Prietenia neobișnuită dintre Cornel Patrichi și Nicu Ceaușescu

patrichi1_0.jpg

cornel patrichi nicu ceausescu comunism
Cornel Patrichi era numit „regele dansului” în perioada comunistă
Foto: Arhiva personală

Marți (5 aprilie), Cornel Patrichi s-a stins din viață după o luptă grea, la vârsta de 72 de ani. Fostul coregraf, actor și dansator, care făcea furori pe vremea lui Ceaușescu, a fost diagnosticat cu cancer, dar a scăpat, după o operație la plămâni, în 2014. Din păcate, în ultimele luni, starea lui de sănatate s-a înrăutățit, Patrichi suferind de o anemie severă.

Cornel Patrichi a fost unul dintre cei mai apreciați coregrafi și balerini din România. În perioada comunistă a fost numit „regele dansului”. Puțini știu că fostul coregraf era foarte bun prieten cu Nicu Ceaușescu, al treilea fiu al dictatorului. Despre perioada comunistă, Cornel Patrichi spunea că a fost una bună pentru el și că nu îi lipsea nimic. 

„Îl băgam în p...a mă-sii”

nicu_elena_ceausescu_2.jpg

nicu ceausescu cornel patrichi
Nicu Ceaușescu și Cornel Patrichi erau prieteni foarte buni
Foto: Fototeca online a comunismului românesc

 

„Aveam tot ce voiam, câştigam foarte mulţi bani. Prin ’60 şi ceva îmi cumpărasem o casă de 500.000 de lei şi în doi trei ani am mai băgat 50.000 de lei în ea. Eu eram socotit, în faţa băieţilor, prieten cu Nicu Ceauşescu”, declara în urmă cu ceva timp Cornel Patrichi, citat de Adevărul.

De asemenea, fostul coregraf povestea că era atât de bun prieten cu Nicu Ceaușescu încât își permitea să facă glume cu acesta: „Mai ales cand jucam tenis şi mă fura, îl băgam în p...a mă-sii. Cei de pe margine, când auzeau, se întorceau de la gard şi o luau la fugă”.
Cu toate că îi mergea foarte bine în România, Cornel Patrichi a plecat în străinătate, în Republica Democrată Germană (RDG), la Dresen, unde a stat timp de o lună, strângând destul de mulți bani. Apoi, coregraful a plecat în Italia, unde a rămas până în 1999, având acolo o școală de balet.  Locuința din România îi fusese confiscată, însă a primit ajutorul lui Florin Călinescu și a reușit să-și cumpere altă casă. 

Loading...
 
 

Citește și