Ce s-a întâmplat de fapt în emisiunea din care jurnalista Emilia Șercan a ieșit plângând

emilia_sercan.png

emilia sercan
Emilia Șercan a izbucnit în plâns când a fost întrebată de salariul de 8.500 de euro pe care l-a încasat de la Vântu
foto: captură

Emilia Șercan a plecat plângând din emisiunea ”Profesioniștii” a Eugeniei Vodă, difuzată sâmbătă, 1 aprilie, la TVR 1. Imaginile cu jurnalista în lacrimi, asumându-și un compromis profesional, au devenit în scurt timp virale și au născut foarte multe comentarii.

Emilia Șercan a evitat să comenteze incidentul imediat după difuzarea emisiunii în care fusese invitată alături de jurnalistul Cătălin Tolontan. A preferat să lase lucrurile să se liniștească și a expus duminică, 9 septembrie, propria varintă asupra celor întâmplate, într-un articol publicat de Pressone.

Mulți s-au întrebat de ce jurnalista nu i-a cerut realizatoarei Eugenia Vodă să nu difuzeze imaginile cu ea plângând și, mai cu seamă, imaginile cu ea în culisele emisiunii. Emilia Șercan spune că nu se aștepta ca aceste imagini (minutul 41 și 50 de secunde din înregistrarea difuzată de TVR 1)să fie difuzate vreodată, această decizie reprezentând, în opinia ei, o mare dovadă de neprofesionalism din partea unui om experiență mare în televiziune.

Jurnalista s-a declarat surprinsă de felul în care Eugenia Vodă și-a început interviul, cu întrebări și afirmații agresive, multe dintre ele fiind mai apoi tăiate la montaj.

”În interviul de la "Profesioniștii", mi-a fost adresată mie prima întrebare și a fost o întrebare grea – despre salariul încasat la Realitatea TV, de 8.500 de euro, informație disponibilă în mediul online de ani de zile.

Mă aşteptam să fie abordată această chestiune pe parcursul filmării, dar recunosc că m-a luat prin surprindere că am fost întrebată chiar din prima.

A urmat o remarcă a Eugeniei Vodă pe care o voi parafraza. A invocat un personaj dintr-un film al lui Mircea Daneliuc – Această lehamite –, o femeie care, ca să aibă orgasme, îşi bagă degetele în priză. A spus ceva de genul – "Ca femeia din filmul lui Daneliuc, care băga degetele în priză ca să aibă orgasme, tu, ca să ai satisfacții profesionale, iei scalpul unor oameni puternici".

La această afirmație, în ochii mei s-a citit oroare, iar realizatoarea a zis că nu trebuie să spun ceva. Nu știu dacă aș fi putut răspunde în vreun fel la o asemenea atrocitate. Această secvență a fost tăiată la montaj”, a explicat Emilia Șercan, în articolul publicat de Pressone.

”Am verbalizat ceea ce țineam în mine de 9 ani”

Jurnalista s-a simțit că i se face o vivisecție, sub tirul întrebărilor foarte personale adresate de Eugenia Vodă. ”După ce am fost întrebată despre ocupația părinților, despre frații mei, ce lucrează, dacă au facultate, am fost întrebată unde locuiam în copilărie, la casă sau la bloc, și în câte camere.

Apoi, realizatoarea a făcut referire la sărăcie, trăgând concluzia că, dacă familia mea avea șase membri și locuiam în trei camere la bloc, eram săraci. Iar întrebarea care m-a descumpănit a fost dacă aveam cărți. Parte din aceste întrebări au fost tăiate la montaj.

A urmat seria despre avere − când am spus că averea mea înseamnă un apartament de 50 de metri pătrați, pentru care mai trebuie să plătesc încă 20 de ani rate la bancă, am fost întrebată dacă asta e tot. Am spus că asta e tot. A insistat – dar o mașină nu ai? Da, am răspuns, am o mașină veche de 9 ani. Secvența cu maşina a fost și ea scoasă la montaj.

Când a urmat episodul cu florile și șampania primite de la Sorin Ovidiu Vîntu, deja eram într-un iureș de sentimente, care atinseseră toate palierele și registrele emoționale. Atunci s-a produs declicul.

Am verbalizat ceea ce țineam în mine de 9 ani, referitor la faptul că am acceptat să plec de la Evenimentul zilei la Realitatea TV și faptul că, de atunci încoace, am considerat acest lucru o greșeală. De aceea am spus cu atâta ușurință că a fost «marele meu compromis», a mai scris Emilia Șercan.

Citiți aici cum explică Emilia Șercan episodul ”Vântu” și cum a încercat să facă pace cu ea după ceea ce consideră a fi marele compromis din cariera ei.

Loading...

Citește și

  • emilia sercan lacrimi emisiune eugenia voda

    O întrebare a moderatoarei Eugenia Vodă adresată jurnalistei Emilia Şercan a provocat un dezastru emoţional, sâmbătă seară, pentru cea din urmă. Emilia Șercan a plecat din timpul emisiunii de la TVR, după ce a fost întrebată de ce a acceptat să lucreze la Realitatea TV, unde avea un salariu de 8.500 de euro, condusă, la acea vreme, de Sorin Ovidiu Vântu. Jurnalista a fost cea care l-a anchetat mult timp pe omul de afaceri, aflat acum după gratii.

  • Tolontan despre anchetele jurnalistice

    Redactorul șef al cotidianului „Gazeta Sporturilor”, Cătălin Tolontan, a ținut vineri seara capul de afiș al manifestărilor evenimentului ICEEfest, unde a fost invitat să țină o prelegere în cadrul ICEEhealth despre cum poate schimba jurnalistul sistemul de sănătate.