EXCLUSIV Viața Sienei Vușcan, așa cum nu ați văzut-o la PRO TV. Are doi frați adorabili, iar părinții ei sunt profesori în China

siena-vuscan-romanii-au-talent_2.jpg

Siena Vușcan, alături de părinți și de frații mai mici
foto: PRO TV / arhivă personală

Viața bate filmul pentru Siena Vușcan, puștoica de 10 ani venită din China la "Românii au talent", și care a primit golden buzz de la Andra, după ce a lăsat publicul mut de uimire cu dezinvoltura și talentul ei. Click! a cunoscut familia micuței soliste, iar părinții ei ne-au povestit cum arată viața Sienei dincolo de micul ecran, dar și cum au ajuns să locuiască pe un alt continent.

Click: Felicitări pentru prestația de la "Românii au talent". Am vrea, pentru început să știm cine i-a descoperit Sienei talentul muzical?
Sonia Vușcan: Avea în jur de 2 ani. Era dată pe hintă (leagăn) și cânta cât putea de tare. Râdea celor ce îi zâmbeau. Îi plăcea să fie vazută și se făcea auzită. Am învățat-o multe cântece și le cântam repetitiv împreună.  Faptul că noi două cântam era o realitate ce mi-o confirmă amintirile. Așa făceam noi și asta compunea jocul nostru. Era o bucată mare a fiecărei zile. Apoi n-am mai cântat, poate fiindcă a învățat să citească la 2 ani și îi citeam poveși într-o frenezie. În perioada în care am reînceput să cântăm, pe la 5 ani, mai exista o miză: Siena desena foarte mult. Știam că asta va face și că desenul e pe viață... dar a fost apariția la o emisiune pentru copii la Shandong TV, unde făcea internship o studentă a soțului meu. A mers apoi la o altă emisiune, unde a cântat în românește cu soțul meu, și acolo s-a întâmplat ceva atât de categoric, de fără întoarcere! Au început să-i placă luminile tari ale scenei ce o lăsau în fața unui vid interactiv: întrebări, râsete, aplauze, spațiul umplut de vocea ei, de oamenii din spatele platourilor. Credea acum și dorea să fie tot mai des în lumea asta de umbre și lumini, de teatral și adevăruri ticluite ca în poveste. N-a mai fost cale să-i stăvilim dorința pentru tot ce înseamnă scenă. Pentru Siena a fost un proces îndelungat... așa a început totul.

Siena are doi frați mai mici

Câți frați mai are Siena? Sunt toți talentați?
Anais are 6 ani și Constantin, 2. În casă e o întrecere permanentă pentru atenția noastră, a părinților. Devin ingenioși și trec de la monolog la reprezentații în trio, mici piese de teatru regizate de Siena și jucate de toți 3. Impersonează caracterul sensibil și plângăreț, cel certăreț și vindicativ, cel calculat și răbdător. Rămân mereu conectați la pulsul publicului lor, noi părinții, iar noi le oferim din plin scene pe care să-și ruleze gândurile, dorințele, imaginația. Și așa, mereu montate în cadre potrivite de noi: dragostea, frica, dorul...au o formă concretă și sunt puse în cuvinte și gesturi. Anais iubește caii, îi crede frumoși peste poate. Îi călărește, îi mângâie și îi pune pe hârtie în desene abstracte. Printre laitmotivele răbufnirilor ei grafice ar mai fi dansul, fetița în sfoară cu codițe lungi, blonde; piruetă în roz; podul de sus pe cuirasa ridată a unui rinocer. Constantin încearcă să se rupă de tutela surorilor. Desenează cu furie, e muzical și dansează cu mișcări ridicole, hazlii, dar păstrate mereu în ritm. Ne copleșesc și ne gândim cu încântare, dar și temere, la momentul când o să-și afirme dominația. Este un joc pe care-l vom pierde, știm deja! Suntem mândri de ei, e complicat și copleșitor de frumos.

 • foto: PRO TV / arhivă personală
 • Siena Vușcan, alături de părinți și de frații mai mici
  foto: PRO TV / arhivă personală
 • foto: PRO TV / arhivă personală
 • foto: PRO TV / arhivă personală
 • foto: PRO TV / arhivă personală
 • Siena Vușcan are golden buzz și e în finala "Românii au talent"
  foto: PRO TV / arhivă personală
 • foto: PRO TV / arhivă personală
 • foto: PRO TV / arhivă personală
 • Maximize

1/10


Cum ați ajuns în China și ce faceți exact acolo?
Eram în India, la nunta celei mai bune prietene a mea din San Francisco, în 2013, și abia acolo am aflat de existența incipientă a lui Anais, am aflat că vom mai avea un copil. Frumusețea și imperfecțiunile Indiei sunt covârșitoare. E o atmosferă grea de culoare și amalgam de mirosuri și arome. China, ca și posibilitate, a apărut atunci. Tatăl Sienei a aruncat o vorbă cu efect de panaceu. Am vrut să cred într-o înnoire a noastră. A fost un proces vizual, imaginativ. A rămas China, de atunci. Nu ne-am gândit la China cu seriozitate înainte de India, deși soțul îmi spusese că a fost invitat de o Universitate din Shandong, pentru un an. Acolo, în India, am luat decizia să plecăm un an în China. Apoi s-au făcut 6 ani, China ne-a copleșit!
Sunt și părinții Sienei talentați? Pe cine a moștenit?
Eu pictez și cândva credeam că pot cânta. Tatăl Sienei a fost dansator în ansamblul studențesc de tradiții populare, Mărțișorul. Are și talentul unui povestitor, un tălmăcitor al realităților lui și ale oamenilor din viața lui. Un bunic, tatăl meu, a fost militar de carieră și a cântat în corul armatei. Lui i-a fost dedicată acea doină de cătănie  pe care Siena a cântat-o la "Românii au Talent". Celălalt bunic a cântat la saxofon și voce și a avut propria lui formație, cu care a cântat mai mult de 40 de ani. Putea cânta la orice instrument de suflat și era sufletul oricărei petreceri. O bunică, mama mea, a cântat în corul corpului didactic, iar cealaltă bunică i-a dăruit trăirea intensă interioară, sprâncenele și genele lungi.

siena-vuscan-romanii-au-talent_4.jpg

foto: PRO TV / arhivă personală

Ce altceva îi place Sienei să mai facă în timpul liber?
Desenează, iar stilul ei e unul deja matur și foarte al ei, în ciuda greșelilor structurale lăsate necorectate, ba chiar încurajate. Siena ne spune povești. Povești închegate cu început, cuprins și sfârșit anecdotic. Poveștile ne spun despre mirările, întrebarile copilului nostru. Siena le și scrie și le adaugă desene. Pune în scenă scurte piese de teatru. Astfel de proiecte sunt începute spontan și improvizate în grabă. E o fetiță plină de contradicții, de reacții în alb și negru. Ea îmbrățișează în exprimările ei ceva deopotrivă comic și tragic, în care totul poate deveni orice. Siena își coase propriile ei păpuși, sirene cu corpuri lungi, siluete de oameni. Modelează din pământ, hârtie, plastic.

Ați rămas în România? Cât timp mai stați aici și când vă veți întoarce?
Am rămas aici din două motive, ambele triste. Primul e moartea mamei mele, anul trecut, în august. Am vorbit cu Universitățile noastre din China și am cerut permisiunea să revenim acolo doar din al doilea semestru, care ar fi urmat să înceapă anul acesta, în februarie. Apoi a lovit a două tragedie, epidemia creată de noul virus. Universitățile și școlile din China nu și-au mai început cursurile, iar noi am decis să așteptăm până se deschid. Apoi epidemia a ajuns și în România, dar și la această oră toate școlile sunt încă închise în China.  Așa că am decis să rămânem aici anul acesta. E și anul Sienei și a celui mai ambițios proiect al ei. Ne gândim să ne întoarcem în China în anul universitar următor, de vom putea și de nu vor exista alte motive sau proiecte pentru care să rămânem aici. Nu ne facem planuri de durată. Așteptăm, sperăm...rămânem în prezent.

siena-vuscan-romanii-au-talent_1.jpg

foto: PRO TV / arhivă personală

Cu ce se ocupă părinții Sienei în China?

Amândoi lucrăm la universitate în China. Eu am predat cursuri de Pictură în ulei, Istoria artei, Pictură Experimentală, Desen Experimental, Design Sustenabil, Creativitate în Advertising, am scris articole de cercetare. Soțul meu a lucrat la mai multe proiecte cu universitățile din China, proiecte  legate de internaționalizarea acestora, înscrierea și accesul la programele Erasmus Plus, crearea unui Student Counseling Center, crearea unor incubatoare de afaceri. De asemenea, el a și predat cursuri de Engleză, corespondență de afaceri, tehnici de negociere, etc.
De ce ați ales să locuiți în China?
Constantin Vuscan: Eram în India când am luat decizia de a accepta invitația de a pleca în China. Pentru soția mea a fost o decizie aproape mistică, pe fondul emoțiilor date de știrea că vom avea un copil și își dorea un nou început, cumva purificator. Discuția despre China începuse de fapt în anul precedent, când la Cluj a sosit o delegație din provincia înfrățită, Shandong. Am participat la întâlnirea cu reprezentanții Departamentului Educației din SD și am prezentat un plan pe partea de cooperare academică, schimburi de studenți și profesori etc. Se pare că planul meu a fost bine primit, am mers apoi în delegație în China împreună cu liderii județului Cluj și cu Rectorul Universității la care lucram atunci, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. La revenirea în România, am primit o invitație din partea Provinciei Shandong să merg acolo și să particip la proiectele de internaționalizare a două Universități din SD, să facem și cursuri de limbă, cultură și artă chineză. Așa a început totul. Am plecat pentru un an, dar am revenit în România copleșiti de istoria, diversitatea, arta culinară, dar mai ales de afecțiunea pe care am simțit-o din partea oamenilor Chinei. Am revenit și am ales să stăm în China pentru că fetițele mele sunt foarte fericite acolo și pentru că noi ne-am făcut prieteni de suflet. Am locuit trei ani în Jinan, capitală provinciei, iar apoi alți 3 ani în Qingdao, orașul care seamănă atât de mult cu San Francisco, locul în care s-a născut Siena.

V-ați gândit că veți primi Golden Buzz de la Andra? V-ați împrietenit cu ea? Ar putea există o colaborare muzicală?
Nici n-am visat că Siena va primi Golden Buzz, cu atât mai mult de la Andra. Siena a fost emoționată până la lacrimi când a fost îmbrățișată de Andra. Încă înainte să viseze că va participa la "Românii au Talent", bunicul ei îi povestea despre o fetiță care demult venea și cânta la serbările din Turda, unde locuia el, o fetiță de vârsta Sienei, cu o voce atât de caldă și răsunătoare, pe care i-a dat-o mereu exemplu. Acea fetiță era Andra, iar Siena a crescut cu poveștile despre ea, și-a dorit mereu ca povestea ei să semene cu cea a Andrei. Am întrebat-o pe Siena dacă și-ar dori să cânte cu Andra și a sărit în sus de pe pat, a chiuit de fericire și a fugit în grădină, de unde abia am adus-o în casă. Cu siguranță face parte din visele Sienei o astfel de colaborare.

Citește și:

EXCLUSIV! Florin Călinescu, izolare la moșia din Băbana, Argeș: «Am 83 de găini, 5 porci şi 42 de bibilici»

EXCLUSIV Ce se întâmplă cu live-urile Românii au talent, care ar trebui să înceapă în mai. Vești proaste pentru fani

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1