Drama prin care a trecut Oana Pellea după moartea mamei: „Țin minte ce hău negru era! Un coșmar!”

oana-pellea-actrita.jpg

actrita oana pellea
Actrița Oana Pellea este fiica regretatului Amza Pellea

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Două mari tragedii au marcat viața celebrei actrițe Oana Pellea (58 de ani): moartea tatălui, pe când avea 22 de ani, și moartea mamei, în 2003. Ultima dată a căzut într-o depresie cruntă și recunoaște că și-a revenit doar cu ajutor de specialitate.

Oana Pellea, după moartea mamei: „Țin minte ce hău negru era”

„Știu cam toate etapele depresiei. Am trecut prin asta în momentul în care mama mea a plecat dintre noi. Țin minte că ceea ce m-a făcut să cer ajutorul a fost tot mama mea, care era în prag de plecare pe lumea cealaltă și mi-a zis să pun mâna pe telefon și să cer ajutor. Țin minte ce hău negru era. Ca imagine, închideam ochii și dacă mă gândeam la viitor, nu vedeam decât un ecran negru. Nu mai voiam să ies din casă. Nu mai voiam să practic meseria. A fost un coșmar”, a povestit actrița marți, la o conferință despre depresie, în cadrul căreia s-a lansat campania de conștientizare „Să învingem depresia”.

Și-a revenit cu ajutor de specialitate

„Mi se pare extraordinară această inițiativă, această campanie. Am prieteni care trec prin depresie. Suntem, din păcate, din ce în ce mai mulți. Știu cât de greu este să îi conving pe cei care au depresie că oricine poate trece prin asta și că pasul cel mai important este să cerem ajutor. Există o teamă, o rușine de a mărturisi că trecem prin depresie. Eu am revenit numai cu ajutor. E o boală serioasă, dar e o boală care poate fi vindecată. Trebuie doar să o recunoști, să pui degetul pe problemă și să ai curajul să ceri ajutor”, a mai spus fiica regretatului actor Amza Pellea.

Mama ei, Domnica Pellea, a murit în 2003, după o grea suferință. Am întrebat-o pe mama, la spital, în ultima zi a trecerii ei pe pământ: ce să fac când o să-mi fie dor de tine? Învață-mă! S-a uitat dur la mine și mi-a spus cu ochii verzi smarald: «Pupă-ți mâna!» Și-am înțeles că în carnea mea e ea, tata, sunt toți ai mei. Am făcut-o, o fac și am tot timpul certitudinea că toți sunt în mine: părinți, amintiri, Dumnezeu. Toți sunt înghesuiți în mine. Ce minune! Mi-e dor deci de minunea din mine, pe care cateodată o uit, o pierd... În mine e mare înghesuială! Tot universul e înghesuit în mine", a declarat Oana Pellea. Timp de doi ani, după ce mama ei a primit cumplitul diagnostic, cancer, și până la moartea ei, actrița a renunțat să mai joace, alegând să petreacă tot acest timp alături de Domnica.

mama_oana_pellea.png

domnica pellea
Domnica Pellea a murit de cancer în 2003
foto: arhivă personală

Cuvintele pe care Oana Pellea le-a auzit de la mama ei în ultima zi a acesteia pe pământ o însoțeșc și acum și s-au transformat într-un îndemn pe care actrița îl adresează tuturor celor pe care îi iubește. ”Viața e pe zile, mi-a spus mama râzând în hohote în ultima zi pe pământ. Nu-ți face planuri mari! Bucură-te de secundă!”

Depresia poate fi depășită prin metoda Kintsugi

1 din 4 persoane este afectată pe parcursul vieții de depresie, iar la nivel European, peste 40 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală, arată datele. Astfel, Janssen România alături de Coaliția Organizațiilor Persoanelor cu Afecțiuni Cronice (COPAC) au lansat campania „Să învingem depresia”, prin care își propun să crească nivelul de informare și înțelegere despre provocările și stigma prin care trec cei care suferă de tulburări de sănătate mintală. În cadrul campaniei, sunt prezentate cinci obiecte de artă create prin metoda Kintsugi, inspirate de poveștile a cinci oameni care au suferit de depresie. Kintsugi este arta japoneză antică de reparare a obiectelor ceramice sparte prin lipirea lor cu un lac cu pulbere de aur. Evidențierea crăpăturilor și imperfecțiunilor conferă nu doar unicitate unei piese, ci demonstrează și că obiectul a avut o viață proprie și o poveste de spus. Pentru a da viață fiecărei povești, artistul vizual Lidia Alina Nicolae a discutat cu cele cinci persoane și a gândit câte un obiect pentru fiecare. „Știu că depresia nu este ceva din care poți pur și simplu să te desprinzi, ci este o călătorie lungă. Filosofia din spatele kintsugi este că nu ar trebui să ascundem experiențele noastre negative. Din încercările grele ar trebui să ieșim mai puternici, mai valoroși, să ne reconstruim bucată cu bucată”, spune Lidia Alina Nicolae.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5