De ce refuză Virgil Ogăşanu să iasă la pensie! La 79 de ani, joacă în 11 piese de teatru

12_01-virgil-ogasanu-cu-fiul-si-sotia-la-vila-din-cornu.jpg

Îşi încarcă bateriile alături de cei dragi la casa de vacanţă de la Cornu

Chiar dacă este vară şi temperaturile au atins pragul caniculei, unele teatre nu şi-au închis încă stagiunea. La fel ca Bulandra, unde l-am găsit pe maestrul Virgil Ogăşanu jucând în spectacolul „Pe lacul auriu”. Ultimul spectacol înainte de a împlini 79 de ani, prilej cu care am stat la poveşti despre tinereţe, familie şi carieră.

Pentru cei mai mulţi dintre noi au început concediile, însă nu şi pentru maestrul Virgil Ogăşanu, pe care l-am surprins înainte de a împlini 79 de ani la Teatrul Bulandra, unde a jucat alături de soţia lui, Valeria Ogăşanu, în piesa „Pe lacul auriu”, în regia lui Dinu Cernescu. „Deşi am ieşit la pensie, îmi place să joc. Actorii nu trebuie pensionaţi, e nevoie de ei. Numai în cazuri speciale. Am multe piese de teatru în care joc la Teatrul Naţional, la Evreiesc, Bulandra şi Nottara. Am o mare bucurie că oamenii încă vin la teatru să ne vadă. Îmi amintesc că pe vremea lui Ceauşescu veneau îmbrăcaţi gros pentru că era frig în săli. Joc în mai multe piese de teatru, mai merg la casa de la Cornu cu soţia mea şi ne întoarcem aici. Ce fac de ziua mea? Voi da o masă, mă văd cu surorile soţiei mele şi cu Mihai (39 de ani), fiul meu, şi vom petrece”, ne-a povestit maestrul.

 

În liceu, cânta la tobe

Toată lumea ştie că actorul are un fiu compozitor, pe Mihai Ogăşanu, care i-a făcut câteva hituri Loredanei, însă puţini ştiu că şi juniorul a făcut actorie. „I-am fost profesor chiar, a învăţat multe, însă s-a îndreptat spre muzică. E un tip special, nu m-am supărat că a ales muzica, deşi face o meserie foarte grea. Şi eu am început cu muzica în copilărie, e o poveste veche. Eram la liceu şi aveam un prieten care cânta la acordeon, acum doctor pensionar. Eu cântam la tobă şi îmi plăcea. Aveam încălzire cu lemne, stăteam lângă sobă pe cutia de lemne şi băteam ritmul pieselor pe care le auzeam la radio. Am cântat la un spectacol şi cu banii primiţi directorul a renovat şcoala. M-am dus şi la o nuntă câţiva kilometri pe jos”, a mai povestit actorul. 

12_pozemici123456.jpg

Reporterul Click! l-a vizitat în culise pe maestrul Ogăşanu

Deşi joacă în multe piese, am vrut să ştim de ce a apărut în aşa de puţine filme. „Nu mi-a plăcut modul în care se făceau filmele, pe căldură, pe frig sau pe ploaie. Am refuzat să fac filme, însă în cele în care am jucat am întâlnit actori minunaţi. Le-am făcut să nu zică lumea că nu joc la cinema. În schimb, mi-a plăcut să fac televiziune şi teatru radiofonic”, a mai spus actorul. 

13_img-20190616-wa0019.jpg

Valeria şi Virgil Ogăşanu, împreună şi pe scenă

La capitolul pasiuni intră şi pescuitul pe care l-a practicat de multe ori alături de regretaţii Mircea Albulescu sau Marin Moraru. „Am multe poveşti, timpul e scurt. Pasiunea cea mare rămâne teatrul care ocupă mult timp pentru a învăţa texte, documentare, repetiţii. Lucrez de acasă sau din maşină, dar îmi face plăcere”, ne-a mai spus actorul în ultimul interviu acordat la 78 de ani.

Joacă în trei piese alături de fiul Maiei Morgenstern

12_03-virgil-ogasanu-si-tudor-istodor-in-piesa-in-vizita-la-domnul-green-teatrul-evreiesc-de-stat-foto-oana-monica-nae-teatrul-evreiesc-de-stat.jpg

Virgil Ogășanu și Tudor Istodor în piesa „În vizită la domnul Green”, la Teatrul Evreiesc de Stat

Virgil Ogăşanu colaborează foarte bine cu tinerii actori, iar cu fiul Maiei Morgenstern joacă în trei piese. „Cât despre tânăra generaţie, joc şi cu Tudor Aaron Istodor (35 de ani) care este un actor foarte bun şi în care am mare încredere”, ne-a spus seniorul. Ei sunt parteneri în piesele „În vizită la Domnul Green”, de la Teatrul Evreiesc de Stat, „Pisica pe acoperişul fierbinte”, de la Teatrul Bulandra şi în „Hagi Tudose”, de la Teatrul Metropolis”.

 

Loading...