Cele mai emoționante mesaje de adio pentru George Stanca, de la prietenii celebri

george-stanca-romica-tociu_2.jpg

george stanca
George Stanca, soția lui, Lena, și Romică Țociu
foto: arhivă personală

Zi tristă azi. George Stanca, născut într-o zi de 7 mai, va fi condus pe ultimul drum azi, 7 februarie, la Cimitirul Bellu, din București. Celebrul publicist și scriitor s-a stins luni, 4 februarie, după luni de suferință la spitalul Sfânta Maria. După o viață închinată scrisului, George Stanca primește la finalul cortinei cele mai emoționante mesaje de adio din partea personalităților cu care a fost prieten.

Celebrul profesor, medic neurolog și scriitor Dumitru Constantin-Dulcan i-a dedicate o scrisoare emoționantă lui George Stanca.

"Dragă George, sufletul tău nu a mai avut răbdare să stăruie în lumea pe care ai iubit-o din toată inima și ai mustrat-o părintește, cu dragoste, în dorința de a o îndrepta.

Ai fost un Caragiale al lumii moderne. Asemenea lui, ai creat o nouă limbă, sprințară, originală și amuzantă, punând o tușă mai groasă pe defectele noastre pentru a face mai vizibilă, prin contrast, lumina din noi.

Ne-ai zugrăvit umbra zâmbind, dezmierdând, mușcând cu blândețe, trezind emoții și creând imaginile unor portrete nemuritoare ale virtuților și slăbiciunilor omenești, cărora numai tu reușeai să le dai ființă atât de plastic, atât de inspirat, de colorat, încât nimeni nu se putea supăra.

Ți-am simțit sufletul care vibra de durere când te adresai celor plecați prea devreme dintre noi.

Din multele exemple, l-aș da pe cel al lui Aurelian Preda, artistul care știa să nemurească pe ecran destinele colegilor săi de breaslă cu o inteligență și savoare unice.

profesorul-constantin-dulcan.jpg

Dumitru Constantin-Dulcan

Pastilele tale sunt rugăciuni spuse lui Dumnezeu în cuvinte care vor rămâne pentru noi întipărite în retina sufletului, iar pentru cultura acestui neam vor fi de-acum podoabe înscrise pentru eternitate.

Ai închis ochii în fața lumii noastre pentru a-i deschide în cea de dincolo, când mai aveai încă multe să ne spui.

Ai fost un generos care s-a dăruit tuturor.

Nu vom uita niciodată ochii tăi vii, care ne priveau plini de curiozitate, vocea ta cu clipocirile nectarului zeiesc, mintea ta aflată în continuă căutare de smaralde în adâncul nevăzutului din noi.

Te-ai grăbit să pleci în zările cerești care, sunt convins, te așteaptă să pună pe fruntea ta iscoditoare coroana recunoștinței divine, așa cum ai avut-o, și pe cea a recunoștinței noastre aici.

Mergi în pace, suflet împovărat cu împlinirile și neîmplinirile noastre!

Roagă-l pe bunul Dumnezeu să se îndure și de noi, cei încă rămași aici, să ne ierte prea multele rătăciri pe cărările întortocheate ale vieții ce ne-a dat-o.

Dumitru Constantin-Dulcan"

george-stanca-fuego.jpg

george stanca
George Stanca și Paul Surugiu (Fuego)

Fuego: "Era o enciclopedie a muzicii și-a culturii"

Fuego (Paul Surugiu) și-a găsit cu greu cuvintele de adio. “Din păcate, viața nu ne întreabă niciodată când trebuie să plece sau să stea. Se hotărăște, brusc și fără motive concrete, să plece, lăsând în urmă păreri de rău. Cu tristețe am aflat ieri că am mai pierdut un intelectual, un spirit aprig, care țesea minuni cu penelul măiastru al scrierii, în proză și poezie, dar și acide editoriale, în stilul său propriu, în publicistică. S-a dus și George Stanca! L-am cunoscut mai bine în ultimii ani și am fost alături de el în mai multe proiecte editoriale. Am și o piesă de Crăciun pe versurile lui și mi-aduc aminte că anul trecut, la final, mi-a mărturisit că și-ar dori să-i mai cânte cineva piesa „CRĂCIUN ÎNSÂNGERAT”, tulburător text interpretat de trupa Roșu și Negru. Dincolo de masca durității lui, era jovial, comic, o enciclopedie a muzicii și-a culturii, un poet înzestrat. Drum bun, dragă George! Ne va fi dor de tine și de spiritualitatea ta!”, a scris Fuego pe Facebook.

“Dumnezeu să te aibă în pază, prietenul meu”, a scris şi actorul Romică Ţociu, în dreptul unei imagini din tinereţea lor.

Cristian Brancu: "Mi-ai schimbat viața"

"Martie 1993. Sunt in redacția revistei “VIP”, acolo de unde a plecat presa mondena din România! Mâine urmează să împlinesc 20 de ani și de un an și jumătate trăiesc pentru media. El apare ca o vijelie - așa a fost mereu - în redacție și mă cheamă in fața lui. «Puștiule, de azi e rândul tău să arăți ce poți! Ești secretar general de redacție, mâna mea dreaptă!». Copleșitor moment, uriaș cadou pentru vârsta de 20 de ani! El a crezut în mine înaintea tuturor! Și abia 20 de ani mai târziu avea sa îmi dea de înțeles că se mândrește cu mine. Îți mulțumesc, George Stanca! Mi-ai schimbat viața! P.S.: Azi e prima oară când te tutuiesc. Pana acum, in ciuda tuturor familiarităților pe care le permiteai colegilor mei de breaslă, ai fost mereu «domnul Stanca» pentru mine. Ne-am tutuit doar în idealuri".

cornelia-patrichi-george-stanca-cornel-patrichi.jpg

cornelia patrichi
George Stanca, la ultima aniversare a bunului prieten Cornel Patrichi
foto: Click!

Cornelia Patrichi: "Georgică, ești în drum spre Cornel, care te așteaptă cu guvizi"

Cornelia Patrichi a consemnat decesul colegului nostru George Stanca în stilul caracteristic lui și soțului ei, Cornel Patrichi, decedat acum trei ani, la 72 de ani. Șarmanți și pamfletari, George Stanca și Cornel Patrichi au fost prieteni foarte buni. „Georgică, ești în drum spre Cornel, care te așteaptă cu guvizi, mămăliguță, mujdei și spritul la rece. Nu întârzia, știi că nu-i place! Ultima oară ne-am văzut împreună cu Gabriela Teodorescu la restaurantul vostru preferat și depanând amintirile tinereții noastre erai «frizante» ca întotdeauna! Am vorbit mult despre Cornel încercând să ne imaginam că e cu noi. Acum îmi imaginez că voi doi ne sfidați cu paharul în mână! Sunteți doi brazi care nu o să se veștejească niciodată! Distrați-vă, băieți!”, a scris pe Facebook Cornelia Patrichi, soția regretatului coregraf și dansator Cornel Patrichi.

almasan8987678.jpg

Marina Almăşan

Marina Almășan: "Îmi va fi dor de el, de golănaşul cu voce răguşită"

“A murit George Stanca. Astăzi începe, de fapt, Marea Uitare, în ceea ce-l priveşte. Televiziunile vor vorbi despre el, zile în şir, jurnaliştii vor scrie cât de bun şi de talentat a fost, prietenii vor vărsa o lacrimă, la înmormântarea sa, după care...toată lumea îl va uita. Cu excepţia, fireşte, a copiilor şi a soţiei, pe care i-a iubit atât de mult, în felul său... Eu n-aş vrea să-l uit pe George. Prietenia mea pentru el era dublată de admiraţia pe care o nutream faţă de excelentul gazetar şi talentatul poet care era George, în clipele când uita să fie afurisit. Îmi va fi dor de el, de golănaşul cu voce răguşită, care ştia să lege atât de inspirat cuvintele între ele şi care avea o lume interioară atât de bogată şi atât de frumoasă. ... În rest, dragă George, să ai un drum lin către stelele spre care ai pornit şi de unde aşteptăm, în continuare, «scrisorile» tale...”, a scris Marina Almăşan.

Dan Negru: "Amintirile folk-rockului anilor ’70"

“Mă leagă Costineştiul anilor ’90 de George Stanca cu redacţia de la ultimul etaj al hotelului Forum, dar şi cu nopţile petrecute peste drum la Vox Maris unde împreună cu Liviu Tudan de la Roşu şi Negru sau cu Mircea Vintilă depănau amintirile folk-rockului anilor ’70… Azi aflu dintr-o ştire că George a murit”, a scris şi Dan Negru, vedeta Antenei 1.

 

Loading...

Citește și

  • george stanca

    Colegul nostru a decis luni, puțin după ora prânzului, să facă o ultimă reverență și să iasă din scenă. Stanca, cel îndrăgostit de cuvânt și de viață cu puterea cu care un adolescent poate iubi pentru prima oară, ne-a surprins, o dată în plus, pe noi toți!

  • george stanca

    Poet, scriitor, publicist și editorialist al ziarului Click! din anul 2007, George Stanca s-a stins din viață azi, 4 februarie 2019, la vârsta de 71 de ani, informația fiind confirmată, pentru Click!, de soția acestuia, Elena Stanca. George Stanca se afla internat la spitalul Sfânta Maria din București, iar decesul a survenit în urma unui stop cardiorespirator. Familia va anunța locul în care prietenii și admiratorii pot veni să își ia rămas bun, dar și detaliile despre înmormântare.