Imagini exclusive! Fiul actriței Olga Tudorache a ajuns din SUA la căpătâiul mamei

olga_tudorache_priveghi.jpg

olga tudorache
Sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței Olga Tudorache a fost depus la Teatrul Național din București vineri, 20 octombrie
foto: Dorin Constanda

Linişte şi durere apăsătoare în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Olgăi Tudorache. Colegii de scenă au venit să-i aducă un omagiu şi să-l consoleze pe fiul marii actriţe, venit din America la căpătâiul mamei.

“Noapte bună, iubita noastră regină!”, este mesajul sfâşietor scris pe coroana din cale şi crizanteme, pe care colegii de la Teatrul Mic au adus-o, ca ultim omagiu, Olgăi Tudorache. Iubitei actriţe i-a fost atribuită titulatura de regină absolută a teatrului românesc şi datorită performanţei uluitoare de pe scenă, dar şi datorită rolului memorabil pe care l-a făcut în piesa “Regina Mamă”, în regia lui Gelu Colceag.

Cel care i-a spus însă toată viaţa mamă a fost unicul ei fiu, Alexandru Avram, rodul dragostei ei cu actorul Cristea Avram. Bărbatul, în vârstă de 56 de ani, a fost un munte de tristeţe şi de demnitate la căpătâiul mamei, a primit consolările şi îmbrăţişările cu ochii împăienjeniţi de lacrimi. ”Din păcate, nu pot să vorbesc acum, prefer să respect acest moment”, ne-a declarat Alexandru Avram. Din nefericire, fiul lui, Victor, nepotul Olgăi Tudorache, nu a putut veni la înmormântare, pentru că este student şi nu a putut lipsi de la şcoală.

alexandru avramZoom
Alexandru Avram, fiul actriței Olga Tudorache, la căpătâiul mamei
foto: Dorin Constanda

 

Actriţele Cecilia Bârbora, Carmen Tănase, dar şi zeci de studenţi au venit să-şi ia rămas bun de la doamna teatrului românesc. În jurul orei 14.00, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi dus la capela Cimitirului Bellu, acolo unde mâine, 21 octombrie, va avea loc înmormântarea. Ceremonia funerară va începe la ora 11.30, la biserica Kreţulescu.

ion caramitruZoom
Ion Caramitru, la priveghiul Olgăi Tudorache
foto: Dorin Constanda

 

mitica popescuZoom
Mitică Popescu, copleșit de durere la priveghiul actriței Olga Tudorache
foto: Ștefania Stancu

 

Dan Puric și-a amintit de prima întâlnire cu marea actriță, de la examenul de admitere la teatru. ”Pe Olga Tudorache am cunoscut-o exact acum 36 de ani, în această clădire, Teatrul Național, când dădeam examen la teatru. Era a treia oară cîând dădeam la teatru. Mi-a dat nota 10. Părea foarte aspră, eu am crezut că am picat. Era de o sensibilitate atât de mare și atunci se apăra. Eu am venit acum doar să-i mulțumesc. Mi-a deschis ușa în teatru. M-a dat pe mâna marelui meu profesor, Dem Rădulescu. E un fel de lanț în teatru. Când te atinge un om de o asemenea dimensiune, e ca un botez. Sufletul ei s-a stins, dar în același timp pe cerul teatrului s-a aprins o stea”, a declarat emoționat Puric.

emilia popescuZoom
Emilia Popescu a fost studenta Olgăi Tudorache
foto: Dorin Constanda

 

carmen tanaseZoom
Carmen Tănase și-a luat rămas bun de la cea pe care a privit-o ca pe o mamă
foto: Dorin Constanda

 

manuela haraborZoom
Manuela Hărăbor, la privegiul actriței Olga Tudorache
foto: Dorin Constanda

 

La 1 aprilie 2012, actriţei i s-a făcut rău pe când se afla pe scena Teatrului Metropolis, jucând în piesa "Peşte cu mazăre". Spectacolul a fost interrupt, iar Olga Tudorache a fost dusă la Spitalul Elias, unde medicii au diagnosticat un accident vascular cerebral tranzitoriu. În 9 octombrie, Olga Tudorache a suferit un nou AVC şi a fost internată la Spitalul Elias iar de joi, 12 octombrie, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit şi actriţa a fost transferată la Terapie Intensivă. S-a stins în noaptea de 17 spre 18 octombrie.

Olga Tudorache s-a născut la 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a făcut parte din echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

loading...

Citește și