Cum a ajuns Draga Olteanu Matei să obţină rolul care a făcut-o celebră

12_foto-1-4-col.jpg

Aşa arată acum îndrăgita actriţă Draga Olteanu Matei. Şi-a păstrat zâmbetul inconfundabil

Este o actriţă-monument, cu zeci de roluri în teatru şi film, însă personajul Veta, din ”Nea Mărin Miliardar”, s-a lipit pe veci de ea, ca timbrul de scrisoare. La 40 de ani de la debutul filmărilor celei mai iubite comedii româneşti, Draga Olteanu Matei a depănat, pentru Click!, poveşti amuzante din culise.

A interpretat de-a lungul anilor personaje diferite, de la Coana Chiriţa, la Păuna Varlam, femeia dură din “Patima”, până la Varvara, soţia lui Toderaş, din “Iarna bobocilor”. Cu toate acestea, Draga Olteanu Matei (84 de ani) ne-a povestit că rolul Vetei Juvete, din ”Nea Mărin Miliardar”, a făcut-o celebră şi i-a adus o mulţime de fani.

“Am fost colegă de facultate cu Amza Pellea în anii ‘50, eram prieteni la cataramă şi ne povestea mult despre personajele de la el, din Oltenia. Am şi fost acolo, la Băileşti, unde am cunoscut toate personajele despre care vorbea Amza. A fost o mare plăcere să o joc pe Veta în scenete pentru TVR şi apoi în comedia care a avut cele mai mari încasări din istoria cinematografiei româneşti (n.r. peste 14 milioane de spectatori au mers la cinema să o vadă, fără să-i mai punem la socoteală pe telespectatori). Înainte să înceapă filmările pentru «Nea Mărin Miliardar» mai făcusem nişte înregistrări la Buftea, eu interpretând o ţărancă româncă autentică. La un moment dat, Amza s-a gândit să scrie scenariul unui film, cu personajele lui de la Băileşti în centrul atenţiei. Are tot meritul pentru aceste poveşti care s-au transformat în cuplete sau monologuri, la care am lucrat cu plăcere, eu fiind Veta. Aşa s-a născut şi ideea filmului propriu-zis şi am primit şi eu rolul soţiei, mai mic, ce-i drept. Nu am muncit mult, dar mi-a plăcut ce a ieşit. Dintre toate rolurile pe care le-am făcut, despre acesta s-a vorbit cel mai mult”, ne-a povestit Draga Olteanu Matei. 

12_foto-3-2-col.jpg

Draga Olteanu, în rolul Vetei Juvete

Actriţa ne-a dezvăluit şi câteva picanterii din culise. “Deşi s-a râs foarte mult la filmări, a fost şi o mare disciplină, pentru că lui Sergiu Nicolaescu (n.r. regizorul) nu-i plăcea să se întârzie. S-au spus multe răutăţi despre acest proiect, pentru că multora nu le-a convenit că am făcut noi cea mai tare comedie românească”, ne-a mai povestit Draga, care s-a distrat pe rupte la filmările din 1978.

Au murit de râs la scena cu tortul

„Una dintre scenele importante, de care îmi aduc aminte cu plăcere, a fost cea cu tortul, care a fost spre finalul filmului. Se făceau economii şi nu aveau decât un singur tort. Atunci nu era cu sponsori, cum e acum, ca să-ţi mai aducă. Ni s-a atras atenţia că dacă filmăm, nu putem opri scena ca să o reluăm. Ne-am concentrat ca să iasă bine. La un moment dat, spre final, l-am văzut pe domnul Ştefan Mihăilescu Brăila plin de frişcă pe faţă şi m-a pufnit râsul, nu m-am mai abţinut. Atunci Amza a luat suportul tortului, a dat cu el în ceilalţi şi m-a strâns în braţe, la pieptul lui, salvând momentul, ca să nu se vadă că râdeam. Atunci au izbucnit toţi în râs, ne-au înconjurat şi ne-am făcut ieşirea. A fost o experienţă plăcută şi mi-a plăcut enorm”, a mai declarat actriţa pentru Click!. 

12_foto-2-2-col-2.jpg

Au avut un singur tort la filmări

Amza Pellea a încetat din viaţă pe 12 decembrie 1983, la doar 52 de ani, iar Draga Olteanu-Matei s-a retras de pe scenă şi locuieşte într-o căsuţă de poveste, în Piatra-Neamţ. Şi acum revede cu plăcere filmul pentru care românii făceau cozi interminabile la casele de bilete ale cinematografelor.

12_foto-4-2-col.jpg

Draga şi Amza, alături de colegii de facultate

Citiţi miercuri secrete de la filmări dezvăluite de Mihai Mălaimare, cel care l-a interpretat pe recepţionerul Sache

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1