Moștenitorii lui Radu Beligan, scandal pe bunurile actorului

4-act-1-beligan.jpg

Radu Beligan s-a stins din viață la 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani

După o viaţă închinată teatrului, marele actor Radu Beligan a lăsat în urma sa roluri unice, recorduri ine­galabile, dar şi o colecţie impresionantă de bunuri personale. Mare parte din acest patrimoniu a fost donată Teatrului Naţional, însă o serie de obiecte dragi lui au fost scoase la licitaţie de unul dintre urmaşii săi. Doar patru dintre moştenitorii actorului au fost de acord cu înstrăinarea obiectelor.

Reprezentanţii Casei Artmark anunţau, la începutul acestei săptămâni, că vor scoate la licitaţie „patrimoniul actorului Radu Beligan”, o colecţie de tablouri, manuscrise, cărţi rare, fotografii şi bunuri personale ale marelui actor. Anunţul le-a şocat pe fiicele lui Radu Beligan, Lamia şi Anamaria, care au replicat că nu ştiu nimic despre această iniţiativă. Mai mult, Anamaria a transmis din Australia o rugămite adresată românilor să boicoteze acest demers.

Lucrurile s-au limpezit imediat ce patru dintre moştenitorii marelui actor (Lamia şi Alexandru Beligan, Raluca Popescu şi Mona Radu) s-au întâlnit cu reprezentanţii casei de licitaţii. Aceştia semnaseră un contract cu Raluca Popescu, fiica cea mică a lui Beligan, pentru înstrăinarea unor bunuri care au aparţinut actorului. Obiectele fuseseră anterior donate mezinei de toţi ceilalţi urmaşi ai lui Beligan. Nimeni nu o putea împiedica pe aceasta să le scoată la vânzare, însă cei patru au fost contrariaţi de faptul că Artmark va vinde întregul patrimoniu al marelui actor.

 

„Cea mai mare şi mai importantă parte din patrimoniul Radu Beligan a fost donată, cu acordul tuturor moştenitorilor, Teatrului Naţional, care urmează să le expună în Muzeul Teatrului, când acesta va fi redeschis. O parte din obiectele de mobilier am hotărât, de comun acord, să i le cedăm Ralucăi, ea putând, eventual, să le şi liciteze, dar în nume propriu”, a scris, pe Facebook, Lamia Beligan. Toţi moştenitorii atorului, mai puţin Anamaria, s-au întâlnit cu reprezentanţii Artmark şi au stabilit de comun acord ca licitaţia să continue, însă cu anumite condiţii.

4-act-2-2.jpg

Anamaria, Alexandru și Lamia Beligan, la înmormântarea tatălui lor

 

„Am stabilit împreună să schimbăm titlul licitaţiei, care se va numi «Viaţă de artist, inclusiv o selecţie din patrimonial actorului Radu Beligan», pentru a nu se acredita ideea că e vorba de întreg patrimoniul. Apoi, a existat o rugăminte din partea celor patru să scoatem din licitaţie o serie de obiecte personale, care au o valoare sentimenală pentru familie. În plus, am stabilit împreună să avem un discurs public comun, care să promoveze şi să respecte imaginea marelui actor Radu Beligan”, ne-a spus Valeriu Sângeorzan, responsabil de comunicare al casei de licitaţii.

Loading...
 
 

Citește și