Regretul cu care s-a stins Ilinca Tomoroveanu. Nu a primit nimic din averea lui Octavian Goga, unchiul ei

18_1100361-mediafax_foto-thomas_dan.jpg

Ilinca Tomoroveanu a încetat din viaţă joi, la vârsta de 77 de ani. Ea va fi înmormântată azi, la orele 13.30, la Cimitirul ”Bellu”

Nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, regretata actriţă Ilinca Tomoroveanu, care s-a stins din viaţă joi, 2 mai, la 77 de ani, a moştenit o avere evaluată la câteva milioane de euro pentru care se lupta cu alte rude. De 14 ani, Florin şi Radu Mureşanu, nepoţii Veturiei, a doua soţie a lui Octavian Goga, sunt în proces cu statul român pentru bunurile familiei.

Prin testament, Octavian Goga, fost premier între 28 decembrie 1937 şi 11 februarie 1938, i-a lăsat toată averea Veturiei după moartea lui misterioasă din 7 mai 1938, la 57 de ani. Însă în 1966, ea a donat totul statului român. În 2015, nepoţii Veturiei i-au anulat testamentul şi au obţinut retrocedarea Complexului Muzeal „Octavian Goga” de la Ciucea, judeţul Cluj.

18_octavian-goga.jpg

Octavian Goga a încetat din viaţă în 1938

 

În aceste condiţii, Ilinca Tomoroveanu, dar şi alte rude pot intra în cursa pentru avere. Achiziţionat în 1920, domeniul de 24 de hectare găzduieşte un conac impresionant, unde se află numeroase colecţii de mare valoare, printre care şi tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi Camil Ressu. Tot acolo se află Mausoleul Iubirii, unde sunt îngropaţi Octavian şi Veturia Goga.

A jucat 55 de ani la Teatrul Naţional

Pe 9 mai, e un nou termen în procesul prin care statul român constestă decizia de retrocedare a domeniului de 24 de hectare de la Ciucea, judeţul Cluj. Istoria familiei lui Octavian Goga e învăluită în controverse. Deşi a avut două soţii, poetul nu are copii, ci doar nepoţi de la fraţi. Astfel că printre descendenţi se numără actriţa Ilinca Tomoroveanu, dar şi scriitoarea Carmen Harra, care sunt verişoare. În ciuda legăturii de sânge, nu au ţinut o relaţie apropiată. Au fost tentate de moştenire, însă nici una nu s-a implicat în lupta pentru averea lui Octavian Goga.

18_conac-2.jpg

Moşia şi conacul se află lângă Cluj

 

„N-am făcut niciodată un titlu de glorie din rudenia cu Octavian Goga. Ioan, nepotul crescut de Octavian Goga, i-a avut pe Alexandrina, mama mea şi pe Mircea Goga. Nu m-am bătut pentru moştenirea lui Goga, dar am aflat că toată averea lui a mers la rudele Veturiei. Am aflat de rudenia cu Ilinca Tomoroveanu de la Mircea, însă nu am cunoscut-o personal pe actriţă”, ne-a spus Carmen Harra, verişoara Ilincăi. După moartea Veturiei, în 1979, la 96 de ani, Mircea Goga a dezvăluit în cartea „Veturia, privighetoarea lui Hitler” că mariajul Veturiei cu Octavian Goga a fost cu scopul unei misiuni încredinţate ei de către Serviciile Secrete Germane.

18_7.jpg

Ilina Tomoroveanu, cu George Cozorici

 

Din 1914, ea a fost recrutată ca agentă la Bayreuth, unde cânta operele lui Wagner. Tot el lansează în aceeaşi carte ipoteza că Octavian Goga ar fi fost de fapt asasinat. Pe 14 mai 1938, Octavian Goga a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, ulterior fiind reînhumat la Ciucea, unde îşi doarme somnul de veci şi Veturia Goga. Chiar dacă nu a apucat să primească nimic din averea lui Goga, Ilinca Tomoroveanu a moştenit talentul. A jucat 55 de ani pe scena TNB, unde din 2005 a fost numită şi director artistic. Pe 7 februarie 2004, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor. Ilinca Tomoroveanu a încetat din viaţă după o grea suferinţă pe 2 mai 2019, la 77 de ani. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei a fost depus viner, 3 mai, la Biserica „Izvorul Tămăduirii”, iar sâmbătă, de la ora 10.00, va fi expus în foaierul Teatrului Naţional. Artista va fi înmormântată cu onoruri militare la Bellu.

Ilinca Tomoroveanu şi Traian Stănescu s-au iubit cu patos 42 de ani

 

În spatele cortinei, Ilinca Tomoroveanu era soţie, mamă şi bunică. În 1977, după o lungă prietenie, s-a căsătorit cu actorul Traian Stănescu (79 de ani), iar rodul iubirii lor e fiul Mihai Stănescu, operator tv. De câţiva ani era şi bunica lui Victor Alexandru, cel mai răsfăţat membru al familiei. Actriţa era o gospodină desăvârşită, preparând familiei atât reţete tradiţionale, cât şi internaţionale. A locuit în Bucureşti, într-o casă cochetă şi liniştită pe care o înconjura cu flori. Se afişa doar la evenimente culturale, fiind o prezenţă discretă care s-a bucurat de o imagine impecabilă.

Loading...

Citește și

  • Actrița Ilinca Tomoroveanu a murit joi, 2 mai, au anunţat reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) pe rețelele de socializare. Actriţa, care a fost director artistic adjunct al TNB din 2005, avea vârsta de 77 de ani, iar în ultima vreme nu a mai apărut pe scenă din cauza problemelor de sănătate.

  • Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Ilinca Tomoroveanu, care a murit joi, 2 mai, la vârsta de 77 de ani, a fost depus la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” (Biserica Mavrogheni, Str. Monetăriei nr.4, în zona Muzeului Ţăranului Român). Colegii, prietenii, admiratorii au venit să îi aducă un omagiu începând cu ora 16.00.