jpg

În acest bloc de pe Bd. Regina Elisabeta a locuit Gică Petrescu

”Au venit cei de la ANAF, au făcut inventarul casei şi vor să o vândă, vor să o scoată la licitaţie în perioada următoare, mai ales că nu mai are nici datorii la întreţinere. Noi vrem să vină un vecin prin recomandare dacă se poate, care să nu facă scandal, nunţi, petreceri sau cine mai ştie ce, aşa cum fac mulţi tineri cu bani. Nu ştiu cu cât o să o scoată, pot să spun că aici, în zonă, un metru pătrat se vinde cam cu 1.000 de euro, dar preţul o să mai scadă cu siguranţă pentru că este un bloc vechi, din anul 1934”, ne-a spus Ioan Mitu, administratorul blocului.

Casa este plină de vechituri

2_3.-1col-img_3644.jpg

Locuinţa a fost, de 11 ani, lăsată de izbelişte

Click! a aflat că Fiscul n-a găsit cine ştie ce în apartament, doar lucruri ponosite, care au patina timpului. ”Sunt bunuri fără valoare economică, respectiv de uz casnic uzate fizic şi moral, îmbrăcăminte, încălţăminte etc. Singurul bun de valoare din inventarul întocmit este un pian cu coadă, care nu a fost deocamdată expertizat”, ne-au explicat cei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti.
Apartamentul, dar şi lucrurile din interior vor fi scoase la licitaţie, deşi a existat la un moment dat varianta ca acest loc, plin de amintiri, să fie transformat în muzeu. Mai ales că aceasta a fost ultima dorinţă a legendarului artist. Aurel Pădureanu, soţul Corneliei Catanga, este de părere că statul nu va lua prea mulţi bani pe instrumentul muzical la care Gică Petrescu a compus cele mai îndrăgite cântece de petrecere, romanţe şi tangouri.
”Cu tot respectul pe care-l port pentru memoria mestrului,  zic că mai mult de 7.000-8.000 de euro nu va plăti nimeni. În timp, pianul se dezacordează, acordajul se rupe, şi nici nu cred că e vreo firmă. Evident că cel care va licita pentru el va fi un colecţionar, nu un muzicant”, ne-a precizat cunoscutul lăutar.
Banii obţinuţi de către stat vor ajunge în bugetul consolidat. Gică Petrescu a murit pe 18 iunie 2006 la vârsta de 91 de ani, în sărăcie. Avea o pensie umilă de doar 700 de lei.

A iubit aceeaşi femeie timp de 34 de ani

2_4.-2col-gicacezarina.jpg

Cezarina Moldoveanu
Părea fericit alături de scriitoarea Cezarina Moldoveanu

O iubire cât o enternitate. Aşa s-a vorbit dintotdeauna despre povestea de dragoste dintre Gică Petrescu şi scriitoarea Cezarina Moldoveanu, cu care a fost căsătorit timp de 34 de ani. Până în în august 1989, când femeia s-a stins din viaţă. Din acel moment, maestrul a refuzat mult timp să susţină spectacole. ”Dacă ea nu mai e, nimic nu mai contează”. Aşa a spus maestrul după plecarea Cezarinei. A suferit în tăcere şi şi-a dus viaţa mai deparate, încă 17 ani, deşi o parte din sufletul lui murise. Cezarina Petrescu a fost nu doar soţia iubitoare şi textiera multor cântece din repertoriul lui Gică, ci şi sfătuitoarea, asistenta, directorul său de imagine. Din păcate, cei doi n-au putut deveni părinţi.  

Loading...