Paşte 2019. Cum se fac cozonacii la mănăstire. Silvana Rîciu ne dă reţeta

silvana-riciu-manastire_2.jpg

silvana riciu
Silvana Rîciu îşi petrece Paştele la mănăstirea Dervent
foto: arhivă personală

Conform tradiţiei, în Joia Mare se vopsesc ouăle de Paşte, dar se pun la dospit şi cozonacii, aşa că în casele românilor miroase a bucate delicioase. Şi, cum zilele acestea toate gospodinele caută cea mai bună reţetă de cozonac, noi vă dăm ponturi de la Silvana Rîciu, care a învăţat să-i prepare după reţeta părintelui Efram, de la Mănăstirea Dervent (judeţul Constanţa).

Silvana Rîciu (38 de ani) şi-a găsit, în sfârşit, liniştea sufletească după divorţul dureros de soţul ei. Cântăreaţa de muzică populară a divorţat în secret, anul trecut, după o căsnicie de 20 de ani, şi asta pentru că, timp de zece ani, cei doi au dus vieţi separate. Acum, Silvana petrece Pastele cu cei doi copii ai ei, Luca (7 ani) şi Andrada (9 ani) la Mănăstirea Dervent, acolo unde merge an de an să se reculeagă şi să uite de problemele vieţii de zi cu zi. La Mănăstirea Dervent este îngropat şi tatăl ei, aşa că solista merge să se reculeagă de sfânta sărbătoare a Paştelui. Gospodină de nota 10, Silvana a învăţat să facă cozonaci de la părintele Efrem. Silvana ne-a dat reţeta pentru toate gospodinele care doresc să prepare cozonaci delicioşi, ca la mănăstire.

1/9

Reţetă cozonac ca la mănăstire

Ingrediente pentru aluat:

2 kg făină, 2 cuburi drojdie proaspătă, 6 ouă, 150 grame unt, 600 ml lapte, 200 grame zahăr, 100 ml ulei, o linguriţă esenţă de vanilie, coajă rasă de lămâie sau de portocală.

Ingrediente pentru umplutură:

600 gr nucă, 4 linguri cacao, zahăr după gust, o linguriţă esenţă vanilie, un ou pentru uns cozonacii deasupra

Mod de preparare:

Se freacă drojdia cu două-trei linguri de zahăr, apoi adăugăm două linguri de lapte cald și făină cât să obținem o pastă. Lăsăm maiaua să crească până când își dublează volumul, apoi o punem peste făina cernută. Adăugăm un ou și patru gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și începem să frământăm. Turnăm treptat laptele cald, după care dizolvăm zahărul. Frământăm până când obținem un aluat moale, dar care nu se prinde de marginile vasului. Îl acoperim și îl lăsăm să crească până își dublează volumul.

Măcinăm miezul de nucă și îl amestecăm cu albușurile rămase, adăugăm cacao, arome și zahăr după gust. Împărțim aluatul în jumătate şi întindem două foi cu mâna. Avem grijă să ungem suprafață de lucru cu ulei sau unt, pentru a nu se prinde aluatul. Punem pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de nucă, o întindem și rulăm cozonacii. Îi așezăm în tăvi tapetate și îi lăsăm să crească 30 de minute. Înainte de a-i da la cuptor, îi ungem cu ou. Cuptorul trebuie încălzit înainte la 150 de grade. Apoi dăm cozonacii la cuptor timp de 45 de minute.

Citeşte şi:

Cum faci cel mai bun cozonac. Rețete de la Adi Hădean, Nicolai Tand și Cătălin Scărlătescu

Ce pune Horia Vîrlan pe masa de Paște. Rețete pas cu pas

 

Loading...

Citește și

  • Odată cu venirea sărbătorilor de Paşte, locuinţa ta are nevoie de o curăţenie generală. Nu te speria! Dacă ştii cum să le organizezi, va fi floare la ureche! Iată mai jos 9 lucruri esenţiale de care ar trebui să ţii cont ca să ai casa curată lună!

  • Masa bogată de Paști își poate pune amprenta atât asupra siluetei, cât și a sănătății. Pentru a nu avea probleme în această perioadă specială, de care ar trebui să ne bucurăm, Simona Dumitrescu, medic nutriționist la Bodyshape Transformation Center, ne oferă 10 sfaturi prețioase, care, dacă ținem cont de ele, ne vor ajuta să trecem peste sărbătorile pascale fără complicații.