Horia Vîrlan ne dezvăluie secretele grătarului

Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai bine puşi la punct chefi din România. Are acasă nu una, ci două bucătării complet echipate, una dintre ele fiind demnă de orice restaurant de top. Are cuptoare profesionale, hote puternice, plite şi grătare, fel de fel de tigăi agăţate la-ndemână, 30 de vase de gătit şi tot atâtea cuţite. Dintr-un asemenea arsenal nu putea lipsi grătarul, amenajat la loc de cinste în curte.

Curtea lui Horia Vîrlan este la fel de impresionantă ca şi bucătăriile: multe flori, gazon, un foişor suficient de mare cât să poată găzdui 10-12 meseni, un grătar acoperit şi o afumătoare electrică alături. Toate acestea se învecinează cu un mic şopron de curte în care depozitează bicicletele şi mici ustensile pentru grădinărit.


    Celebrul bucătar de la Prima TV are câte o reţetă de marinadă pentru fiecare tip de carne
Celebrul bucătar de la Prima TV are câte o reţetă de marinadă pentru fiecare tip de carne

Chiar dacă el nu e mare iubitor de cărnuri, grătarul este atracţia familiei. „Copiii mei au adesea invitaţi care se bucură de grătar. Şi mai mult pentru ei pun mâna pe vătrai şi pe sacul de cărbuni. Tot eu marinez carnea după propriile reţete”, mărturiseşte Vîrlan, pe care-l puteţi vedea în două emisiuni la Prima TV („În bucătărie cu Horia” şi „Mama mea găteşte mai bine”). Ne-a dezvăluit şi nouă câteva reţete.

Marinadă pentru carnea de porc

Ingrediente: un pahar de ulei (de măsline sau de floarea soarelui), o linguriţă de măghiran tocat, o linguriţă de salvie tocată, o linguriţă de oţet de mere, ½ linguriţă de piper negru măcinat. 

Marinadă pentru carnea de pui

Ingrediente: un pahar de ulei (de măsline sau de floarea soarelui), o linguriţă de cimbru tocat, o linguriţă de usturoi pisat, ½ linguriţă de scorţişoară, ½ linguriţă de boia dulce, ½ linguriţă de piper negru măcinat.

Marinadă pentru carnea de vită

Ingrediente: un pahar de ulei (de măsline sau de floarea soarelui), o linguriţă de cimbru tocat, o  linguriţă de usturoi pisat, ½ linguriţă de piper negru măcinat, o linguriţă de fulgi de ceapă deshidratată, o linguriţă de ketchup. 

Marinadă pentru legume şi brânză tofu

Ingrediente: un pahar de ulei (de măsline sau de floarea soarelui), o linguriţă de pătrunjel tocat, o linguriţă de busuioc tocat, o linguriţă de cimbru tocat, zeama de la o lămâie, ½ linguriţă de piper negru măcinat, o linguriţă de sare de mare.

Marinadă pentru peşte

Celebrul bucătar de la Prima TV are câte o reţetă de marinadă pentru fiecare tip de carne
Celebrul bucătar de la Prima TV are câte o reţetă de marinadă pentru fiecare tip de carne

Ingrediente: un pahar de ulei (de măsline sau de floarea soarelui), o linguriţă de mărar tocat, ½ linguriţă de usturoi pisat, zeama de la o lămâie, ½ linguriţă de piper măcinat, o linguriţă de sare de mare. 

Ce greşeli fac românii la grătar

Potrivit specialistului, dacă nu-ţi iese grătarul bun, cu siguranţă faci unele greşeli: arzi prea mult bucăţile de carne din cauză că ai focul prea puternic, sau foloseşti bucăţi de carne cu os, care nu se frig corespunzător, mai ales pe lângă os. Horia Vîrlan îţi recomandă în primul rând să ai grijă la regulile de igienă. 

“Multe persoane, când ies la aer liber, nu păstrează bucăţile de carne în lăzi frigorifice, la temperatură corectă, până la momentul aşezării lor pe grătar, în acest fel crescând riscul de toxiinfecţii alimentare. Ar trebui în primul rând să aibă grijă la igienă şi la siguranţa ingredientelor, apoi să se preocupe de gust”, mai spune Vîrlan.

Dezbrăcatu’ e şi el expert în grătare

Ceafă de porc, copănele, aripioare, peşte, oaie sau berbecuţ, marinate, condimentate, mai bine făcute sau mai crude, până la tot felul de legume, toate acestea sfârâie cu talent pe grătarul simpaticului prezentator de la „Cronica Cârcotaşilor”. 

El este expert în grătare, ştie foarte bine cum să aleagă cea mai bună carne, cum să o marineze, ce condimente să folosească, cât să o lase să se rumenească şi la ce temperatură.

simeon stalpnicul png

„Carnea îţi iese perfect dacă ai ochiul format. Trebuie să îţi dai seama cât să o ţii, când să o întorci, cum o marinezi, te uiţi la ea, vezi ce culoare are... Dar pe grătar ies excelent şi fructele, şi legumele. Mie îmi place să le marinez înainte. Spre exemplu, folosesc ceapă, pară, gutuie, măr, morcov, ţelină, dovlecel, ardei... Le pun într-un bol cu puţină sare, piper, rozmarin sau orice verdeţuri am la-ndemână, ulei, o lămâie stoarsă şi două linguri de miere. Las la marinat o oră şi jumătate, apoi le pun pe grătar. E o nebunie”, mărturiseşte Codruţ Kegheş, alias Dezbrăcatu’. 

Specialitatea lui e un sos din roşii coapte pe grătar, amestecat cu usturoi şi verdeţuri (rozmarin, leuştean, busuioc, pătrunjel). E atât de bun, încât îl poţi consuma simplu. 

„Eu las un macrou să se răcească în acest sos, iar a doua zi mănânci de arunci cu basca-n câini”, ne mai spune prezentatorul emisiunilor „Cronica Cârcotaşilor” şi „Chef Dezbrăcatu’” de la Prima TV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
WhatsApp Image 2024 04 16 at 20 36 44 jpeg
florin dumitrescu si sotia webp
pepe 1 jpg
banner Cornel Palade png
cub anca serea png
image png
Monica Birladeanu decolteu (2) jpg
banner dinu maxer png
image
actualitate.net
image
actualitate.net