Ce cochete sunt la bătrânețe prezentatoarele TV din «Epoca de Aur»! Cum arată astăzi crainicele

6-7-foto-1-3-col-cristiana-bota.jpg

La 67 de ani, Cristiana Bota a rămas la fel de cochetă ca pe vremea când era crainică la TVR

În anii comunismului, vedete erau nu numai actorii, ci şi crainicele de la TVR, unicul post de televiziune, cu program de doar două ore. Frumoase-foc, deştepte şi elegante, prezentatoarele deveniseră un model pentru româncele care dădeau fuguţa la croitorese pentru a-şi face, pe comandă, ţinutele purtate de Sanda Ţăranu, Cristiana Bota sau Delia Budeanu.

Lansarea albumului ”Şi afară, plouă, plouă”, al Marinei Voica, eveniment care a avut loc luni, la Magazinul ”Muzica” din Capitală, a fost un bun prilej de a ne reîntâlni cu vedetele Epocii de Aur. A fost prezentă şi fosta crainică a TVR, Sanda Ţăranu. Peste două luni, ea va împlini 78 de ani, însă nu-i dai nici 60. Extrem de elegantă, ca pe vremea când prezenta programul Televiziunii Române, aceasta a stat de vorbă cu vechii prieteni, inclusiv cu fosta ei colegă, Cristiana Bota, o altă crainică de succes, îmbrăcată şi ea la patru ace. Sanda Ţăranu a renunţat la micul ecran, din proprie iniţiativă, în 1998, după 40 de ani de activitate, continuând însă colaborarea cu Televiziunea, ca traducător sau ca realizator al emisiunii „Un zâmbet pentru vârstă a treia”.

6-7-foto-3-3-col-tifetz-cu-flip-sanda-taranu.jpg

Sanda Ţăranu va împlini 78 de ani peste două luni. Şi-a păstrat eleganţa şi rafinamentul din tinereţe

A lucrat şi în departamentul de regie-montaj, iar mai apoi şi-a împrumutat vocea pentru ”Teleenciclopedia”. Îşi aminteşte cu nostalgie de vremea când îmbrăca doar câteva ţinute locul de muncă: “În Televiziune aveam dreptul la şase bluze, două rochii şi o fustă, pe an”, îşi aminteşte ea. A avut parte şi de şicane, din partea colegilor: ”Mi-am apreciat toţi colegii pentru talentele lor şi încercam să învăţ de la cei experimentaţi. Pe de cealaltă parte, erau şi oameni care îmi făceau şicane. De obicei, înainte să intru pe post, alteori, în timp ce eram în direct, mi se spuneau diverse lucruri, ca să nu mai am echilibru, să mă enerveze şi să-mi pierd concentrarea”, a declarat ea, într-un interviu pentru adevarul.ro. Care au fost ultimele sale cuvinte spuse pe micul ecran? ”Am spus ceva de genul: Trăim nişte vremuri tulburi, dar sper să se liniştească lucrurile. Va veni, până la urmă, o vreme când vom putea zâmbi din nou”, îşi aminteşte Sanda.

Cât o priveşte pe Cristiana Bota (67 de ani), care a rămas la fel de cochetă, ea a acceptat recent oferta TVR- ului de a apărea în dezbaterea despre “Generaţiile TVR”, alături de Cornelius Roşiianu. Şi-a amintit, cu acest prilej, că tinerele crainice dădeau tonul în modă: „Eram emotivă, îmi transpirau palmele la fiecare emisie, gândindu-mă la ce credeau oamenii de dincolo de ecran despre mine. Eram modeste, noi nu ne socoteam vedete. Şi-apoi, nu trebuia să avem ţinute ostentative. Trebuia să facem corp comun cu oamenii obişnuiţi. Dacă ar fi să mă întorc vreodată din pulberea stelară, aş vrea să mai dau o dată concurs, să fac din nou ceea ce am făcut la TVR, a povestit Cristiana Bota într-un interviu pentru revistatango.ro. A absolvit Facultatea de Litere, s-a angajat în televiziune în 1971, iar după Revoluţia din 1989 şi-a împrumut vocea caldă în filme documentare.

Delia Budeanu: «Am fost suspendată un an din cauza tunsorii mele»

6-7-delia-budeanu-.jpg

Delia Budeanu s-a retras din TVR în 1997, dar numele ei va fi mereu legat de această instituţie

Delia Budeanu (67 de ani) sau Speranţa, pe numele ei real, s-a născut la 28 mai 1949 în Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Litere, a colaborat un an la Radio, după care a câştigat concursul pentru ocuparea postului de prezentatoare. A fost sancţionată pentru că îndrăznise să adopte o tunsoare ieşită din normele impuse. „Era o tunsoare superbă, din cauza ei am fost obligată să plec la Radio pentru câteva luni. Altă dată a fost primită o anonimă la Comitetul Central al Partidului, în care era comentat trecutul tatălui meu, au făcut cercetări, am fost  suspendată un an, după care am revenit la post. Erai tot timpul ameninţat, sistemul avea reguli foarte dure, odată eliminat dintr-un motiv sau altul, carieră ţi-era terminată. M-au trimis pe perioada suspendării să arhivez filme, fără nici o explicaţie, fără termen, fără nici un fel de consideraţie pentru mine”, a declarat ea, pentru “Tango”. S-a retras din TVR în 1997, revenind pe micul ecran zece ani mai târziu, la Antena 2, unde a fost gazda emisiunii ”Oameni ai timpului nostru”.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • cristiana bota

    Pe vremea când la televizor puteai să vezi câteva minute de desene animate în fiecare seară și multe înregistrări cu Nicolae Ceaușescu, pe cele două programe ale Televiziunii Române, câteva crainice le înseninau viața cenușie a telespectatorilor și dădeau tonul în modă. Toate româncele voiau să se coafeze și să se îmbrace ca Sanda Țăranu, Delia Budeanu sau Cristiana Bota. La 45 de ani de când a debutat la TVR, Cristiana Bota, blonda superbă cu vocea caldă, și-a păstrat farmecul intact.

  • elena ceausescu

    Pe vremea comunismului nu exista ideea de presă liberă. Dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, controlau tot ceea ce se scria în ziare și ce apărea pe posturile de televiziune.

  • Sanda Ţăranu (77 de ani), una dintre figurile emblematice ale Televiziunii Române, a povestit despre neajunsurile meseriei pe care a avut-o mai bine de 35 de ani. „Cea mai iubită crainică“ s-a împăcat cu greu cu gândul că, seară de seară, trebuia să apară pe ecranelor românilor, în loc să fie pe scenele teatrelor, acolo unde şi-a dorit dintotdeauna să-şi câştige faima.

  • dan bittman scandal tvr

    Ziua și scandalul pentru postul public! După excluderea din concursul Eurovision, TVR riscă și un proces. Dan Bittman, Călin Goia, Cezar Ouatu, Vlad Miriță, Mihai Trăistariu și alții au fost folosiți în spotul publicitar al farmaciei Catena pentru susținerea Eurovision, însă fără acordul artiștilor.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1