Un român, laureat la Globurile de Aur 2016

levente_molnar.jpg

levente molnar
Levente Molnar joacă în filmul ”Son of Saul” (”Fiul lui Saul”), cel mai bun film străin la Globurile de Aur 2016
Foto: castingdb.eu

Filmul maghiar "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a fost desemnat "cel mai bun film străin" la Globurile de Aur 2016.

"Saul Fia/ Son of Saul" este propunerea Ungariei și pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, scrie Mediafax. Pelicula reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins cu marele premiu al juriului la gala din 2015 a Festivalului de la Cannes.

În luna decembrie, "Son of Saul" a fost inclus pe lista scurtă a celor nouă pelicule eligibile pentru nominalizarea la premiul Oscar pe 2016 la categoria "cel mai bun film străin". Gala premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles.

Filmul "Son of Saul" este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol important în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", declara Levente Molnár după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Loading...

Citește și

 • kirsten dunst

  Globurile de Aur 2016 au fost memorabile nu doar pentru premiile acordate, ci și pentru ținutele speciale. Kirsten Dunst s-a înscris pe această listă.

 • globurile de aur

  Gala de decernare a Globurilor de Aur 2016, din noaptea de duminică spre luni (10-11 ianuarie) a fost o bună repetiție pentru Premiile Oscar, care vor fi decernate la sfârșitul lunii februarie. Filmul ”The Revenant” a câștigat trei trofee, pentru cel mai bun lungmetraj, cel mai bun regizor (Inarritu) și cel mai bun actor în rol principal (DiCaprio).

 • david hasselhoff

  Prin mulțimea de invitați celebri la Globurile de Aur 2016 s-a aflat și un actor simpatizat în lumea întreagă datorită serialului-fenomen pe care l-a creat: ”Baywatch”. E vorba de David Hasselhoff.

 • leonardo dicaprio globurile de aur

  Lunga așteptare a lui Leonardo DiCaprio (41 de ani) s-ar putea să ia sfârșit, duminică (10 ianuarie). Actorul a fost nominalizat de foarte multe ori, la cele mai prestigioase decernări de premii, însă n-a avut noroc să și câștige. S-ar putea ca la Globurile de Aur 2016, Leonardo DiCaprio să plece cu premiul pentru Cel mai Bun Actor acasă.