Dan Helciug, de 6 luni fără nicio sursă de venit: „Nu am mai trăit o așa perioadă grea din studenție”

dan-helciug-acoperis2.jpg

Dan Helciug cântă de pe acoperișul casei de la țară
Dan Helciug cântă de pe acoperișul casei de la țară
Îi lipsește scena, dar a găsit soluția de compromis: cântă de pe acoperișul casei de la țară

Domeniul divertismentului a fost primul și cel mai afectat de criza provocată de pandemie. Teatrele și sălile de spectacole au fost închise, concertele au fost anulate, iar artiștii au rămas fără nicio sursă de venit. Dan Helciug, solistul trupei „Spitalul de Urgență”, s-a retras la țară încă de la debutul pandemiei de coronavirus și ține concerte online doar pentru bucuria sufletului. Financiar, situația nu e roz. „Nu am trăit o așa perioadă grea din studenție”, recunoaște el.

Ultimele cântări publice pe care le-a avut trupa „Spitalul de Urgență” au fost în decembrie, de Revelion. Lunile ianuarie și februarie sunt de obicei „moarte” pentru artiști, urmând ca activitatea să fie reluată primăvara. Situația gravă provocată de pandemie, cu anularea evenimentelor publice, restricțiile de circulație și regulile de distanțare socială, au dat total peste cap planurile artiștilor. Pentru mulți, zero concerte înseamnă zero venit. „În toată perioada asta am trăit din rezerve, din economii, din banii pe care îi mai aduce soția, că ea e regizor de film și are diverse colaborări. Practic, eu nu am câștigat nimic de șase luni”, ne-a spus Dan Helciug.

Descărca tiruri în studenție

Recunoaște că nu a mai trăit o așa perioadă grea din studenție, chiar dacă acum lucrurile sunt puțin diferite. Artistul își amintește că în primii doi ani de facultate făcea deseori foamea. „Eram la Facultatea de Teatru, iar anul I a fost foarte greu pentru mine. Nu aveam bani, nu mă hrăneam corespunzător, aproape că eram anorexic. Din anul II am început să cânt prin diferite locuri și am început să mă mai îngraș. Am avut și diverse slujbe part-time: descărcam tiruri, munceam în piață la descărcat legume și fructe, am lucrat și ca electrician într-o discotecă, apoi am tradus și dublat în direct personaje din desene animate... Deci sunt obișnuit de mic cu greul”, spune Dan Helciug.

S-a retras la țară și trăiește din economii

dan-helciug-gradina.jpeg

Dan Helciug în grădina cu legume
În grădină cultivă toate cele necesare. Are roșii, castraveți, ceapă, dovlecei... toate gustoase și naturale

Acum, însă, chiar dacă situația nu e la fel de grea financiar, e mai stresantă deoarece are copii și responsabilități. S-a retras la căsuța de la țară cu familia și trăiește din economii. Crește rățuște și găini, are carne și ouă „bio”, cultivă în grădină legume, iar lapte și brânză cumpără ieftin de la vecini. „Cultiv în seră roșii, castraveți, ceapă, usturoi, dovlecei, varză, vinete. Am tot ce-mi trebuie, nu mai fac piața. Inclusiv pâine facem acasă la cuptor de piatră. Mâncăm natural, fără fițe. Soția mea este pe aceeași lungime de undă cu mine în sensul că nu ne întindem mai mult decât ne duce plapuma, ne gospodărim și suntem responsabili, prevăzători. Dar nici nu facem o tragedie din situația asta. Dacă ar fi să ne lăsăm pradă grijilor, ne-am îmbolnăvi”, povestește artistul.

ruxandra-fetita-helciug.jpg

Ruxandra, fetița lui Dan Helciug
„Domnița Ruxandra”, fetița lui Dan Helciug, iubește animăluțele din gospodărie

Ține concerte online de pe acoperișul casei

Nu a renunțat la concerte. Doar s-a adaptat. Cântă din cele mai neconvenționale locuri și transmite totul online, gratuit, pentru comunitatea de prieteni care îl urmărește. „Am valorificat cele mai tari locuri de aici de la țară: cânt din șopron, de pe acoperișul casei, din garaj sau de pe bancheta din spate a mașinii, în funcție de vreme. Am un studio mobil cu o baterie mare cu leduri, iar microfonul e conectat direct la telefon. Sunt concerte acustice, fără efecte, fără mixere, doar eu și chitara. Live-urile durează 1-3 ore și până acum am ținut peste 20 de concerte. La fiecare am în jur de 10.000 de vizualizări și între 500 și 1.000 de comentarii. E o gașcă destul de mare care mă urmărește. Nu câștig nimic personal, sunt gândite ca o formă de terapie de grup pentru mine și pentru cei cărora le place muzica mea”.

dan-helciug-acoperis.jpg

Dan Helciug cântă de pe acoperișul casei de la țară
Dan Helciug și-a amenajat un studio mobil pe acoperișul casei, de unde ține concerte pe care le transmite live pe internet

În afară de aceste concerte, Dan Helciug și trupa sa de instrumentiști au lucrat în această perioadă la două piese:  „Sunt bine” și „Carul tras de boi”. Cea din urmă piesă a fost compusă în ianuarie, iar clipul a fost realizat în carantină. „Textul l-am scris exact de ziua lui Eminescu. Parcă am anticipat niște lucruri! Am lucrat la el cu soția mea, Elena, și cu Luca, fiul meu. Ei sunt ajutoarele mele de nădejde”.

 

„Dacă vine valul doi, plec din țară!”

Fizic, pe scenă, îl puteți vedea 26 iunie la Berăria H Bucureștiului, în cadrul unui concert acustic. Alte 5 evenimente au fost stabilite pentru această vară. „Puțin, față de normalul perioadei, dar e bine că lucrurile se mișcă”, spune Dan. Ar fi vrut ca din toamnă să înființeze o școală de arte pentru copii și adulți, unde el și colaboratori de-ai lui să predea de la muzică, teatru și coregrafie până la cursuri media, pictură, sculptură etc. „Dar pandemia mi-a dat planurile peste cap. Rezervele financiare pe care le am acum sunt pentru supraviețuire. Voi amâna deschiderea pentru anul viitor”, promite el, sperând că situația va fi mai bună. Însă dacă din toamnă vine valul doi de pandemie, artistul se gândește serios să-și ia familia și să plece din țară, în Germania.

Loading...
 
 

Citește și

  • Navi va fi coordonator de sector în cadrul Uniunii Muzicienilor

    Muzicienii, instrumentiștii, actorii, balerinele, dansatorii, sunetiștii, compozitorii, scenografi, regizori și toți cei numiți „artiști independenți” au fost primii și cei mai grav afectați de criza provocată de coronavirus. Peste noapte s-au trezit cu spectacole anulate și fără nicio sursă de venit. În timp ce alte categorii profesionale au beneficiat de ajutor financiar din partea statului român, artiștii liber profesioniști nu au primit nimic. Discriminați, marginalizați, au decis să-și înființeze sindicat. Până acum s-au înscris deja peste 100 de persoane în grupul de inițiativă.

  • La începutul săptămânii trecute, pe când încă eram în stare de urgență, Delia anunța bucuroasă organizarea primului concert drive-in din România. Este programat pe 31 mai, la Romexpo, și presupune respectarea tuturor condițiilor de distanțare socială deoarece publicul va asculta și se va distra din mașinile personale, plasate în fața scenei. Săptămâna asta, după adoptarea hotărârii privind starea de alertă, autoritățile au venit cu o veste proastă: astfel de evenimente sunt interzise.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1