EXCLUSIV! «Păstrez şi acum ceşcuţa de cafea din care a băut Ion Dolănescu!»

mare23432.jpg

Reporterul Click!, la o cafea cu Margarita Valenciano

Margarita Valenciano (64 de ani), mama lui Dragoş Dolănescu, ne-a deschis uşa cochetei sale case, în valoare de 200.000 de euro, din Alajuela, Costa Rica. Locuinţa pare un adevărat altar, în memoria bărbatului pe care l-a idolatrizat. Femeia ne-a vorbit despre povestea de dragoste cu Ion Dolănescu, întreruptă brusc, în 1975, de Securitate.

Ion Dolănescu a iubit-o cu patimă pe solista Maria Ciobanu, ”Ciocârlia muzicii populare româneşti”, mama lui Ionuţ, dar la fel de îndrăgostit a fost, în anii 70, şi de Margarita Valenciano, pe atunci studentă la Facultatea de Medicină din Cluj. Reporterii Click! au vizitat-o recent pe Margarita, în căsuţa ei din Alajuela, Costa Rica. 

Zoom
Ceașca din porţelan fin era preferata lui Dolănescu

Aici s-a retras, în urmă cu 30 de ani, după ce securitatea din România a despărţit-o de marea ei dragoste, Ion Dolănescu, care s-a stins din viaţă pe 19 martie 2009, la numai 65 de ani. Locuinţa se află într-o zonă rezidenţială. Pe imensa terasă a casei ne-au întâmpinat trei pisici jucăuşe, iar la intrare trona o plăcuţă cu clopoţel, pe care era scris un mesaj de bun venit.

Zoom
Margarita Valenciano ne-a gătit mâncare tradiţională din Costa Rica

Casa, în valoare de 200.000 de euro, are o sufragerie imensă, în care se adună adesea numeroasa ei familie, dar şi cinci dormitoare, trei băi şi o bucătărie spaţioasă. Aici, Margarita ne-a gătit, pe parcursul şederii, tot felul de bunătăţi, inclusiv piure de cartofi cu smântână, brânză rasă şi unt, toate aşezate în straturi.

Zoom
Mama lui Dragoș are o terasă imensă la casa din Alajuela

”Când am cumpărat casa, acum 30 de ani, nu era chiar atât de mare. Cu timpul, am mai extins-o la parter, iar la etaj am mai construit două camere”, ne-a spus mama lui Dragoş. Margarita, de altfel o fire veselă şi cu o personalitate puternică, s-a emoţionat brusc când ne-a vorbit despre Ion Dolănescu, bărbatul pe care îl va purta în suflet până în ultima clipă a vieţii. Ne-a povestit despre obiectele primite în dar de la solist: ”În bucătărie am un goblen, cu ”Cina cea de taină”, cusut de măicuţe, la o mănăstire din România, iar pe un hol ţin două tablouri mari cu Ion, la care am pus şi tricolorul”.

Zoom
L-a ajutat pe Dragoș să ajungă deputat

Într-un colţ al sufrageriei, Margarita păstrează şi acum pick-up-ul vechi, la care ascultă cu drag albumele cu muzica lui Ion Dolănescu. Pe unul dintre ele, solistul i-a lăsat, la lansare, o dedicaţie de suflet: ”Pentru Margarita, mama copilului meu, şi ultima mea dragoste. Cu preţuire”. În vitrina plină cu pahare din cristal, stă la loc de cinste şi o ceaşcă, pictată cu negru: ”Au fost două ceşti, una e la mine, iar cealaltă rămăsese la Ion, când ne-am despărţit. O păstrez cu mare drag în amintirea lui”. Stăpâna casei chiar ne-a invitat să bem cafeaua din această ceaşcă uşoară ca un fulg, din porţelan fin.

Zoom
Şi-a deschis un cabinet medical în Alajuela

Margarita Valenciano, de profesie medic ginecolog, este respectată de toată lumea, în Alajuela, cu atât mai mult cu cât se implică şi în campanii umanitare.

Zoom
Pe pereţii casei are două tablouri cu chipul lui Dolănescu

”Am condus ani de zile un spital din Costa Rica, iar acum deţin un cabinet privat. Sunt convinsă că voi profesa şi după ce voi ieşi la pensie. Nu am mai fost în România de 7 ani. Înainte ca Ion Dolănescu să moară veneam periodic. Îi aduceam multe daruri, dar el era înnebunit după aroma cafelei din Costa Rica. Îmi amintesc şi acum cu mare drag de el. L-am visat de multe ori. Mă bucur că, odată cu vizita voastră aici, am putut depăna amintiri”.

S-au îndrăgostit în 1974

Margarita Valenciano şi Ion Dolănescu s-au îndrăgostit în 1974, pe când ea avea doar 20 de ani şi era studentă la Facultatea de Medicină din Cluj. L-a văzut pe marele artist, pe atunci chipeş şi cu lipici la femei, pe micul ecran. S-au cunoscut la un spectacol, apoi au început să se întâlnească pe furiş, căci regimul comunist nu le permitea românilor să aibă relaţii cu studenţii străini: ”Ion avea un suflet frumos”, îşi mai aminteşte ea, cu nostalgie. În 1977, Margarita a decis să se întoarcă în ţara ei natală, Costa Rica, însă a păstrat o relaţie strânsă cu Ion Dolănescu, de dragul fiului lor, Dragoş (44 de ani) care locuieşte vis-à-vis de casa ei, în Alajuela.  În urmă cu două luni, el a devenit deputat, spre marea bucurie a femeii.

loading...
Loading...