Cum a descoperit Manuela Hărăbor că fiul ei avea autism

2-bd-1-fiul-lui-chisu.jpg

harabor
Manuela Hărăbor face toate eforturile pentru ca fiul ei, Andrei, să aibă parte de o viață normală
Foto: Arhiva Personală

A fost și este o femeie superbă! Manuela Hărăbor (47de ani) a cunoscut succesul din toate punctele de vedere la vârsta de 23 de ani, însă problema fiului ei avea să-i umbrească sentimentul de bucurie. Celebra actriță a povestit într-un interviu amplu, pentru studentipentruviata.ro, cum a descoperit boala lui Andrei, fiul ei de 25 de ani, care suferă de autism

Este o actriță de succes, o femeie împlinită și o mamă care poate fi luată drept model. Credința în Dumnezeu a făcut-o să treacă mai ușor peste anumite evenimente din viața ei. La 22 de ani, frumoasa Manuela Hărăbor, care a avut un rol remarcabil în ”Pădureanca”, devenea mamă. Din păcate, o problemă de sănătate a fiului i-a știrbit atunci bucuria.

”A fost o mare bucurie când am aflat că am rămas însărcinată și nu am avut niciun moment de cumpănă. Poate din inconștiența tinereții, poate și din felul meu de a fi. Andrei s-a născut absolut normal, nu s-au văzut semne în primele luni după naștere. Regresia a început undeva după 8-9 luni. Dar vreau să vă spun ceva: nu mi-am permis să mă plâng, niciodată nu m-am întrebat de ce am eu problemele astea, de ce tocmai copilul meu are probleme – sunt lucruri de care m-a ferit Dumnezeu și consider că a fost un mare dar să nu îmi pun astfel de probleme.

Problemele lui Andrei au apărut la începutul anilor ’90, când nu se știa mare lucru despre autism. A durat foarte mult până să fie diagnosticat, părerile erau împărțite, nu se spunea nimic clar. Abia spre vârsta de trei ani și jumătate mi s-a spus. Am încercat să găsesc o terapie sau ceva care să îl ajute să verbalizeze măcar – el nu vorbea.

Sinceră să fiu, nu îmi aduc aminte de greutățile prin care am trecut și de zbuciumul acela. Știu că a fost greu, dar i-am avut pe părinții mei alături, nu pot să spun că am dus crucea asta absolut singură. Și, în cele din urmă, după vârsta de cinci ani, am găsit un centru cu oameni absolut minunați, niște terapeuți minunați, iar Andrei s-a deschis dintr-o dată, a început să vorbească și să acumuleze foarte mult. Din momentul acela, parcă s-a născut a doua oară”, a povestit actrița pentru site-ul studentipentruviata.ro.

A luptat, fără sprijin din partea tatălui copilului, dar părinții au fost ajutoare de nădejde

”Uitându-mă acum în urmă, îmi dau seama că, în momentele cele mai grele, care bănuiesc că au fost în primii cinci ani, în care nu știam ce se întâmplă, Dumnezeu m-a întărit, deşi nu conştientizam asta. Nu am căzut niciodată în depresie, nu am văzut niciodată un capăt de drum, deşi nu știam de unde vine ajutorul, de unde vine încrederea că totul va fi bine până la urmă și pentru el, și pentru mine.

Am avut o perioadă dificilă când a intrat Andrei în adolescență, dar atunci deja cunoscusem niște oameni care mi-au arătat că răspunsul se găsește într-un singur loc și că, dacă Îi bați lui Dumnezeu la ușă, îți deschide. Atunci Andrei s-a confruntat cu niște crize de epilepsie destul de rare și nu foarte dure. Dar am fost zdruncinată, pentru că veneam după o perioadă foarte pozitivă, în care vedeam că lucrurile încet-încet se așează și că Andrei e bine. Şi, deodată, s-a întâmplat lucrul acesta, care m-a dărâmat.

Norocul a fost că n-am fost singură. Am avut sprijin în foarte mulți oameni, a fost perioada în care l-am cunoscut pe Sfântul Nectarie și nu numai. Mi-am dat seama că e o încercare pentru mine, poate o modalitate de a testa grăuntele de credință care tocmai se născuse în mine. Și, cu ajutorul părinților de la Radu Vodă și al călugărilor de la Frăsinei, am trecut peste momentul acesta și am început să creștem duhovnicește și eu, și Andrei. Există un preot la Mănăstirea Radu Vodă care se trezea dis-de-dimineață în fiecare zi și îl împărtășea pe Andrei înainte să meargă la școală. Lucrul acesta a fost cel mai grozav medicament din lume. Și am trecut peste asta”, a mai spus Hărăbor.

Loading...

Citește și

  • Nu mai are încotro. Dan Chişu a pierdut lupta în instanţă şi trebuie să scoată lunar din buzunar 3.000 de lei pentru a contribui la întreţinerea fiului pe care îl are cu Manuela Hărăbor, diagnosticat cu autism.

  • manuela harabor interviu exclusiv ok

    Celebra actriţă a acceptat să vorbească despre viaţa ei, despre cum a fost şi cum este. Iat-o în prim-plan, dând câteva răspunsuri îndelung aşteptate

  • Actriţa Manuela Hărăbor a vorbit, în revista OK! Magazine, despre fiul ei, Andrei, pe care îl are din relaţia cu Dan Chişu, dar şi despre neajunsurile financiare. Declaraţiile ei, voalate, sunt o aluzie fină la procesul avut cu vestitul regizor, pentru pensia de întreţinere a băiatului lor, care are nevoie de tratamente costisitoare.

  • harabor

    Dan Chişu şi Manuela Hărăbor vor ajunge, din nou, la tribunal. Şi asta pentru că artistul nu vrea nici în ruptul capului să scoată lunar din buzunar 3.000 de lei pentru a contribui, atât cât e nevoie, la creşterea fiului lor, diagnosticat cu autism.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1