Cum s-a apucat de gătit Radu Andrei Tudor: «Aş merita nota 7,5 în bucătărie»

Ultima actualizare:
A făcut o supă  cremă din  legume bogate  în proteine
A făcut o supă cremă din legume bogate în proteine

Aventura lui Radu Andrei Tudor în bucătărie a început în urmă cu 11 ani, când a plecat din casa natală pentru a veni la facultate în Bucureşti. De voie, de nevoie, a trebuit să-şi gătească. Saci întregi de cartofi au trecut de-a lungul timpului prin mâna lui la curăţat, sute de minute a stat cu mama în telefon, pentru indicaţii şi, încet, încet, a început să prindă „meserie”. Acum se descurcă onorabil, dar încă mai sunt multe de învăţat.

„Îmi aduc aminte că în 2008, când am plecat din Piatra Neamţ şi am venit să fac Jurnalism în Bucureşti, timp de o lună am mâncat numai fast-food. După ce m-am săturat de el, am zis că e cazul să încep şi eu să gătesc. Îmi era dor de gustul mâncărurilor de acasă. Am început cu reţete simple, pe bază de cartofi. Făceam cartofi gratinaţi, franţuzeşti, ţărăneşti, prăjiţi... în toate felurile posibile”, explică el.

Nu-i lipsesc din  sertare conservele  de porumb
Nu-i lipsesc din sertare conservele de porumb

La un moment dat s-a reapucat de sport, iar cartofii nu s-au mai potrivit cu stilul său de viaţă, care se voia a fi mai sănătos. „Am început să fiu mai atent la carbohidraţi, la proteine, am început să gătesc sănătos. Acum pot spune că sunt o persoană care se pricepe la gătit şi ar merita nota 7,5, ca să fiu realist, pentru că încă sunt multe lucruri pe care nu le ştiu. Spre exemplu, aş vrea să învăţ să fac pui cu sos alb şi ciuperci, dar nu-mi iese. Însă baza o am bună. Am 30 de ani şi am zis că de acum ar trebui să mă gândesc la postura de tată, o să-mi întemeiez şi eu o familie şi trebuie să ştiu să gătesc. Partea bună este că îmi place. Dacă înainte mă chinuia, pentru că eram concentrat să nu dau foc bucătăriei, acum gătitul mă relaxează, e momentul acela în care sunt eu cu mine”, mărturiseşte prezentatorul jurnalului de la ora 20.00, de la TVR 1. 


    Nu-i lipsesc din  sertare conservele  de porumb
Nu-i lipsesc din sertare conservele de porumb

Îşi ia reţetele de pe internet, le adaptează în funcţie de imaginaţie şi de ce are în frigider, iar pe mama o mai sună doar pentru chestii „de fineţe”. Face acum de la salate şi grătare până la tocăniţe, supe şi ciorbe cu borş. Preferata lui e supa cremă de porumb. „O fac de cel puţin două ori pe lună. Porumbul are o mulţime de proprietăţi şi e indicat sportivilor pentru cantitatea mare de proteine pe care o conţine. Mie îmi place porumbul în toate formele, iar la mine în cămară veţi găsi mereu cel puţin 10 conserve”, ne spune, în timp ce se apucă să pregătească legumele.  A tăiat şi pus la fiert câţiva cartofi, apoi a adăugat morcovi, ciuperci, ceapă, iar după circa 20 de minute a adăugat două conserve mari de porumb, scurs de apă. A condimentat cu sare şi piper după gust, iar farfuria a ornat-o cu smântână. Rezultatul – un deliciu. 

Ar vrea să renunţe la carne

Radu Andrei Tudor face sport de mic, iar acum ajunge la sală de circa 5 ori pe săptămână. Cu toate acestea, n-o să-l vezi făcându-şi omlete din 6 ouă sau fiind interesat numai de carne, pentru aportul de proteine. „Caut să înlocuiesc carnea cu o altă sursă de proteină. Motivul? Din dragostea mea pentru animale, ceva se blochează acolo în minte. Încă mai mănânc pui, dar o să renunţ treptat la carne. Pot să-mi iau proteinele din ciuperci, leguminoase şi din zerul de lapte de la magazinele de specialitate. Am acasă cutii întregi de prafuri, din care îmi fac shake-uri proteice când merg la sală. Proteinele sintetice sunt foarte ok pentru sănătate dacă sunt de calitate, eu am studiat foarte mult”, dă asigurări jurnalistul. 

Ce mănâncă într-o zi

Indiferent când se trezeşte, Radu nu poate mânca mai devreme de ora 10.00. Atunci invariabil îşi face un smoothie de fructe, care îi ţine de foame până la prânzul de la ora 14.30. Atunci mănâncă supe, ciorbe, grătar de pui cu salată sau cu orez, cartofi. „În weekend îmi fac eu, iar în timpul săptămânii îmi iau de la cantina TVR. Înainte de jurnal, pe la ora 19.00, simt nevoia să mănânc jumătate de baton de cereale. Seara, de cele mai multe ori îmi fac o salată cu roşii, castraveţi, mozzarella, porumb şi câteva bucăţi de piept de pui. Îmi plac dulciurile, dar îmi potolesc pofta cu fructe. Niciodată nu mănânc covrigi, pizza, merdenele. Ţin să duc o viaţă sănătoasă, altfel, dacă te laşi purtat de val, poţi să te trezeşti într-o zi că ai pierdut echilibrul. Stilul meu de viaţă nu e un supliciu, e ceva normal pentru mine. Deviza mea e «ce e mult strică»”, mai spune prezentatorul TVR 1.

image
image
image
image
image
image
Florin Piersic scaled e1692821158751 jpg
laura cosoi fetite colaj facebook jpg
banner alexia eram png
Reese Witherspoon (4) jpg
gerard depardieu getty jpg
banner sonia trifan png
banner mara banica png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net