Covid-19. Temerile Laurei Cosoi, însărcinată în 4 luni cu o fetiță. Analize pe perioada Coronavirusului

Ultima actualizare:

    Laura Cosoi este însărcinată în 4 luni cu un băiețelfoto: Alex Gălmeanu/ blogul personal
Laura Cosoi este însărcinată în 4 luni cu un băiețelfoto: Alex Gălmeanu/ blogul personal

Laura Cosoi (36 de ani) are o mulțime de griji în această prioadă, fiind însărcinată a doua oară tot cu o fetiță. A trecut cu bine de primele 16 săptămâni, dar temerile ei nu au scăzut, ci dimpotrivă. A găsit răspunsuri la medicul care îi monitorizează sarcina  în această periodă dificilă prin care trecem și auzim la tot pasul despre infectarea cu noul Coronavirus, care face tot mai multe victime. Cu o imunitate și așa scăzută, actrița vrea să știe toate detaliile despre cum se poate proteja și cum ar putea să stea departe de infecțiile virale.

“Gravidele sunt mai susceptibile la infecții virale din cauză ca faptului că imunitatea scade, pentru că organismul mamei să tolereze sarcina. Un alt aspect important este acela că femeile însărcinate sunt mai predispuse la infecții respiratorii și că adesea acestea au un parcurs mai sever comparativ cu femeile de aceeași vârstă, neînsărcinate. Pe de altă parte, infecția cu Coronavirus s-a dovedit că afectează mai ales persoanele aflate în a treia decadă de viață, preponderent bărbații cu comorbidități asociate (diabet, HTA, malignități, boli cronice). Putem spune deci că femeile însărcinate reprezintă o populație cu risc pentru infecția cu Coronavirus, însă riscul rămâne unul relativ redus”, a primit ea lămuriri, pe care le-a publicat ulterior pe blogul personal pentru toate viitoarele mămici.

Laura Cosoi știe că pentru femeile gravide riscul cel mai mare în această perioadă este acela de a face o boală respiratorie cu potențiale complicații.

“Din păcate, suntem la sfârșitul sezonului de gripă sezonieră, când existența acestei infecții slăbește suplimentar organismul gravidei, predispunându-l astfel la alte infecții bacteriene sau virale (…) Există până acum două articole publicate cu serii de caz despre infecția cu Coronavirus în sarcină, totalizând un număr de 18 cazuri și 19 feți. Toate aceste cazuri au fost ușoare/moderate, neînregistrându-se mortalitate maternă sau fetală. Din punct de vedere al medicinei bazate pe dovezi, putem să spunem – deși raportat la un număr mic de cazuri – că infecția cu Coronavirus nu pare să cauzeze o boală respiratorie severă la femeile însărcinate. Aș completă însă aici că, în toate aceste cazuri femeile însărcinate erau sănătoase, fără alte comorbidități și fără complicații ale sarcinii.”, a completat actrița citind medicul.

Laura Cosoi: Infecția cu Coronavirus, risc de naștere prematură. Așa s-a întâmplat în China

Laura Cosoi ia în calcul și studiile făcute până în prezent, potrivit cărora reiese că infecția cu Coronavirus în trimestrul al III-lea de sarcină poate să expună gravida la un risc de naștere prematură. În acest caz, există o discuție destul de amplă dacă nașterea prematură a fost una spontană sau una indusă medical, ca urmare a stării de sănătate a mamei. Există mai multe studii care arată că infecțiile virale în sarcină modifică dramatic flora intestinală a mamei, predispunand astfel gravidă la o serie de dismicrobisme. Tocmai aceste dezechilibre ale microbiomului – miliardele de bacterii sănătoase care trăiesc în intestinul nostru – se pare că determină ruptura prematură de membrane și, ca urmare, nașterea prematură.

Laura Cosoi s-a informat direct de la medici despre noul Coronavirus
Laura Cosoi s-a informat direct de la medici despre noul Coronavirus

Din seriile de caz din China reiese că femeile însărcinate infectate cu Coronavirus au născut prematur, majoritar prin cezariană. Indicația de cezariană se pare că a fost dictată de starea de sănătate a mamei și potențialul ei respirator scăzut de a trece printr-un travaliu.

Laura Cosoi: Infecția cu Coronavirus nu traversează bariera placentară

Despre un singur lucru, poate fi însă sigură Laura Cosoi, care a aflat că infecția cu COVID 19 nu traversează barieră placentară și în consecință nu infectează fătul aflat intrauterin. Acesta este un lucru atestat de toate studiile de până acum.

“Ceea ce nu știm încă – pentru că infecția cu Coronavirus este una nouă, iar virusul nu există în populație de destul de mult timp pentru a putea fi studiat în toate trimestrele de sarcină – este cum afectează această infecție gravidele aflate în trimestrul I. Se știe că trimestrul I de sarcină este etapa de morfogeneză, adică de formare a fătului și că în această perioada sarcina este cea mai vulnerabilă la factorii externi. Așa cum am menționat mai sus, din păcate, lipsa de cazuistică până la acest moment face imposibilă consilierea gravidelor cu COVID 19 în trimestrul I. Putem însă să comparăm infecția cu COVID 19 cu infecția SARS din 2003, când mai multe gravide au fost infectate. Atunci, gravidele infectate cu SARS în primul trimestru au pierdut sarcina ca urmare a infecției. Cum, din păcate, la această ora nu există nici vaccin, nici tratament curativ pentru infecția cu COVID 19, gravidele aflate la început de sarcină ar trebui să se comporte ca populație cu risc crescut de infecție și să adopte cele mai stricte măsuri de prevenție primară a infecției”, a mai notat Laura Cosoi pentru aceeași sursă.  

Laura Cosoi: Cum combat gravidele febra

“Febra, însoțită de tuse la o gravidă trebuie considerată ca suspiciune de infecție cu Coronavirus până la negativarea testelor. Știm că febra mare, susținută în trimestrul I de sarcina, până la 11-12 săptămâni, este considerată factor teratogen, adică având potențial de a cauza malformații fetale și chiar avort. De aceea, toate gravidele cu febra însoțită sau nu de tuse, în contextul epidemiologic actual, ar trebui să fie suspicionate de infecție cu COVID 19. Febra trebuie scăzută cât de repede se poate înainte de instituirea oricărui alt tratament simptomatic și, în acest sens, sfătuiesc toate gravidele aflate în situația prezentată anterior să se adreseze medicului curant sau serviciului de ambulanță în vederea triajului epidemiologic”, explică pe înțelesul tuturor Laura Cosoi.

Laura Cosoi: Implicațiile nașterii unui făt de către o mamă în perioada Coronavirusului

“Se pare că toți fetii născuți din mame pozitive pentru COVID 19 se pozitivează și ei după naștere. Calea de infectare a nou-născutului pare să fie calea respiratorie uzuală. De aceea, în prezent, mamele sunt izolate de nou-născuții lor până la negativarea testului pentru COVID-19.

În ceea ce privește lactația, femeile sunt încurajate să folosească pompă de sân pentru menținerea lactației. CDC (Center for Disease Control) din SUA afirmă că laptele pompat de la o lehuză cu COVID-19 poate fi dat fătului atâta timp cât aceasta a folosit toate măsurile de protecție recomandate, adică a purtat mască, a dezinfectat în prealabil tegumentul mâinilor și al sânului și a folosit o pompă sterilă",  adaăugat actrița despre măsurile care se impun.

Laura Cosoi: Femeile gravide au acces la vaccinul împotriva Coronavirus , dacă ar exista unul

Infecția SARS din 2003 a fost cauzată de un Coronavirus. Aceasta însă a fost mai agresivă, cu o rată de mortalitate mai mare comparativ cu COVID 19. Din punct de vedere al gravidelor, se presupune că infecția cu SARS a cauzat o rată de mortalitate fetală și maternă mai mare decât ne așteptăm să cauzeze COVID-19. “Din studiile tuturor infecțiilor virale respiratorii din ultimii ani, oamenii de știință au concluzionat că femeile însărcinate ar trebui să aibă acces atât la tratament, cât și la vaccinare atâta timp cât beneficiile materne și fetale sunt mai mari decât riscurile”, subliniază Laura Cosoi pe blog.

Laura Cosoi: Multe familii aleg să amâne mărirea familiei în contextul Coronavirus

Din păcate, în timpul acestei pandemii cu impact puternic social și economic, mulți oameni aleg să amâne întemeierea unei familii.

“Incertitudinea, neliniștea, lipsa informațiilor medicale exacte în ceea ce privește parcursul acestei boli, lipsa cadrelor medicale și lipsa accesului la îngrijire medicală justifică această decizie. Însă, dacă vorbim strict din punct de vedere medical, nu există nicio dovadă că infecția cu COVID 19 poate să scadă fertilitatea sau fecunditatea unui cuplu, cum nu există nici dovezi că acesta este un virus cu potențial teratogen, care să cauzeze malformații fetale structural”, punctează actrița despre toate curiozitățile ei.

Laura Cosoi este urmărită în sarcină pas cu pas de mai mulți medici. Ea și și-a văzut déjà bebelușul la ecografie, împreună cu soțul, Cosmin Curticăpean, și fetița, Rita.

E fericire mare în familia Laurei Cosoi
E fericire mare în familia Laurei Cosoi

“Morfologia de trimestrul întâi este cea mai importantă evaluare ecografică din sarcină. Ea are rolul să identifice potențiale defecte structurale fetale și să consilieze părinții. Royal College of Ob-Gyn din Londra sfătuiește gravidele să reducă la minimum numărul controalelor prenatale în această perioadă, rezumându-se practic la două: ecografia și vizita de la 12 săptămâni și ecografia și vizita de la 20 de săptămâni" , spunea ea.

Nu există studii care să arate că mamele infectate cu COVID 19 au contraindicație să nască natural. Dacă starea lor de sănătate este una bună, iar din punct de vedere respirator sunt echilibrate, atunci indicația de cezariană va fi doar una obstetricală, în context individual, nu una dictată de infecția cu COVID 19.

Următoarea vizită la medic a Laurei Cosoi va fi la morfologia de trimestrul III și tot atunci, ea va face și analizele uzuale, inclusiv glicemia.

Citește și:

Laura Cosoi, gravidă pentru a doua oară. A dezvăluit sexul copilului

Ce greu a rămas Laura Cosoi însărcinată! Vedeta a mărturisit abia acum

image
image
image
image
image
image
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
image
actualitate.net
image
actualitate.net