Când va fi înmormântată actriţa Ilinca Tomoroveanu

ilinca-tomoroveanu-a-murit1.jpg

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit la vârsta de 77 de ani
Foto: Adevărul

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Ilinca Tomoroveanu, care a murit joi, 2 mai, la vârsta de 77 de ani, a fost depus la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” (Biserica Mavrogheni, Str. Monetăriei nr.4, în zona Muzeului Ţăranului Român). Colegii, prietenii, admiratorii au venit să îi aducă un omagiu începând cu ora 16.00.

Sâmbătă, 4 mai, între orele 10.00 - 13.00, sicriul va fi depus în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional, iar înmormântarea va avea loc la ora 13.30, la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Ilinca Tomoroveanu a jucat pe scena Naţionalului bucureştean încă de la debut, din 1964  şi până la sfârşitul carierei, în piese din marele repertoriu universal şi naţional, abordând o mare varietate de personaje, de la Oana din „Apus de soare”, Crina din „Patima roşie” de Mihail Sorbu, Anca în „Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, Celesta Finley în „Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams la Clitemnestra în „Trilogia antică", Ana Dmitrievna Karenina în „Cadavrul viu", de Lev N. Tolstoi şi Irena Romescu din „Jocul ielelor", şi toate acestea şi multe altele numai pe scenele TNB, unde ultimul rol nou a fost Bătrâna din piesa lui Tuncer Cücenoğlu „Avalanşa”, în regia lui Radu Afrim.

victor_rebebegiuc_si_ilinca_tomoroveanu_mandrie_large.jpg

ilinca tomoroveanu
Ilinca Tomoroveanu, alături de Victor Rebengiuc în "Mandrie" (1960)
foto: Aarc.ro

De-a lungul carierei a lucrat sub îndrumarea unor regizori renumiţi ca Sică Alexandrescu, Marietta Sadova, Alexandru Finţi, Horea Popescu, Mihai Berechet, Ion Cojar, Sanda Manu, Andrei Şerban.

Ilinca Tomoroveanu a fost director artistic la TNB

A fost răsplătită cu distincţii importante cum ar fi cea acordată de statul francez - Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, 2012 şi cea acordată de Preşedinţia României în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. A fost directorul artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti începând din 2005 şi până la finalul vieţii. A făcut parte din Senatul UNITER şi, ca nepoată a poetului Octavian Goga, a cinstit memoria prestigiosului scriitor cu ajutorul  Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga" a cărei Preşedintă de onoare a fost începând din 1999.

"Ilinca Tomoroveanu a plecat dintre noi după o lungă şi grea suferinţă purtată cu discreţie. Zâmbetul ei cald, chipul cu adevărat de icoană, frumuseţea cu care a fost dăruită de Dumnezeu ne vor însoţi mereu, ca un îndemn pentru noi toţi, şi pentru fiecare în parte, pentru a trăi într-o lume mai demnă şi mai lipsită de tulburare. Dumnezeu să o odihnească în pace!", au transmis colegii artistei de la TNB. 

Loading...

Citește și

  • Actrița Ilinca Tomoroveanu a murit joi, 2 mai, au anunţat reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) pe rețelele de socializare. Actriţa, care a fost director artistic adjunct al TNB din 2005, avea vârsta de 77 de ani, iar în ultima vreme nu a mai apărut pe scenă din cauza problemelor de sănătate.

  • 2018 a fost un an greu, cu multe decese în rândul vedetelor. Artiști de calibru ne-au părăsit, lăsând mai săracă lumea scenei, a televiziunii, dar și a radioului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1